Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αναμένεται να παρουσιάσει το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει μεγάλο μέρος από τις σχετικές προεκλογικές εξαγγελίες για το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, διανθισμένων με τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες.
Το γενικό πλαίσιο της πρότασης νόμου που θα παρουσιαστεί θα περιέχει τους εξής πέντε βασικούς άξονες:
  • Ολική διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων σε όλες τις τράπεζες, να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.
  • Για τα οικογενειακά εισοδήματα που προέρχονται από σχέση μισθωτής εργασίας (πλήρους ή μερικής), συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και το οποίο μειώθηκε εξαιτίας απόλυσης, απώλειας της οποιασδήποτε μορφής εργασίας ακουσίως, (κλείσιμο επιχειρήσεων, συγχώνευση κ.α.), άσκησης δημοσιονομικών περιοριστικών πολιτικών, κατάργησης επιδομάτων ανεργίας, μονομερούς νομοθετικής ή εργοδοτικής πρωτοβουλίας (μείωση ημερών εργασίας) να γίνεται απομείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων σε ετήσια ή μηνιαία βάση αντίστοιχη της μείωσης των αποδοχών τους.
  • Κούρεμα των χρεών σε ποσοστό ίσο με τη μείωση του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος του δανειολήπτη από το έτος έγκρισης του δανείου μέχρι σήμερα.
  • Εκλογίκευση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά, προσωπικά δάνεια, στις πιστωτικές κάρτες και στα όρια υπεραναλήψεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου