Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Έχει κανείς απορία τι θέλει από μας ο Φούχτελ;



ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΓΙΣΔΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ   www.corfupress.com 


Ο κ. Φούχτελ, ο Γερμανός “υφυπουργός Εργασίας” ήρθε. Για την ακρίβεια κατέφτασε χωρίς να εξηγήσει ακριβώς τον σκοπό και τον λόγο της έλευσής του, με ακαθόριστη και νεφελώδη ατζέντα για μια συνάντηση με τις τοπικές αρχές, παρόμοια με εκείνες που πραγματοποιεί ανά την Ελλάδα.
Συζητήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις πρώην βιομηχανικές περιοχές, τα απορρίμματα και τον τουρισμό. Αυτά συζήτησε στην Πτολεμαϊδα, αυτά αναμένεται να συζητήσει και την Πέμπτη στην Κρήτη.
Τον κάλεσε κανείς; Ζήτησε κάποιος “τεχνική βοήθεια”; Τι ακριβώς ζητά ή προτείνει; Ο ίδιος παρέπεμψε για απαντήσεις σε συνέντευξη τύπου που θα δώσει με το πέρας των συζητήσεων που θα έχει με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών.
Και ουδείς σκέφτηκε ότι ο “υφυπουργός Εργασίας” μιας ξένης χώρας μάλλον δεν είναι ο πλέον αρμόδιος να προτείνει συνεργασίες ή να επιβάλλει – για να ακριβολογούμε – συναντήσεις εργασίας.
Κι αυτή είναι η βιτρίνα της επίσκεψης. Διότι για να μην ξεχνιόμαστε, εκτός του τίτλου του “υφυπουργού Εργασίας”, με τον οποίο αρέσκονται οι εγχώριοι άρχοντες να παρουσιάζουν τον κ. Φούχτελ, υπάρχει κι εκείνος του υπευθύνου για τα “θέματα Ελλάδας”. Αυτός είναι ο κ. Φούχτελ. Ο τοποτηρητής της Γερμανίας στη χώρα μας. Ήρθε να μετρήσει, να δει, να ζυγίσει, να πάρει εικόνες, να μεταφέρει. Τι έχουμε για “αξιοποίηση”, τι για “ανάπτυξη”, τι για αλλαγή;
Και δεν άνοιξε μύτη. Δεν βρέθηκε ένας Χριστιανός να ρωτήσει προς τι η “τιμή” ή να θέσει τις δικές μας προτεραιότητες και αναγκαιότητες. Αντιθέτως τον καλωσορίσαμε. Καλώς ήρθατε. Περάστε, αγαπητέ. Τι κι αν ήρθατε ακάλεστος, χωρίς κανείς να ζητήσει βοήθεια; Τι κι αν το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας θέσετε εκ νέου ζητήματα ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών; Τι κι αν άλλες προτεραιότητες έχουν θέσει οι αιρετοί του τόπου κι άλλες τα δικά σας – γερμανικά ή άλλα – συμφέροντα;
Εμείς είμαστε φιλόξενοι. Και υπομονετικοί, σε σημείο νιρβάνας.... Τόσο που ούτε καν αναρωτιόμαστε πως ο κ. Φούχτελ θα καταφέρει να συγκεράσει  τις απαιτήσεις μέγιστου οικονομικού οφέλους των γερμανών επενδυτών χωρίς να θίξει τα συμφέροντα της Ελλάδας και του λαού της.
Κι ας είναι ο ίδιος κ. Φούχτελ που δήλωνε ότι “αν αποτύχει η αποστολή μου θα είμαι ο τελευταίος Όθωνας (!)”. Κι ας είναι ο ίδιος κ. Φούχτελ που βρέθηκε τον Απρίλιο απρόσκλητος (πάλι) σε συνέντευξη τύπου της ΚΕΔΕ, αφήνοντας εμβρόντητους τους δημάρχους, με στόχο να ακυρώσει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Τοπικής Ανάπτυξης. Ο λόγος ίδιος με αυτόν την έλευσής του στην Κέρκυρα: οι Γερμανοί θέλουν να αναλαμβάνουν απευθείας τα τοπικά έργα για απορρίμματα, ύδρευση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Έχετε ακόμη απορία τι κάνει στην Κέρκυρα ο Φούχτελ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου