Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Παπικά μεζεδάκια



Το σημερινό μας άρθρο δημοσιεύεται σε μια μέρα που, σύμφωνα με το πρόγραμμα, προβλέπεται να επισκεφτεί τη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τον Πρωθυπουργό -από εκεί λοιπόν και ο τίτλος «παπικά» 
του Νίκου Σαραντάκου
Προσέξατε ότι χρησιμοποίησα τη διατύπωση «σύμφωνα με το πρόγραμμα προβλέπεται». Το γράφω έτσι επιφυλακτικά, διότι διάβασα ότι ο μητροπολίτης Γλυφάδας προσεύχεται (εδώ και μερικές μέρες, μάλιστα) να αναβληθεί η επίσκεψη του ποντίφικα.
Ταυτόχρονα, ορισμένοι φοιτητές της Θεολογικής του ΑΠΘ που λένε ότι ανήκουν στον φοιτητικό σύλλογο του οσίου Πορφυρίου (αν υπάρχει -ο σύλλογος, όχι ο όσιος Πορφύριος) προειδοποίησαν ότι αν ο «αιρετικός» Πάπας επισκεφτεί τη χωρα μας, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες: Με αφορμή την επίσκεψη του αιρετικού πάπα Ρώμης στην υπερευλογημένη μας Ελλάδα, μια επίσκεψη που ικετεύουμε με δάκρυα να ακυρωθεί διότι αλλιώς οι συνέπειες θα είναι ολέθριες, καλεσμένος μάλιστα του ιδίου του Μακαριωτάτου, ήρθε στο νου μας ένας άλλος αρχιεπίσκοπος, ο οποίος μάλιστα εκοιμήθη την 10 Απριλίου 1998, ο Μακαριώτατος Σεραφείμ Τίκας.
Όπως βλέπετε, η προφητεία των φοιτητών του οσίου Πορφυρίου επαληθεύτηκε ήδη -πριν ακόμα επισκεφτεί ο Πάπας την Ελλάδα, οι συνέπειες είναι ολέθριες για το συντακτικό των ανακοινώσεων του συλλόγου «Όσιος Πορφύριος», διότι βέβαια τέτοια τρικυμισμένη σύνταξη δεν είναι καθόλου… ορθόδοξη,
* Οπότε, την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα ξέρουμε αν έπιασαν τόπο οι μισαλλόδοξες προσευχές του αγίου Γλυφάδας και των πορφυροφοιτητών.
* Η φίλη μας η Έφη πρότεινε χτες να ονομαστούν τα σημερινά μεζεδάκια «Εξεταστικά», επειδή χτες έγινε στη Βουλή η συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Πράγματι, θα μπορούσα να τα ονομάσω και έτσι, επειδή όμως δεν παρακολούθησα αρκετά τη συνεδρίαση προτίμησα να μην της αφιερώσω τον τίτλο του άρθρου.
* Από το λίγο που παρακολούθησα, πρόσεξα στη δευτερολογία του πρωθυπουργού μια αναφορά στην εποχή των «παχυλών αγελάδων» που αμέσως διορθώθηκε σε «παχιών αγελάδων». Με τις παροιμιώδεις παχιές αγελάδες είναι πολύ συνηθισμένο ένα άλλου είδους λάθος. Πολλοί, επειδή θεωρούν ότι το «παχιών αγελάδων» παραείναι λαϊκό, το ευπρεπίζουν σε «παχέων αγελάδων». Έτσι όμως κάνουν γκάφα, διότι το «παχέων» είναι αρσενικό. Το θηλυκό είναι «παχειών» ή, πολύ πιο στρωτά, «παχιών».
* Στην ανταπάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε ένα «της ΕΣΗΕΑς», που βέβαια δεν στέκει σε γραπτό λόγο, αλλά στον προφορικό θα το δεχτούμε. Δίνει μάλιστα στον αριστοκράτη αρχηγό της ΝΔ μια νότα λαϊκότητας, αφού φέρνει στο νου λαϊκές γενικές όπως «το παιδί της Έβγας».
* Πάλι από τη Βουλή, πρόσεξα ότι ο βουλευτής της ΝΔ κ. Τζαβάρας επέμεινε στην ομιλία του για την πολύ κακή γλωσσική ποιότητα της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ωστόσο, έφερε ένα μόνο παράδειγμα κακών ελληνικών, τη φράση «πολιτικά κόμματα συνέχισαν να δανειοδοτοτούνται με ανύπαρκτες ή εικοτολογικές εξασφαλίσεις», εστιάζοντας στη λέξη «εικοτολογικές».
Η λέξη ασφαλώς υπάρχει, αλλά εγώ εδώ θα έβαζα «εικαζόμενες».
* Και πάμε στα υπόλοιπα, τα… εξωκοινοβουλευτικά μεζεδάκια της εβδομάδας. Διάβασα λοιπόν ότι τον τροχό τον ανακάλυψαν Πόντιοι Καππαδόκες πριν από 17.000 χρόνια. Απολαύστε υπεύθυνα!
* Η σχιζολεξία της εβδομάδας από τον Βηματο-δότη (σικ, ρε) του Βήματος, ο οποίος πρόσφατα χρησιμοποίησε τον τύπο «Μπαρουτο-καπνισμένοι». Αν ενδώσουν στη σαγήνη της σχιζολεξίας και παλιοί δημοσιο-γράφοι, δεν πάμε καθόλου καλά.
(Παρεμπιπτόντως, ένας παράγοντας που αυξάνει τις τάσεις σχιζολεξίας πρέπει να είναι και οι κορέκτορες που έχουμε στα κινητά και τις ταμπλέτες. Ο δικός μου τουλάχιστον, όπως έχω παρατηρήσει, μόλις η λέξη που γράφω φτάσει στα 10-12 γράμματα κυριεύεται από ακατάσχετη επιθυμία να την τεμαχίσει).
* Η γενικομανία της εβδομάδας από το thefaq.gr: Το μάθαμε και δεν χωράει αμφισβήτησης, γράφουν. Όχι βέβαια. Δεν χωράει αμφισβήτηση. Δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Επίσης, δεν χωράει γενική, δεν σηκώνει γενική, δεν επιδέχεται γενική.
* Και δεύτερη γενικομανία που την είδα στη Λεξιλογία. Σε άρθρο του popaganda.gr που έχει γλωσσικό ενδιαφέρον αλλά για τα αγγλικά, υπάρχει και η πρόταση: Έτσι οι άνθρωποι μετέρχονται διαχρονικά διάφορων λεκτικών τρικ, για να συνεχίσουν με καθαρή τη συνείδηση τους να τα πίνουν
Δυο πράγματα δεν μου αρέσουν εδώ. Πρώτο φάουλ, το «μετέρχομαι» συντάσσεται με αιτιατική, όχι με γενική. Δεύτερο, που κατά τη γνώμη μου είναι εξίσου σοβαρό, αν και τυπικά δεν είναι λάθος. Το ρήμα «μετέρχομαι», λόγιο καθώς είναι, δεν μου φαίνεται να ταιριάζει με το «τρικ». Μετέρχεται διάφορα τεχνάσματα, αλλά χρησιμοποιεί/καταφεύγει σε διάφορα τρικ. Βέβαια, αυτό είναι προσωπική προτίμηση που δεν είστε υποχρεωμένοι να συμμεριστείτε, ενώ η σύνταξη με αιτιατική είναι κάτι αναντίρρητο.
* Και κάτι που ήθελα να το βάλω τις προηγούμενες εβδομάδες αλλά τη μία δεν χώρεσε λόγω πληθώρας ύλης, την άλλη το ξέχασα κτλ.
varn
H προτομή που βλέπετε αριστερά, βρίσκεται στην Αργυρούπολη, σε μια πλατεία που νομίζω πως λέγεται πλατεία Βάρναλη.
Είναι προτομή του Κώστα Βάρναλη αλλά δεν ξέρω αν τιμά τον ποιητή ή αν αντίθετα τον προσβάλλει.
Καταρχάς, βρίσκω πως η προτομή και άσχημη είναι και δεν μοιάζει με τον ποιητή.
Κατά δεύτερο, την έχουν βανδαλίσει.
Και εντάξει, απ’ αυτά το πρώτο είναι υποκειμενικό ενώ για το δεύτερο δεν φταίει ο δήμος.
Αλλά κι οι ευλογημένοι που στήσανε την προτομή, δεν μπορούσανε προηγουμένως να συμβουλευτούν μιαν εγκυκλοπαίδεια; Έχουν λάθος τη χρονολογία θανάτου: ο Βάρναλης πέθανε τον Δεκέμβριο του 1974, θα το θυμάστε όσοι είστε της γενιάς μου.
Και καλά, έγινε το λάθος. Τόσα χρόνια κανείς δεν το αντιλήφθηκε, κανείς δεν το επισήμανε ή κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να το διορθώσει;
* Η ρατσιστική χοντράδα της εβδομάδας, σε πρόσφατη επιφυλλίδα του Τάκη Θεοδωρόπουλου, όπου, επικρίνοντας όσους εξεγέρθηκαν για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα, αναφέρει: «Επιτέλους, η συμπαράσταση προς τους πρόσφυγες αποκτά τη σοβαρότητα που της αρμόζει, αν σκεφθείτε ότι μέχρι στιγμής την κοινότητα του δυτικού κόσμου εκπροσώπησε το μελό Ρεντγκρέιβ και Αντζελίνα Τζολί, κοντά και ο πιθηκόμορφος Κινέζος performer».
Ο «πιθηκόμορφος Κινέζος» είναι ο Ai Wei Wei, βέβαια! Όπως βλέπετε, η σοβαρή Χρυσή Αυγή είναι εδώ.
Το ολίσθημα αυτό του Θεοδωρόπουλου επικρίθηκε (και σωστά) από τα κοινωνικά μέσα, αλλά πέρασε απαρατήρητη μια άλλη αναφορά από το ίδιο άρθρο. Προς το τέλος του άρθρου, ο ΤΘ γράφει: Και όπως έλεγε ο Κόντογλου, όταν μάλλον του είχε σαλέψει, «η καθολική εκκλησία είναι ο Εωσφόρος μεταμορφωμένος σε τούβλα».
Δεν ξέρω αν το είπε αυτό ο Κόντογλου, ο οποίος πράγματι στα τελευταία του κείμενα έχει γράψει κάμποσα μισαλλόδοξα και φανατικά. Αλλά το «μάλλον του είχε σαλέψει» είναι ασέβεια. Και δοκιμάζω τον πειρασμό να σκεφτώ ότι η ασεβής αναφορά ίσως και να οφείλεται στο γεγονός ότι, κατά πάσα πιθανότητα, ο Κόντογλου θα συνεχίσει να διαβάζεται (αν και όχι όλα του τα κείμενα) ακόμα και όταν δεν θα υπάρχει πάνω στον πλανήτη κανείς που να θυμάται τον Τάκη Θεοδωρόπουλο.
* Η απορία της εβδομάδας, από ερώτημα φίλου, που σας το μεταφέρω αυτούσιο (εντάξει, πρόσθεσα τόνους γιατί ο φίλος δεν βάζει).
Είχα μια απορία σχετικάμε μια έκφραση που ήταν πολύ κοινή στην επαρχία όπου μεγάλωσα (Βόρεια Ελλάδα, κάπου στα ογδόνταζ/ενενήνταζ). Δεν την βρήκα στο σλανγκ.γρ και ούτε το γκουγκλάρισμα απέδωσε. Δύσκολο με τέτοιους κοινούς όρους.
Λοιπόν, όταν κάποιος έλεγε κάτι που ήταν αυτονόητο και δεν χωρούσε αμφιβολία, απαντούσαμε με το «Χαρίλαος Τρικούπης» ή, πιο σύντομα, «Χαρίλαος», με το ανάλογο ελαφρώς ειρωνικό ύφος της σιγουριάς.
Έχεις ακούσει κάτι σχετικό;
Ξέρεις πώς προέκυψε;
Ομολογώ πως δεν έχω ακούσει άλλη φορά την ατάκα «Χαρίλαος Τρικούπης», είμαι άλλωστε και χαμουτζής, αλλά και παλιότερος. Εμείς μόνο «Κωστής Παλαμάς» λέγαμε, και καταλαβαίνετε σε τι συμφραζόμενα.
Οπότε, μεταφέρω το ερώτημα σε σας. Έχετε ακούσει την ατάκα αυτήν;
* Ένας φίλος μού στέλνει ένα άρθρο της Μηχανής του χρόνου (που δεν είναι καινούργιο) και με ρωτάει αν δέχομαι την ακλισιά του τίτλου:
Η συνέντευξη του θρυλικού μέντιουμ Ελένη Κικίδου που ανακάλυψε και «έστειλε» στο εκτελεστικό απόσπασμα τον Δράκο της Βουλιαγμένης…
Όχι, δεν τη δέχομαι. Η συνέντευξη του μέντιουμ Ελένης Κικίδου. Αλλά προσέξτε τι γίνεται: επειδή η λέξη «μέντιουμ» είναι άκλιτη, έλκει και το ονοματεπώνυμο που ακολουθεί. Αν είχαμε ένα άλλο επάγγελμα ή ιδιότητα, κλιτά, κανείς δεν θα άφηνε άκλιτο το ονοματεπώνυμο, π.χ. «η συνέντευξη της μεγάλης ποιήτριας Ελένης Κικίδου».
Επικουρικά, προσέξτε τα άχρηστα εισαγωγικά («έστειλε») στον τίτλο -είναι αυτό που λέμε, τώρα μ’ έστειλες.
Πάντως, το άρθρο έχει ενδιαφέρον.
vrouts
* Τις ξέρετε τις γραμμές του οφσάιντ στα γήπεδα; Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βρούτσης μόλις τις ανακάλυψε -υπάρχουν, και είναι βαμμένες με μπογιά.
. . .  
Απορώ πάντως, πώς γίνεται τόση φασαρία, σχεδόν σε κάθε ποδοσφαιρικό ματς, για τα αμφισβητούμενα οφσάιντ. Μα καλά, δεν βλέπουν τις γραμμές;
tauro
* Ένας φίλος στέλνει αυτή τη φωτογραφία από Ταύρο.
Αν κάνουμε κάποτε διαγωνισμό για τις πιο μικρές συντομεύσεις, θα διεκδικήσει κάποια διάκριση και η ΣΥΓΚΟΙΝ/ΝΙΑ, όπου η κάθετος εξοικονομεί ένα ολόκληρο γράμμα!
(Βέβαια, το γράμμα αυτό είναι το Ω, που είναι κάπως πιο φαρδύ από τα περισσότερα άλλα, οπότε και η συντόμευση δεν είναι και τόσο άχρηστη).
* Και κλείνουμε το άρθρο με τη λαθροχειρία ή τη μούφα της εβδομάδας, που δεν είναι μόνο τούτης της εβδομάδας.
Δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες σε κάποιον ιστότοπο και αναδημοσιεύτηκε σε δεκάδες ιστολόγια (παράδειγμα) μια είδηση με τίτλο: «Εσβησε χτες αθόρυβα 24χρονος αστυνομικός, θύμα κουκουλοφόρων το 2007».
Το άρθρο, αν κάνετε τον κόπο να το διαβάσετε, λέει ότι ένας νεαρός αστυνομικός χτυπήθηκε από κουκουλοφόρους σε επεισόδια που έγιναν το 2007 στο Ελληνικό, και βρισκόταν σε κώμα όλα αυτά τα χρόνια. Και καταλήγει με εύγλωττες σπόντες, ότι για τον θάνατο αυτόν κανείς «ψευτοδημοκράτης» δεν θα γράψει ούτε μια γραμμή και ότι δεν θα εμφανιστεί η μητέρα του διότι δεν είναι παρά ένας μπάτσος, γουρούνι, δολοφόνος.
Κάτι δεν πάει καλά εδωπέρα, θα πείτε, και αυτό βέβαια είναι η ηλικία του αστυνομικού. Αν πέθανε πριν από μερικές μέρες στα 24 χρόνια του, το 2007 που τραυματίστηκε δεν ήταν παρά 15 χρονών -κάτι βέβαια αδύνατο, δεν παίρνει ανήλικους η αστυνομία.
Αν γκουγκλίσετε τις λέξεις «έσβησε χτες αθόρυβα» θα φανερωθεί η αλήθεια. Προκειται για χόακα, ψεύτικη είδηση, που αναπαράγεται συνεχώς και κοπυπαστηδόν από το 2008, απαράλλαχτο, με τον αστυνομικό να μένει αιωνίως 24χρονος και να σβήνει αθόρυβα.
Όπως και σε πολλούς άλλους μύθους, υπάρχει ένα στοιχείο αλήθειας: υπήρξε το 2007 συμπλοκή και ξυλοδαρμός αστυνομικού, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του και από τότε είχαν διαδοθεί φήμες ότι ο τραυματίας βρήκε τον θάνατο. Τον υποτιθέμενο θάνατο του αστυνομικού τον χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του ο Κορκονέας, ο φονιάς του Γρηγορόπουλου -και, αν προσέξετε, το κείμενο με το «έσβησε αθόρυβα» έχει μερικούς ευθείς υπαινιγμούς στην υπόθεση Γρηγορόπουλου.
Όπως είπαμε, ο χόακας επανέρχεται περίπου ανά εξάμηνο, πάντα με την ίδια διατύπωση. Στα ελληνικά hoaxes, τεκμηριωμένο άρθρο του Ιανουαρίου 2014καταγράφει διάφορες αναδημοσιεύσεις του. Και από το 2014 ως σήμερα έχει εμφανιστεί κι άλλες φορές, ας πούμε τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε μάλιστα ο Κούλης Μητσοτάκης, φρέσκος τότε αρχηγός της ΝΔ, έσπευσε να δώσει συλλυπητήρια. Εδώ η καταγραφή αυτού του προηγούμενου αθόρυβου σβησίματος, που βέβαια έχει πλέον καταντήσει κωμικό: Έσβησε ξανά χτες αθόρυβα 24χρονος αστυνομικός που είχε τραυματιστεί το 2007 … Όλο αυτό το διάστημα ουσιαστικά αναβόσβηνε.
Έτσι είναι, η καπηλεία καταντάει γελοία.
Καλό σαββατοκύριακο!
πηγή: sarantakos.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου