Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ο Φούχτελ μας πουλά και μας αγοράζει! Ζητά «συνεργασία» - χέρι στα «φιλέτα»...

Ερωτηματικά και αντιδράσεις προκαλεί η ανά την ελληνική περιφέρεια περιοδεία του Γερμανού Υφυπουργού Εργασίας και αρμόδιου για την Ελλάδα κ. Φούχτελ. Βέβαια όχι η ίδια η περιοδεία, αλλά ο τρόπος συμπεριφοράς - που θυμίζει κάτι σε μπανανία- και οι στόχοι, να πάρουν δηλαδή οι Γερμανοί κοψοχρονιά, ότι αξιόλογο έχουν αφήσει οι "άξιοι" κυβερνήτες μας. Σε ότι αφορά στην επίσκεψη του κ. Φούχτελ στην Κέρκυρα, αναδημοσιεύουμε το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ από το www.corfupress.com

Με μακρά λίστα θεμάτων προς συνεργασία, από την οποία οι παράγοντες κάθε περιοχής μπορούν να διαλέξουν όσους τομείς επιθυμούν, ήρθε στη σύσκεψη με τους φορείς της Περιφέρειας, των δήμων των Επτανήσων και των Επιμελητηρίων ο γερμανός επιτετραμένος της Αγγέλα Μέρκελ υπουργός, Χανς Φούχτελ. Ο κ. Φούχτελ εντόπισε «από τη συζήτηση» (σ.σ.: ή μήπως πολύ πιο πριν έρθει καν Κέρκυρα;)10 συνολικά τομείς στους οποίους μπορεί να παρασχεθεί γερμανική τεχνογνωσία για λύσεις και ανάπτυξη, μέσω ενός μοντέλου αδελφοποίησης με γερμανικές πόλεις η περιφέρειες.
Οι τομείς αυτοί είναι μεταξύ άλλων η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση προκειμένου μεταξύ άλλων να προκύψει και κέρδος, δράσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η μετανάστευση ξενοδοχοϋπαλλήλων εποχικών μονάδων της Κέρκυρας σε χειμερινά θέρετρα της Γερμανίας αντί του επιδόματος ανεργίας αλλά και η αξιοποίηση των 300 σχεδόν εκατομμυρίων του ΕΣΠΑ για τα Επτάνησα και η ιεράρχηση των έργων.
Ξεκάθαρος ο Φούχτελ: Θέλει «αδελφοποιημένες» δομές για εύκολες επενδύσεις της Γερμανίας
Ο γερμανός Υφυπουργός ήταν πεντακάθαρος όσον αφορά το σκοπό της έλευσής του στην Κέρκυρα. Θέλει να προωθήσει αδελφοποιήσεις... νέου τύπου, ελληνικών περιφερειών και δήμων με αντίστοιχες γερμανικές πόλεις και περιφέρειες. Αδελφοποιήσεις με ένα σκοπό: την εγκαθίδρυση ενός μόνιμου απευθείας διαύλου παροχής γερμανικής τεχνογνωσίας για σειρά ζητημάτων αλλά και επενδύσεων. Με αυτό τον τρόπο, φαίνεται πως παρακάμπτεται η όποια αναζήτηση της συμφερότερης λύσης, αφού οι αδελφοποιημένες περιοχές θα έρχονται στην Κέρκυρα ή τα Επτάνησα και θα υποδεικνύουν τη λύση η οποία, προφανώς, θα αφορά τη γερμανική τεχνολογία, τα γερμανικά προϊόντα ή τους Γερμανούς ειδικούς. Για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: από τα σκουπίδια μέχρι τον τουρισμό, και από την αγορά εργασίας μέχρι την ιεράρχηση και χρήση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ
Σαν πραματευτής, μας έδωσε λίστα να διαλέξουμε τι θέλουμε!
Ο κ. Φούχτελ παρουσίασε ένα τυπωμένο διάγραμμα το οποίο χαρακτήρισε ως «εργαλειοθήκη επι μέρους τομέων συνεργασίας». Πρόκειται για θεματολογικές ενότητες τις οποίες παρέδωσε στην περιφέρεια για να επιλέξει αυτή και οι άλλοι φορείς της Αυτοδιοίκησης για το ποιοι τομείς συνεργασίας τους ενδιαφέρουν, ούτως ώστε ο ίδιος να προωθήσει συγκεκριμένες αδελφοποιήσεις με πόλεις της Γερμανίας: «Μέσα από αυτές τις αδελφοποιήσεις και συνεργασίες μπορούν να προκύψουν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσουν μία υπεραξία με την οποία θα επωφεληθεί κατ΄ αρχήν η περιοχή και στη συνέχεια η χώρα σας».
Θέλουν τους ξενοδοχοϋπάλληλους... εποχικούς gastarbeiter!
Οι ξενοδοχούπάλληλοι της Κέρκυρας, εποχικοί gastarbeiter στα γερμανικά ξενοδοχεία κάθε χειμώνα; Αυτό είναι το μέλλον που τους προτείνει ο κ. Φούχτελ προκειμένου να... μην εξαρτώνται από το επίδομα ανεργίας! Το οποίο, άλλωστε, μάλλον κόβεται... Ιδού τι πρότειναι ακριβώς: «Να δούμε για το κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι, στο νεκρό διάστημα που είτε υπολειτουργούν οι ξενοδοχειακές μονάδες είτε απολύονται λόγω εποχικότητας και συντηρούνται με επιδόματα ανεργίας, να απορροφηθούν αντίστοιχα από ξενοδοχειακές μονάδες της Γερμανίας ώστε να έχουν επιπρόσθετες αποδοχές, να μην υπάρχει η ανάγκη και εξάρτηση από το επίδομα ανεργίας, να επωφεληθεί τόσο ο εργαζόμενος όσο και η ξενοδοχειακή μονάδα που θα τον απορροφήσει»!
Μάλιστα, θα δημιουργηθεί λίστα με τις ανάγκες της Γερμανίας και βάσει αυτής της λίστας θα γίνεται η επιλογή των νέων μεταναστών, οι οποίοι δεν θα ξεκινούν όπως το ΄60 υπό τα άσματα του Καζαντζίδη για το «σταθμό του Μονάχου» για μια νέα ζωή, αλλά θα μοιράζουν τη ζωή τους έξι μήνες εδώ και έξι μήνες εκεί... Είπατε τίποτα για τους Πολωνούς και Ρουμάνους «εκπαιδευόμενους» που έχουν κατακλύσει τους θερινούς μήνες τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας;
Τουρισμός: Αυτοί ξέρουν...
Στο ενδιάμεσο, ο κ. Φούχτελ μας υποσχέθηκε τεχνογνωσία και την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ η πρόταση για εργασία στη Γερμανία δεν έμεινε στους εποχικούς ξενοδοχοϋπάλληλους, αλλά πρότεινε τη δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης νέων που μιλούν τα γερμανικά: «να απασχοληθούν, να εκπαιδευτούν στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους κατάρτισης στη Γερμανία. Ειδικοί τεχνίτες σε διάφορες μικρές επιχειρήσεις».
Θέλουν εμπλοκή στον τουρισμό κρουαζιέρας. Βλέπουν εμπλοκή στα λιμάνια;
«Πόδι» και στις κρουαζιέρες με την παροχή τεχνογνωσίας (;!!!) για να προσελκύουμε περισσότερους τουρίστες που θα μένουν περισσότερο στην πόλη της Κέρκυρας μας υποσχέθηκε ο Γερμανός υπουργός. Η Κέρκυρα και οι ελληνικές αρχές, μάλλον είναι κατά την γερμανική πλευρά περιορισμένης ικανότητας να αναπτύξουν, όπως κάνουν εδώ και μία δεκαετία, τον τομέα της κρουαζιέρας: «Στην Κέρκυρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τουρισμός που αφορά τους επισκέπτες των κρουαζιεροπλοίων. Πως θα μπορέσουμε να τους προσελκύσουμε την επόμενη φορά ίσως να μην είναι επισκέπτες μόνο για λίγες ώρες αλλά να παραμείνουν στην πόλη και έτσι να υπάρξει ένα όφελος για την τοπική κοινωνία». Μήπως η διαχείριση των λιμανιών με τα τεράστια κέρδη και τη στρατηγικής σημασίας δυνατότητα ελέγχου της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο, δεν αφήνει ασυγκίνητους Φούχτελ και Μέρκελ;
Να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας για το ΕΣΠΑ, μαζί με τους Γερμανούς!
Το φιλέτο των 285 εκατομμυρίων του ΕΣΠΑ για τα Ιόνια δεν άφησε ασυγκίνητο τον κ. Φούχτελ και τη γερμανική πλευρά. Η γερμανική πλευρά, βάσει των δηλώσεων Φούχτελ, φέρεται να δείχνει ενδιαφέρον για να εμπλακεί στη διαδικασία ιεράρχησης και προγραμματισμού των έργων των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, του βασικού δηλαδή αναπτυξιακού πόρου της χώρας μας σήμερα!
Έκανε λόγο για υποστήριξη στον τομέα της τεχνογνωσίας για τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες των έργων όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια: «Η διαδικασία της άντλησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων πρέπει να ενσωματώσει, πρέπει να εμπλέξει πιο δυναμικά τους βουλευτές τόσο της Γερμανίας όσο και της Ελλάδας. Απ΄ ότι άκουσα, υπάρχει η δυνατότητα να εκμεταλλευτεί η Κέρκυρα έργα πάνω από 285 εκ. ευρώ από τα οποία ούτε το 50% δεν έχει υλοποιηθεί. Πιστεύω ότι εδώ υπάρχει πολύ μεγάλο δυναμικό για να μπορεί να γίνει μία κατάλληλη άντληση και εκμετάλλευση των χρημάτων αυτών για την υλοποίηση και ολοκλήρωση κοινοτικών έργων».
Μαστίγιο και καρότο: Θα επενδύσουν, αν κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους!
Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Γερμανών μέσα από αυτές τις αδελφοποιήσεις διότι έτσι θα μπορέσουν να μας δείξουν εμπιστοσύνη οι Γερμανοί για να κάνουν επενδύσεις, κάλεσε τους Έλληνες ο κ. Φούχτελ! «Το σημαντικό σε αυτό το νέο πλαίσιο συνεργασίας είναι να υπάρχουν σε κάθε τομέα αρμόδιοι οι οποίοι θα έχουν προσωπική επαφή με την άλλη χώρα για να υπάρχει προσωπική συνεννόηση όταν υπάρχουν δυσκολίες. Μέσα από αυτό το πλαίσιο συνεργασίας, δημιουργείται και ενισχύεται ένα υπόβαθρο εμπιστοσύνης το οποίο σαν συνέπεια έχει μετά να υπάρξει και εμπιστοσύνη για επενδύσεις», υπογράμμισε ο γερμανός αξιωματούχος.
Αρνητικά δημοσιεύματα: «Τα ίδια κάνετε και σεις»...
Σε ερώτημα για τα αρνητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που δυσφημούν την Ελλάδα και προκαλούν αρνητικό κλίμα για τους Έλληνες με προφανείς επιπτώσεις στον τουρισμό, ο κ. Φούχτελ είπε ότι τα ίδια κάνουν και οι Έλληνες κατά των Γερμανών! Αυτή την απάντηση έδωσε σε ερώτημα για το τί έχει πράξει ο ίδιος και η κυβέρνηση στην οποία ανήκει, για να αντιστρέψουν το κλίμα που δημοσιεύματα όπως αυτά του Focus και της BILD έχουν συκοφαντήσει, λοιδορήσει και εξευτελίσει τους Έλληνες και την ιστορία τους. «Ας αναλογιστούμε ότι 2 εκ. Γερμανοί εξακολουθούν να παραθερίζουν, ότι όποτε έρχομαι στη χώρα σας με υποδέχονται πολύ εγκάρδια, τα συνέδρια που διοργανώνονται από την Ελληνογερμανική Συνέλευση έχουν μεγάλη συμμετοχή», δήλωσε για να στηρίξει την άποψή του ότι τα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
«Μας έχετε παρεξηγήσει»
Στο πολιτικό επίπεδο, ο κ. Φούχτελ απάντησε στην σφοδρή κριτική που δέχεται από την ελληνική αντιπολίτευση αλλά και τον Τύπο για το ρόλο του αλλά και για το ότι ένας Γερμανός υπουργός έχει αρμοδιότητα ως εντεταλμένος της κυβέρνησης για μία άλλη κυρίαρχη χώρα. Υποστήριξε ότι ο ρόλος του έχει παρεξηγηθεί και πως μοναδικός στόχος δικός του και της γερμανικής κυβέρνησης είναι να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των φορέων της αυτοδιοίκησης των δύο χωρών.
«Το πλαίσιο συνεργασίας είναι κάτι πολύ καινούριο. Πρωτοποριακό για όλη την Ευρώπη. Στην αρχή υπήρχαν παρεξηγήσεις, ο ρόλος μου έχει παρεξηγηθεί. Χρειάζεται χρόνος για να γίνει κατανοητό αυτό το πλαίσιο συνεργασίας. Πρέπει να ωριμάσει η ιδέα ότι στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τη βάση προς τα πάνω, μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Φούχτελ απαντώντας σε ερώτηση για τη σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί τόσο η δική του τοποθέτηση ως υπουργού αρμόδιου για την Ελλάδα από την Αγκέλα Μέρκελ, όσο και για τις βολές από την ελληνική αντιπολλιτευση πως λειτουργεί ως dealer επιχειρηματικών γερμανικών συμφερόντων. Παράλληλα, επιχείρησε να διασκεδάσει την αρμοδιότητα που του έδωσε η Μέρκελ υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα, επιλέχθηκε για το ρόλο αυτό προκειμένου να φέρει κοντά τους φορείς της Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών λόγω της επί δεκαετίες ενασχόλησής του στα κοινά της Αυτοδιοίκησης.
Οι προτάσεις
Τα 10 σημεία συνεργασίας που προτάθηκαν, περιγραφικά όπως δημοσιεύονται σε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, είναι:
1.    Συνεργασία Επιμελητηρίων και Μικρών Επιχειρήσεων
2.    Ανταλλαγή στο πεδίο της επιχειρηματικότητας.
3.    Τουρισμός
4.    Επέκταση τουριστικής περιόδου, με προσέλκυση ειδικών κατηγοριών τουριστών (συνταξιούχοι, ΑΜΕΑ, κλπ.) που θα κάνουν διακοπές το Φθινόπωρο και το Χειμώνα.
5.    Ιχθυοτροφεία
6.    Προσέλκυση τουριστών κρουαζιερόπλοιων για διακοπές στα νησιά.
7.    Στόχευση στο δυναμικό των ταξιτζήδων που, με κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση, θα κάνουν περιηγήσεις.
8.    Διαχείριση απορριμμάτων (σύγχρονοι μέθοδοι).
9.    Κατάρτιση διοικητικών υπαλλήλων.
10.    Άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων για ενισχυμένη ανταλλαγή, μέσω ενός προγράμματος από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Τα 10 σημεία θα συμπεριληφθούν σε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας και θα σταλούν προς εξέταση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και σε μια από τις Περιφέρειες της Βαλτικής που θα επιλεγεί και που θα έχει κοινά χαρακτηριστικά με την Περιφέρειά μας, καθώς και την προθυμία συνεργασίας.
Οι παρόντες
Ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου έκανε λόγο για ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας για μία σειρά ζητημάτων, ενώ κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να βοηθήσει στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για τον ελληνικό λαό.
Το δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ερωτόκριτος Καρύδης, ο οποίος έκανε λόγο για μία πρώτη και κατ΄ αρχήν προσέγγιση για τις δυνατότητες μίας ελληνογερμανικής συνεργασίας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας Σ. Σκιαδαρέσης, δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική και ότι ο Γερμανός Υπουργός κατέγραψε τα περισσότερα προβλήματα και τις προτάσεις που του τέθηκαν ώστε να βοηθήσει στην επίλυση των ζητημάτων αυτών.
Στη σύσκεψη, εκτός του Περιφερειάρχη και του Υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας,  συμμετείχαν, επίσης:  Οι Αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, Λευκάδας, Θοδωρής Βερύκιος, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Γιάννης Μαλακάσης, οι Αντιδήμαρχοι Κέρκυρας, Ερωτόκριτος Καρύδης και Σπύρος Μωραϊτης, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Κέρκυρας, Γιώργος Χονδρογιάννης (ο οποίος εκπροσώπησε και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς) και Λευκάδας, Σωτήρης Σκιαδαρέσσης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων και Περιφερειακός Σύμβουλος, Βασίλης Κοντός, ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Π.Ι.Ν., Πέτρος Οικονόμου, ο Dr Michael Wimmer και κ. Mona Sinno από το Γραφείο Συνεργασίας για την Ελληνογερμανική Συνέλευση και ο Πρόξενος της Γερμανίας στην Κέρκυρα, Κώστας Γισδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου