Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Η επώδυνη κωλοτούμπα του καλοκαιριού, από έναν αυτόπτη των διαπραγματεύσεων



ΠΡΟ-ΜΕΤΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Στο τυπογραφείο βρίσκεται το βιβλίο του κατεξοχήν αρμόδιου πολιτικού στελέχους να μιλήσει για τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού τα οποία οδήγησαν στον επώδυνο συμβιβασμό του νέου Μνημονίου. Αν και ο συγγραφέας βάζει αρχικά στα ονόματα των συναδέλφων του υπουργών, οι ταυτότητες τους διαφαίνονται ευδιάκριτα καθώς και η δική του.
Του Αρτέμη Ψαρομήλιγκου
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει την 22α Απριλίου. Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
«Συμφωνούμε με πρόεδρο και στέλνεται τηλεγραφική αίτηση σε Ολάντ και Μέρκελ για αύξηση ποσοτήτων. Πάμε στο Παρίσι. Άλλος κόσμος, άλλες εντυπώσεις, άλλα συναισθήματα, άλλες σκέψεις για 2 - 3 ώρες.
Υπουργικό Συμβούλιο για νομισματικό ζήτημα. Σε συνεργασία μας πριν, ο Α. επιμένει στη φορολογία χαρτονομίσμα¬τος. Συμφωνούν και άλλοι μαζί του. Επιμένω ότι θα βαρύνει το λαό και είναι ολότελα απολίτικη και αντιλαϊκή ενέργεια. Την εισηγείται το υπουργικό Συμβούλιο. Τη δέχονται όλοι πλην Κ.
Ξανασυζητούμε αναμεταξύ μας το νομισματικό, ο Α. συμφωνεί να εισηγηθεί διαφορετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο και προτείνει, για να αφεθεί έτσι το χαρτονόμισμα, να βγαίνουμε εμείς λίγο - πολύ και μετά ορισμένο χρονικό διάστημα να εκδώσουμε καινούργιο χαρτονόμισμα και μ΄ αυτό ν΄ ανταλλαχθεί το παλιό. Αφήνεται σε επιτροπή ν’ αποφασίσει το ζήτημα από Υπουργό και Υφυπουργό(…) Μπαίνει ξανά η χρυσή λύση που συμβιβάζει τα πράγματα.(…)
Ζητάμε υλικά εφόδια, πολιτική ενίσχυση από Ολάντ και Πούτιν. Αμφίρροπη μα σκληρή μάχη και βουβή στο Κόμμα για 2 – 3 μήνες. Ή θα προχωρήσει το κίνημα κρατώντας και επιβάλλοντας ηγεμονία του σε ενότητα ή θα συμβιβαστεί δεχόμενο όρους. Αναγκαστήκαμε σε συμβιβασμό δικό τους.(…)
Κινέζοι και Ρώσοι δε μας στέλνουν ούτε ένα σέντσι. Ούτε λέξη για το ΣΥΡΙΖΑ τα κανάλια τους. Το ευρύτερο συμφέρον επικρατεί.(...)
Οι Γερμανοί σκληρά μας πιέζουν, μηχανορραφούν, ενισχύουν την αντίδραση σε κάθε κρίσιμη στιγμή. Ο Σόιμπλε εκθειάζει την αντίδραση.(…)
Τον Αύγουστο έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και εφεδρείες απ΄ όπου μπορούσαμε να περιμένουμε. Καιρός δε μας παίρνει για να ανασυντάξουμε και να φορτσάρουμε τις δικές μας δυνάμεις. Το φευγιό των Τροϊκανών είναι σύντομο. Σκληρή μα αναπότρεπτη ανάγκη να δεχθούμε ενότητα όπως τη θέλουν οι εχθροί του λαού.(…)
Έπρεπε να υποχωρήσουμε και υποχωρούμε για να διατηρήσουμε τις λαϊκές δυνάμεις ωσότου αλλάξουν οι εξωτερικές συνθήκες(…)»
- Αγαπητέ αναγνώστη, να μού συγχωρέσεις τη μικρή λαθροχειρία αλλαγής μερικών ονομάτων. Οι σημειώσεις γράφτηκαν – όχι τώρα, αλλά - πριν από 72 χρόνια. Ανήκουν στον Γιάννη Ζέβγο, έναν πιστό και σκληροπυρηνικό κομμουνιστή. Περί της αφοσιώσεως και της μαχητικότητας του ουδέποτε ετέθη ζήτημα. Υπάρχουν στο ημερολόγιο του και αφορούν στην περίοδο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 1944, όταν ήταν υπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ένωσης. Καταγράφει τις ίντριγκες και τους εκβιασμούς του ξένου παράγοντα ενάντια στο αντιστασιακό κίνημα. Εξηγεί, τέλος, το σκεπτικό με βάση το οποίο έκλινε, αυτός και η ηεγεσία, σε έναν βαρύ συμβιβασμό που έκριναν αναγκαίο.
Το αυθεντικό κείμενο του Ζέβγου το 1944 έλεγε:
«15 Σεπτέμβρη. Συμφωνούμε με πρόεδρο και στέλνεται τηλεγραφική αίτηση σε Τσώρτσιλ και Ρούσβελτ για αύξηση ποσοτήτων. Πάμε στην Πομπηία (σ.σ. Κοντά στην Καζέρτα). Άλλος κόσμος, άλλες εντυπώσεις, άλλα συναισθήματα, άλλες σκέψεις για 2 - 3 ώρες.
17 Σεπτέμβρη. Υπουργικό Συμβούλιο για νομισματικό ζήτημα. Σε συνεργασία μας πριν, ο Άγγελος (σ.σ. Αγγελόπουλος) επιμένει στη φορολογία χαρτονομίσματος. Συμφωνάν και άλλοι μαζί του. Επιμένω ότι θα βαρύνει το λαό και είναι ολότελα απολίτικη και αντιλαϊκή ενέργεια. Τήν εισηγείται τό υπουργικό Συμβούλιο. Τη δέχονται όλοι πλην Καρτάλη.
18 Σεπτέμβρη. Ξανασυζητούμε αναμεταξύ μας το νομισματικό, ο Άγγελος συμφωνεί να εισηγηθεί διαφορετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο και προτείνει, για να αφεθεί έτσι το χαρτονόμισμα, να βγαίνουμε εμείς λίγο - πολύ και μετά ορισμένο χρονικό διάστημα να εκδώσουμε καινούργιο χαρτονόμισμα και μ΄ αυτό ν΄ ανταλλαχθεί το παλιό. Αφήνεται σε επιτροπή ν’ αποφασίσει το ζήτημα από Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών καί Χέλμη.(…) Μπαίνει ξανά η χρυσή λύση που συμβιβάζει τα πράγματα.(…)
Ζητάμε υλικά εφόδια, πολιτική ενίσχυση από Τίτο και Σοβιετική Ένωση. Αμφίρροπη μα σκληρή μάχη και βουβή στο Κόμμα για 2 – 3 μήνες. Ή θα προχωρήσει το κίνημα κρατώντας και επιβάλλοντας ηγεμονία του σε ενότητα ή θα συμβιβαστεί δεχόμενο όρους. Αναγκαστήκαμε σε συμβιβασμό δικό τους.(…)
Γιουγκοσλάβοι και Σοβιετικοί δε μας στέλνουν ούτε ένα φυσίγγι. Ούτε λέξη για το ΕΑΜ οι σταθμοί τους. Το ευρύτερο συμφέρον επικρατεί.(...)
Οι Άγγλοι σκληρά μας πιέζουν, μηχανορραφούν, ενισχύουν την αντίδραση σε κάθε κρίσιμη στιγμή. Ο Τσώρτσιλ εκθειάζει την αντίδραση. (…)
Τον Αύγουστο έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και εφεδρείες απ΄ όπου μπορούσαμε να περιμένουμε. Καιρός δε μας παίρνει για να ανασυντάξουμε και να φορτσάρουμε τις δικές μας δυνάμεις. Το φευγιό των Γερμανών είναι σύντομο. Σκληρή μα αναπότρεπτη ανάγκη να δεχθούμε ενότητα όπως τη θέλουν οι εχθροί του λαού.
Έπρεπε να υποχωρήσουμε και υποχωρούμε για να διατηρήσουμε τις λαϊκές δυνάμεις ωσότου αλλάξουν οι εξωτερικές συνθήκες και αναπτύξουμε τη λαϊκή πρωτοβουλία».
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου