Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Eυρωπαϊκή «Σπιναλόγκα»


Η απόφαση των Δανών να κλείνουν σε μια σύγχρονη «Σπιναλόγκα» πρόσφυγες και άλλους «ανεπιθύμητους» αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το δανέζικο Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την εξορία ανεπιθύμητων προσφύγων και ξένων ποινικών σε ένα μικροσκοπικό νησί που χρησιμοποιείται ως εργαστήριο και κρεματόρια.
Η απόφαση κινείται πάνω στο ρεύμα της αντιπροσφυγικής υστερίας που καταλαμβάνει όλη την Ευρώπη. Η Δανία, πάλι,  που κατέχει τον τίτλο της χώρας με τους «πιο χαρούμενους ανθρώπους», οι οποίοι όπως φαίνεται περιορίζονται στο «hygge», αποδεικνύεται ότι αντιμετωπίζει εχθρικά την ενσωμάτωση των «άλλων» και τους θεωρεί «κίνδυνο» για το επίπεδο ζωής που έχει κατακτήσει. Είτε ο ρατσισμός εκφράζεται με φωνακλάδες και τρομακτικούς ακροδεξιούς του Νότου, είτε με ήπιους Σκανδιναβούς, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο, όπως αποδεικνύεται από τα βορινά «Μακρονήσια», γιατί δεν είναι θέμα αισθητικής, αλλά πολιτικής.
Ο πολιτισμός είναι «μόνο για Ευρωπαίους» και φαίνεται ότι δεν περισσεύει για τους πρόσφυγες των πολέμων και της ανισότητας που παράγει η Δύση. Μια Δανία, προηγμένη για τον εαυτό της, πρωτόγονη και φοβική για τους άλλους. Μια Ευρώπη μέσα στην υποκρισία  της, που δαιμονοποιεί διαρκώς τους «άλλους» και ανακαλεί στη μνήμη τους χειρότερους εφιάλτες της. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου