Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Κραυγή αγωνίας από τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Κέρκυρας

Νέα ανακοίνωση – κραυγή αγωνίας- εξέδωσαν οι γιατροί του νοσοκομείου της Κέρκυρας, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση της δημόσιας υγείας στο νησί.  
Η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας(ΕΓΕΣΥΚ) :

"Το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ σε συνεδρίαση της 27 Ιουνίου 2012 εκτίμησε την κατάσταση στο Νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας ως εξής:
1)Παραμένουν απλήρωτοι οι γιατροί για τις εφημερίες των μηνών  Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2012  καθώς και τις υπεράριθμες εφημερίες για το διάστημα Ιουλίου  – Δεκεμβρίου 2011.
2)  Ο τρόπος εφημερίας του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας παραμένει επισφαλής καθώς γιατροί απαραίτητων ειδικοτήτων για τη διάγνωση, αντιμετώπιση και διεκπεραίωση έκτακτων περιστατικών δεν  καλύπτουν ενεργά την εφημερία. Σε κέντρα υγείας ( πχ Αγ. Μάρκος) για 17 ημέρες  το μήνα ένας γιατρός χωρίς βοηθό  και χωρίς καν την παρουσία νοσηλεύτριας καλείται να προσφέρει υπηρεσίες υγείας
3)  Η λειτουργία  των ΤΕΠ συνεχίζει στα όρια της νομιμότητας χωρίς την απαραίτητη οργανική  στελέχωση από ειδικευμένους γιατρούς βασιζόμενη στην αυθαίρετη και μη σύννομη απόσπαση γενικών γιατρών από τα κέντρα υγείας ενώ η νομοθεσία σαφώς αποτρέπει από κάτι τέτοιο. Η συνεχιζόμενη λογική των δανεικών από τα κέντρα υγείας γιατρών θα συμβάλει στη περαιτέρω αποδυνάμωση των κέντρων υγείας.
4) Η ανταπόκριση της διοίκησης του νοσοκομείου στα μεγάλα προβλήματα κρίνεται ανεπαρκής. Αρκούμενη σε γραφειοκρατικού τύπου αντιδράσεις, χλιαρές και ανώδυνες για τους ιεραρχικά ανώτερους της, δεν προστατεύει την δημόσια υγεία στον νομό αλλά καλύπτει και δικαιολογεί με τη στάση της τους υπεύθυνους της αποδόμησης του  συστήματος υγείας.Δεν μπορούμε  τη διοίκηση αυτή  παρά να την κρίνουμε και  ως αφερέγγυα αφού όταν με τον πλέον επίσημο τρόπο διαβεβαίωνε  τα περί εξόφλησης εφημεριών αλλά και  τα περί επίλυσης  και άλλων θεμάτων ( πχ ΤΕΠ , πρόγραμμα εφημεριών κλπ) όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτε αλλά ούτε καν προσπάθησε να αλλάξει κάτι.
Το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ καλεί τα μέλη της  και τον  λαό της Κέρκυρας  σε κατάσταση αγωνιστικής ετοιμότητας. Το επόμενο διάστημα θα κληθούμε να πάρουμε την κατάσταση της υγείας στα χέρια μας. Θεωρούμε ότι εξαντλήθηκαν όλοι οι τρόποι που επέβαλαν κοινοποιήσεις προβλημάτων- διαλόγους-  προτάσεις και συσκέψεις για εξεύρεση λύσεων. Τα επόμενα βήματα θα είναι προτάσεις για δυναμικές, θορυβώδεις και αποτελεσματικές κινητοποιήσεις".

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΓΕΣΥΚ
Αντώνης Γεωργόπουλος   Νώντας Φαρμάκης
Πρόεδρος                            Γ. Γραμματέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου