Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Γκουνλάουγκσον και Παπασταύρου γωνία



"Η πρόσφατη αποκάλυψη των “Panama Papers”, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια εστίαση στην κορυφή ενός παγόβουνου που για δεκαετίες πλέει ανενόχλητο στα διεθνή χωρικά ύδατα του παγκόσμιου καπιταλισμού. Ακόμη, όμως, και η αυτού του μεγέθους δημοσιοποίηση του καλά προφυλαγμένου πλούτου ήταν αρκετή για να προκαλέσει τριγμούς, φόβους και αμηχανία σε ένα σημαντικό τμήμα της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ του πλανήτη που είχε ως κοινό τόπο συνάντησης τον Παναμά". 
του Πέτρου Κατσάκου
Τα τελευταία χρόνια η ίδρυση και διαχείριση μιας offshore γίνεται εύκολα και γρήγορα, ακόμη και μέσω Internet, με κόστος που κυμαίνεται από 450 έως 1.000 ευρώ ετησίως και εγγυημένη ανωνυμία. Δεκάδες γραφεία στο Κολωνάκι, στην Ακτή Μιαούλη και στη λεωφόρο Συγγρού, υπό την ονομασία «Σύμβουλοι Επιχειρήσεων» ή «Financial Services», αναλαμβάνουν τη σύσταση μιας υπεράκτιας εταιρείας εντός εικοσιτετραώρου, ενώ συχνά εταιρείες είναι ήδη προκατασκευασμένες από γραφεία επιχειρηματικών συμβούλων, έτοιμες προς άμεση ικανοποίηση εμπορικών αναγκών οποιουδήποτε. Αποτελούνται από ακόμη και έναν μοναδικό μέτοχο, χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία (συνεννοήσεις, διαπραγματεύσεις, ρύθμιση λεπτομερειών κ.λπ.), αφού όλες οι λεπτομέρειες είναι δυνατόν να ρυθμιστούν εκ των υστέρων. Αντίθετα, μια ελληνική εταιρεία (π.χ. ανώνυμη εταιρεία, περιορισμένης ευθύνης κ.λπ.) απαιτεί για τη σύστασή της τουλάχιστον μία εβδομάδα και επιπλέον την ανάμειξη δικηγόρου, συμβολαιογράφου, δημοσίων αρχών, καθώς και κάποια αναγκαία προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ των δύο κατ' ελάχιστον μετόχων για τον τρόπο λειτουργίας τής υπό σύσταση εταιρείας. Τα έξοδα λειτουργίας των εξωχώριων εταιρειών κυμαίνονται μεταξύ 350 και 650 δολαρίων ΗΠΑ ανά έτος, ανάλογα με τη χώρα ίδρυσης, την ώρα που για τη σύσταση μιας ανώνυμης εταιρείας στην Ελλάδα απαιτούνται κατ' ελάχιστο 60.000 ευρώ.
Οι περισσότερες «εταιρείες συμβούλων» είναι ανεπίσημοι αντιπρόσωποι υπεράκτιων τραπεζών, κυρίως από τον Παναμά και τα νησιά Κέιμαν, και εκτός της fast track σύστασης offshore εταιρειών ειδικεύονται τα τελευταία χρόνια και σε υπηρεσίες «offshore banking», που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μη ανιχνεύσιμη μεταφορά χρημάτων σε εξωτικούς παραδείσους της Κεντρικής Αμερικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής έρευνας Coordinated Direct Investment Survey, τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με τον τρόπο αυτό κάποιοι Έλληνες μετέφεραν μόνο στα νησιά Κέιμαν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1,10 δισ. ευρώ. Εύκολα, γρήγορα, ανώνυμα και προπάντων μη ανιχνεύσιμα από ενοχλητικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Τέτοιου είδους υπηρεσίες στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια προσφέρουν έμμεσα και ανεπίσημα περισσότερα από 160 γραφεία συμβούλων σε Αθήνα και Πειραιά που εκπροσωπούν τράπεζες από χώρες της Καραϊβικής.
Η πρόσφατη αποκάλυψη των “Panama Papers”, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια εστίαση στην κορυφή ενός παγόβουνου που για δεκαετίες πλέει ανενόχλητο στα διεθνή χωρικά ύδατα του παγκόσμιου καπιταλισμού. Ακόμη, όμως, και η αυτού του μεγέθους δημοσιοποίηση του καλά προφυλαγμένου πλούτου ήταν αρκετή για να προκαλέσει τριγμούς, φόβους και αμηχανία σε ένα σημαντικό τμήμα της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ του πλανήτη που είχε ως κοινό τόπο συνάντησης τον Παναμά. Στην Κίνα, για παράδειγμα, όσοι χρήστες του Διαδικτύου επιχειρούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική σελίδα των “Panama Papers” όχι μόνο δρομολογούνται με άνωθεν παρέμβαση σε άσχετες ιστοσελίδες, αλλά επιπλέον κινδυνεύουν με ποινικές κυρώσεις. Στην Ισλανδία, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, υπό το βάρος των αποκαλύψεων εξαναγκάζεται σε παραίτηση. Και στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προτείνει την ονοματοδοσία δέκα δρόμων της χώρας για τους δέκα ευεργέτες Σταύρους Παπασταύρους.
 https://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου