Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Η Μεγάλη Εβδομάδα των αποφάσεων - Αντίστροφη Μέτρηση



«Εβδομάδα αποφάσεων» αναμένεται να είναι η Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρουν Βρυξέλλες και Αθήνα οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στα τελευταίο στάδιο και δεν αποκλείεται να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη για την έγκριση της συμφωνίας. Το βασικό πακέτο μέτρων έχει ουσιαστικά κλείσει - "κατά 95%" δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ - και πλέον στο επίκεντρο τίθεται το ζήτημα τουμηχανισμού εξισορρόπησης και των  "εφεδρικών" μέτρων τα οποία θα υλοποιηθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
"Δεν ισχύουν όσα γράφουν τα ελληνικά ΜΜΕ για τέταρτο μνημόνιο", ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σχετικά με όσα κυκλοφόρησαν στον ελληνικό Τύπο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, κάνοντας λόγο για "ανοησίες". Ενδεικτικά είναι και τα σχόλια ευρωπαίων αξιωματούχων και διπλωματών,του οποίους επικαλείται η Real, και σύμφωνα με όσα αναφέρει "γελάνε αλλά και απορούν με τον όρο που επέλεξαν ορισμένοι να το παρουσιάσουν". Μάλιστα, όπως σημειώνουν, η επιλογή να βγει ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και να χαρακτηρίσει "ανοησίες" τα όσα γράφονται, δεν έγινε τυχαία.
Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα που βρέθηκε στο επίκεντρο μετά το Eurogroup, αν δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ή όχι να νομοθετήσει τα "προληπτικά μέτρα", ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε: "Αν δούμε τα στοιχεία της Eurostat, φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και δείχνει την απαραίτητη δέσμευση. Νομίζω ότι το υφιστάμενο πακέτο, στο οποίο έχουμε συμφωνήσει κατά  95%, είναι πολύ καλό και αυτό το προληπτικό πακέτο αποτελεί ένα είδος επιπλέον ασφάλειας. Θα πρέπει απλά να εργαστούμε για το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί αυτός ο μηχανισμός. Ασφαλώς, αν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να παραβλέψουμε τους νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα τον σχεδιάσουμε με τέτοιο τρόπο (τον μηχανισμό), που να λειτουργεί με αξιοπιστία, αυτοματισμό, αντικειμενικότητα και φυσικά να είναι νομικά εφικτός".
Εξάλλου η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει την προληπτική ψήφιση μέτρωνΗ απόφαση του Eurogroup δεν αφορά τη νομοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση αλλά έναν μηχανισμό εξισορρόπησης τυχόν αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων, επισήμανανκυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν τόσο στις προαναφερόμενες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, όσο και σε αυτές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. "Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα", είναι ο βασικός άξονας και οι κυβερνητικές πηγέςσημείωναν ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν με ακρίβεια πού θα κινηθεί η διαπραγμάτευση το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως μάλιστα υπογραμμίζουν, ανάλογος μηχανισμός υπάρχει και στη Γερμανία ο οποίος, αν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενεργοποιείται αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.
Για την πίεση του χρόνου που υπάρχει, καθώς τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ, ο επικεφαλής του Eurogroup ήταν καθησυχαστικός: "Προφανώς υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας, αλλά η οικονομία βρίσκεται στα ασφαλή χέρια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Θα βρεθεί η λύση (σημ: για τον μηχανισμό)".
Από την κυβέρνηση εκτιμούν πως εφόσον οι επιταχυνθούν οι ρυθμοί των διαβουλεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, τότε είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη - Μεγάλη Πέμπτη. Η σύγκλιση του έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές παραμένει πρώτη προτεραιότητα για το Μαξίμου, «όχι όμως με κάθε τίμημα», όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές. «Δεν χρειάζονται νέα μέτρα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ανάκαμψη και η αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ώστε να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο euronews.
Μεγάλο όπλο στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η έκθεση της Eurostat για τα μακροοικονομικά μεγέθη του 2015 που ξεπέρασαν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις και ιδιαίτερα αυτές του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τη Eurostat η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% για το 2015 έναντι προβλέψεων του ΔΝΤ για έλλειμμα 0,6%. Έπεσε δηλαδή έξω κατά 1,3 του ΑΕΠ (2,3 δισ. ευρώ). Βάσει αυτών των στοιχείων καθίσταται ανυπόστατη η απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα.
Το βάρος της διαπραγμάτευσης των επόμενων ημερών, τόσο με τους εκπροσώπους των δανειστών, όσο και των πολιτικών επαφών σε ανώτατο επίπεδο που θα επιδιώξει ξανά ο πρωθυπουργός, θα πέσει στην ρητή σύνδεση των προληπτικών μέτρων με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και στην διαμόρφωση του «Μηχανισμού Εξισορρόπησης» με τρόπο τέτοιο που θα είναι θεσμικά, κοινωνικά και πολιτικά ανεκτός.
Το παζάρι για το χρέος
Θολό παραμένει  το τοπίο στο ζήτημα του χρέους. ΟΒόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε εκ νέου χθες να διαμηνύσει ότι «η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους», ενώ και η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε μήνυμα σχετικής υπαναχώρησης του ΔΝΤ, από τη στιγμή που θα κατοχυρωθούν τα «εφεδρικά» μέτρα. Όπως κατέστησε σαφές στο Eurogroup του 'Αμστερνταμ, η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ανοίξει αλλά δεν χρειάζεται «ονομαστικό κούρεμα» και, επίσης, δεν χρειάζεται η λύση να είναι εμπροσθοβαρής.
Και ενώ ο Σόιμπλε επιμένει πως δεν υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους, ο Μάρτσελ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) και άτυπος σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, παραδέχτηκε πως "το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα γίνει κούρεμα, έστω και αν δεν το ονομάσουν έτσι". "Το θέμα είναι μάλλον αν αυτό το κούρεμα θα αποφασισθεί ήδη στους επόμενους μήνες ή αργότερα", πρόσθεσε. 
Παράλληλα το περιοδικό Spiegel, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει πως το Βερολίνο είναι πρόθυμο να δεχτεί μια "light αναδιάρθρωση", με επέκταση των ελληνικών δανείων για δεκαετίες και σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου