Μετά την Γερμανία και η Ολλανδία απαγόρευσε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις στην Ολλανδία, ενόψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου για το τουρκικό Σύνταγμα. Μάλιστα το Άμστερνταμ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου ανεπιθύμητη.
Πρόκειται για κινήσεις χωρίς προηγούμενο στη πρόσφατη ιστορία των σχέσεων της γειτονικής με ευρωπαϊκές χώρες. Όπως πρωτοφανείς ήταν, από την άλλη πλευρά, οι δηλώσεις Ερντογάν που κατηγόρησε τη Μέρκελ για ναζιστικές μεθόδους.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτές αυτές οι πολύ λίγο διπλωματικές συγκρούσεις βλάπτουν πολιτικά τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος τις χρησιμοποιεί στην προπαγάνδα του στο εσωτερικό της χώρας, όπου τίποτα δεν πάει καλά. Η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ενώ οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το 58% των πολιτών διατεθειμένο να ψηφίσει όχι στις προτάσεις Ερντογάν για την αλλαγή του Συντάγματος. Με δεδομένο μάλιστα τον φόβο από τις διώξεις ακόμη και για έκφραση απλής γνώμης, το «Όχι» πιθανότατα συγκεντρώνει σήμερα, στην πρόθεση ψήφου, ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό.
Προς το παρόν ο Τούρκος πρόεδρος περιορίστηκε να απαγορεύσει την δημοσίευση των δημοσκοπήσεων. Δεν αποκλείεται να αναβάλλει ή να ματαιώσει το δημοψήφισμα, αν δει ότι δεν μπορεί με τίποτα να το κερδίσει. Επικαλούμενος από μια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση μέχρι τον πόλεμο στη Συρία.
Το βέβαιο είναι ότι ο κύριος Ερντογάν διατηρεί και αναπαράγει την εξουσία του δημιουργώντας τη μια κρίση μετά από την άλλη. Ελπίδα όλων είναι να μην επιχειρήσει μια τεχνητή κρίση στο Αιγαίο, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα αλλά και ψυχραιμία. Γιατί το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ο νταής της γειτονιάς βρίσκεται σε δύσκολη θέση. 'Η και σε πανικό.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου