Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Όταν η στολή ντροπιάζεται…



Του Niko Ago
Κυκλοφορεί σήμερα στα διεθνή ΜΜΕ (και στα social media), ένα βίντεο μερικών δευτερολέπτων, όπου Ισραηλινός στρατιώτης, σπρώχνει και μετά παίρνει το ποδήλατο από ένα μικρό κοριτσάκι οκτώ ετών στη Χεβρώνα της Παλαιστίνης στη Δυτική Όχθη. Η εικόνα, όπως είναι αναμενόμενο, προκαλεί την οργή οποιουδήποτε σκεπτόμενου ανθρώπου. Πώς μπορεί, ένας βαριά οπλισμένος άνδρας, να τα βάζει με ένα τόσο μικρό παιδί, και να του πάρει ο,τι πιο πολύτιμο έχει; Πώς γίνεται, τα κάνει χρήση της εξουσίας κάποιος, επιδεικνύοντας τα μπράτσα του, σε ανήλικα παιδιά, μόνο και μόνο επειδή μπορεί; Μπορεί, όμως.
Και αν στη Δυτική Όχθη, δεν είναι δα και νέο, ο στρατός να κακοποιεί ή και να δολοφονεί παιδιά, στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο έχει σχεδόν εκλείψει. Τουλάχιστον έτσι θα πίστευε κανείς. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον. Διότι μάθαμε ότι και στην Ελλάδα, βρέθηκε άνθρωπος με στολή και εξουσία, να κακοποιεί μικρά παιδιά και μάλιστα, μέσα στο αστυνομικό τμήμα.
Την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά, όταν σε όλη την Ευρώπη έγιναν συγκεντρώσεις για να τιμηθεί η μέρα και η Μνήμη όσων εξοντώθηκαν από τους ναζί, σε μια μικρή γωνιά της γης, κάπου στην Αθήνα, παιδάκια Ρομά, έπεσαν θύμα κακοποίησης από αστυνομικό ή αστυνομικούς.
Όπως γράφει η ΕφΣυν, «δύο μικρά αγόρια με καταγωγή από τη Ρουμανία, πρώτα οδηγήθηκαν με περιπολικό στο αστυνομικό τμήμα της οδού Βεΐκου στο Κουκάκι, μαζί με ένα άλλο κοριτσάκι για… εξακρίβωση στοιχείων(!), από όπου έφυγαν με σοβαρά τραύματα στο σώμα και το κεφάλι, με αποτέλεσμα να διακομιστούν από το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Παίδων.
Αστυνομικοί του τμήματος, φέρεται να υποστήριξαν αρχικά ότι τα παιδιά, ναι μεν προσήχθησαν, αλλά έφυγαν σώα κι επέστρεψαν ύστερα από λίγα λεπτά ματωμένα και κατηγόρησαν άδικα γι’ αυτό την αστυνομία. 
Μετά τη δημοσιοποίηση του ξυλοδαρμού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενώ προηγήθηκε καταγγελία των ανηλίκων και των γονέων τους, οι παραπάνω ισχυρισμοί αποδείχθηκαν ψευδείς.
Ενας 27χρονος αστυνομικός συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου και με προφορική εντολή του εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του αρχιφύλακα για σωματικές βλάβες σε βάρος δύο ανήλικων αλλοδαπών, η οποία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.»
Δεν είναι απλώς η μέρα που τα παιδιά έπεσαν θύματα της δύναμης ανθρώπων που κάνουν χρήση της εξουσίας τους με τρόπο που προσβάλλουν τη στολή που φοράνε, η οποία σε θυμώνει. Όχι. Κάθε μέρα είναι ιερή για τα παιδιά. Κανένα παιδί, όποιο και αν είναι το «έγκλημά» του, σε όποιο μέρος της γης κι αν βρίσκεται, όποια καταγωγή κι αν έχει, δεν αξίζει ξυλοδαρμό. Από κανέναν. Το παιδί που θα δείρεις σήμερα, θα γίνει ο παραβάτης του αύριο, ο άνθρωπος που θα μισεί. Και θα φταίει για αυτό, αποκλειστικά, αυτός ή αυτή που σήκωσε χέρι πάνω του. Δεν υπάρχει παιδί που μεγάλωσε με αγάπη και φροντίδα, που να μίσησε ανθρώπους ως ενήλικας. Εκείνο που είναι πραγματικά εξοργιστικό, όμως, είναι η ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε ανηλίκους από ενήλικες με εξουσία. Από αυτούς που πρέπει πρωτίστως να τους προστατεύουν.
altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου