Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

O «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» επιστρέφει σπίτι



Κλιμάκωση του αυταρχισμού στην Αμερική του Τραμπ
του Μιχάλη Τρίκκα
Η συστηματική απαξίωση του Τύπου και της Δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο, στον οποίο στέκονται περισσότερο για ευνόητους λόγους τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, φαίνεται να αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ, η δαιμονοποίηση των μεταναστών και ο τοξικός πολιτικός λόγος καλλιεργούν ήδη ένα κλίμα αυταρχισμού, που αναμένεται πολύ σύντομα να γίνει αισθητό στην αμερικανική κοινωνία.
Η εκλογή του μεγιστάνα των ακινήτων στον Λευκό Οίκο πανηγυρίστηκε έντονα από την Άκρα Δεξιά. Ποιος δεν θυμάται το βίντεο με τους νεαρούς υποστηρικτές της Λευκής Υπεροχής να χαιρετούν ναζιστικά κραυγάζοντας “Χάιλ Τραμπ!”; Το ζήτημα είναι ότι όλα αυτά δεν αφορούν μόνο κάποιες περιθωριακές ομάδες. Είναι ένα κλίμα που διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία, ενθαρρύνοντας ό,τι πιο ρατσιστικό και αντιδραστικό έχει να παρουσιάσει.
Όταν υποχρεώθηκε να δώσει εξηγήσεις για το διαβόητο βίντεο στο οποίο κόμπαζε χυδαία για τον τρόπο με τον οποίο ξέρει να “χουφτώνει” τις γυναίκες, ο Τραμπ έκανε λόγο για “λόγια αποδυτηρίου”. Με την εκλογή του επομένως στην αμερικανική προεδρία δεν ήταν μόνο τα “εναλλακτικά γεγονότα” που μπήκαν στον Λευκό Οίκο, αλλά και εκείνα.
Λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, ένας αστυνομικός παραδέχτηκε ενώπιον δικαστηρίου ότι αντάλλασε μηνύματα με ρατσιστικό περιεχόμενο με συνάδελφό του. Όχι οποιονδήποτε συνάδελφο, αλλά έναν ο οποίος βρισκόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή είχε ανοίξει πυρ σε διαδήλωση του κινήματος Black Lives Matter τραυματίζοντας πέντε άτομα. Η εξήγησή του ήταν πανομοιότυπη με εκείνη του Τραμπ: Ήταν απλώς κουβέντες σαν αυτές που ανταλλάσουν οι άνδρες στα αποδυτήρια.
Θα έχει ενδιαφέρον, επομένως, να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι αστυνομικές δυνάμεις του αμερικανικού Νότου σε μια νέα κινητοποίηση του κινήματος όταν ακόμη ένας μαύρος ύποπτος πέσει νεκρός στη διάρκεια κάποιου ελέγχου ρουτίνας. Επειδή στην προαναφερόμενη δίκη της Μινεσότα παρουσιάστηκε βίντεο που δείχνει τους λευκούς αστυνομικούς που τελικά άνοιξαν πυρ εναντίον των μαύρων διαδηλωτών να προετοιμάζονται όλο χαρά για την ευκαιρία που θα είχαν να δώσουν ένα δείγμα “αντίστροφου εμπλουτισμού της κουλτούρας”. Και όλα αυτά στην Αμερική του Ομπάμα.

Πατήστε τους διαδηλωτές

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι στην Αμερική του Τραμπ τα πράγματα θα είναι κάπως διαφορετικά. Η τοπική κυβέρνηση του Τενεσί πέρασε πρόσφατα νομοσχέδιο που προστατεύει από πιθανές αγωγές οδηγούς που θα παρασύρουν με τα οχήματά τους διαδηλωτές οι οποίοι κρίνεται ότι παρεμποδίζουν την κυκλοφορία.
Τον δρόμο για τη νομοθετική ρύθμιση είχαν ανοίξει νωρίτερα οι αρχές της Βόρειας Ντακότα, όπου εδώ και μήνες πραγματοποιούνται συνεχείς κινητοποιήσεις από Ινδιάνους της φυλής των Ντακότα, που προσπαθούν να προστατεύσουν τον καταυλισμό και τη γη τους από την κατασκευή πετρελαϊκού αγωγού.
Ένας από τους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες που κατέθεσαν το νομοσχέδιο ισχυρίστηκε ότι η πεθερά του «παγιδεύτηκε» για ώρες σε αυτοκινητόδρομο εξαιτίας αυτών των κινητοποιήσεων. “Υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ των διαδηλώσεων και της τρομοκρατίας και αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ είναι τρομοκρατία” δήλωσε στη “Washington Post” ο Κιθ Κέμπενιτς.
Τρομοκράτες λοιπόν οι αυτόχθονες διαδηλωτές και όσοι εκπρόσωποι του οικολογικού κινήματος σήμερα τους συμπαραστέκονται. Και δυστυχώς δεν είναι οι μοναδικοί. Στις αρχές του περασμένου μήνα, αντιφασίστες διαδηλωτές απέτρεψαν με τις κινητοποιήσεις τους εκδήλωση του γνωστού ακροδεξιού τρολ Μάιλο Γιαννόπουλος στο ιστορικό Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.
“Η Αριστερά τρομοκρατείται από την ελευθερία του λόγου και κάνει πραγματικά τα πάντα για να την εμποδίσει” δήλωσε ο ίδιος λίγο αργότερα. Την προσπάθειά του όμως να επικαλεστεί την ελευθερία έκφρασης για να δικαιολογήσει το κήρυγμα μίσους του δεν είχε ανεχτεί, όμως, ούτε το γνωστό για την “ανεκτικότητά” του Twitter, που τον απέκλεισε ισοβίως για σειρά ρατσιστικών και υβριστικών σχολίων.
Η περιοδεία άλλωστε του Γιαννόπουλος σε αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα είχε τον ενδεικτικό τίτλο “Επικίνδυνες αδελφές” και είχε ξεσηκώσει παντού παρόμοιες διαδηλώσεις. Σε μία από αυτές μάλιστα ένας υποστηρικτής του Τραμπ πυροβόλησε και τραυμάτισε διαδηλωτή.
Αυτό όμως δεν είναι τρομοκρατία για μια κοινωνία έθισμενη στην κουλτούρα των όπλων. Τρομοκράτες είναι οι αντιφασίστες διαδηλωτές. Λίγες μέρες μετά τις κινητοποιήσεις του Μπέρκλεϊ, έκανε την εμφάνισή του στο Ίντερνετ ηλεκτρονικό δημοψήφισμα για την απαγόρευση του κινήματος Antifa. Μέχρι σήμερα 70.000 Αμερικανοί έχουν υπογράψει το σχετικό αίτημα.
“Η τρομοκρατία είναι, με την ευρεία έννοια (σ.σ.: που διαρκώς και διευρύνεται), η χρήση σκόπιμης και αδιάκριτης βίας ως μέσο πρόκλησης τρόμου και φόβου προκειμένου να επιτευχθεί ένας πολιτικός, θρησκευτικός ή ιδεολογικός στόχος. Το κίνημα Antifa έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι είναι περισσότερο από πρόθυμο και ικανό να καλύψει αυτά τα κριτήρια” αναφέρει το κείμενο που καλεί τον Τραμπ να συμπεριλάβει το Antifa στον κατάλογο του FBI με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Προληπτική καταστολή

Η προσπάθεια ποινικοποίησης των διαδηλώσεων δεν περιορίζεται στο ψηφιακό σύμπαν. Στην Αριζόνα, το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο συζητά αυτές τις μέρες νομοσχέδιο που θα μπορούσε να πνίξει στη γέννηση της κάθε μορφής κινητοποίησης. Αφορμή για το νομοσχέδιο 1142 στάθηκαν και πάλι οι διαδηλώσεις του Μπέρκλει που φαίνεται να θορύβησαν αρκετά την κυβέρνηση Τραμπ.
Τα νέα μέτρα διευρύνουν τόσο πολύ τον όρο “ταραχές”, ώστε οποιαδήποτε διαδήλωση να μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι. Με λίγα λόγια (στους Ρεπουμπλικανούς άλλωστε δεν αρέσουν τα πολλά), ξεσπούν ταραχές όταν “δύο ή περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε συνεργασία”. Κι ενώ όλα αυτά θυμίζουν μέχρι εδώ τα μέτρα κάποιας λατινοαμερικανικής χούντας για τις δημόσιες συναθροίσεις, οι νομοθέτες στην Αριζόνα αποδεικνύονται πιο εφευρετικοί.
Με βάση το νομοσχέδιο, η Πολιτεία θα μπορεί να κινηθεί δικαστικά εναντίον των διοργανωτών οποιασδήποτε κινητοποίησης η οποία θα κατέληγε σε “ταραχές” όπως αυτές προσδιορίζονται πιο πάνω. Είναι σαφές άλλωστε ότι στόχος των μέτρων είναι η προληπτική καταστολή.
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Ρεπουμπλικανού νομοθέτη Τζον Κάβανα, οι ταραχές μπορεί κάποιες φορές στο παρελθόν να ξεσπούσαν αυθόρμητα, αλλά στα χρόνια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πάντοτε προσχεδιασμένες και ενορχηστρωμένες. “Πρόκειται για προβοκάτορες πλήρους απασχόλησης. Πολλοί από αυτούς είναι ιδεολόγοι, άλλοι είναι αναρχικοί. Πιστεύω ότι οι ταραχές θα έπρεπε να εμποδίζονται προτού καν αρχίσουν” τόνισε υπερασπιζόμενος την πρόταση.
Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ χαρακτήριζε τις κοινωνικές ταραχές “γλώσσα εκείνων που δεν ακούγονται”. Αθόρυβα και μεθοδικά, η Αμερική του Τραμπ θωρακίζεται απέναντι στο κύμα διαμαρτυρίας που κάποια στιγμή θα ξεσπάσει. Με πρωταγωνιστές μάλλον τους ίδιους τους “ξεχασμένους” που ο επιχειρηματίας-πρόεδρος υποσχέθηκε να εκπροσωπήσει.
“Όταν οι άνθρωποι θέλουν να εκφραστούν ομαδικά σε περιόδους αναταραχής, τότε είναι που κατεβαίνουν τους δρόμους. Άλλες φορές θα φωνάξουν. Άλλες φορές θα το παρακάνουν. Όμως είναι τότε που πρέπει να τους αφουγκραζόμαστε πιο προσεκτικά” δήλωσε ο νομοθέτης των Δημοκρατικών Μάρτιν Κεσάδα. Απομένει να φανεί ο βαθμός στον οποίο το ίδιο το κόμμα του θα αντισταθεί στον προελαύνοντα αυταρχισμό.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου