Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Η Ακροδεξιά έχει ανάγκη τους μετανάστες


Δημήτρης Σακελλάρης

του Δημήτρη Σακελλάρη
Ας υποθέσουμε ότι οι μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στις χώρες υποδοχής, ιδιαίτερα όταν αυτές αδυνατούν να τις απορροφήσουν και να ενσωματώσουν ομαλά τους νέους πληθυσμούς. Υπάρχει όμως η δυνατότητα αυτές να αντιμετωπιστούν με εχθρική ρητορική, με μονομερείς ενέργειες κλεισίματος των συνόρων, με απειλές κατά των χωρών πρώτης υποδοχής ή με χτίσιμο τειχών; Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτό είναι αδύνατο.
Αραγε, μήπως χωρίς το πλήθος αυτών των απελπισμένων ανθρώπων, σύγχρονες «προσωπικότητες» θα παρέμεναν στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων και το «φίδι» σε χειμερία νάρκη; Πού θα βρίσκονταν σήμερα πρόσωπα όπως ο Ορμπαν, ο Κουρτς, ο Σαλβίνι, η Λεπέν, οι εκπρόσωποι της εναλλακτικής Δεξιάς και της Ακροδεξιάς χωρίς τους μετανάστες; Στο χρονοντούλαπο της λήθης.
Η ρητορική της Ακροδεξιάς, και στον τόπο μας, συμπυκνώνεται στη ρήση: «Η χώρα έχει ένα εκατομμύριο ανέργους, οι μετανάστες-πρόσφυγες είναι τόσοι, άρα οι ξένοι μάς κλέβουν τις δουλειές». Πράγματι, γιατί είμαι σίγουρος ότι όλοι γνωρίζουμε ένα εκατομμύριο συμπατριώτες μας που θα ήταν πρόθυμοι να μαζεύουν φράουλες στη Μανωλάδα ή να εργάζονται σε καθεστώς δουλοπαροικίας.
Για να απαντήσουμε στο πρόβλημα των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών δεν θα στηριχτούμε σε σενάρια συνωμοσίας, αλλά στην ύψιστη ανθρώπινη ικανότητα, τη Λογική! Με αυτή την προϋπόθεση συμπεραίνουμε:
Κάθε άνθρωπος, λαός ή έθνος υπηρετεί ενστικτωδώς τον στόχο της επιβίωσης και της συνεχούς βελτίωσης των συνθηκών ζωής του. Είναι τυπωμένος στο DNA μας και αποτελεί το θεμελιώδες αίτιο της πολιτιστικής εξέλιξης της ανθρωπότητας. Ως εκ τούτου κανείς δεν μεταναστεύει γιατί θέλει να καταστρέψει την εθνική μας ιδιοσυστασία υπηρετώντας κάποιο σκοτεινό σχέδιο, αλλά γιατί θέλει να επιβιώσει και κατ’ επέκταση να ζήσει καλύτερα.
Οχι τα αφανή, αλλά τα εμφανή κέντρα εξουσίας, οι σύγχρονες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, βομβάρδισαν, τεμάχισαν και διέλυσαν τις πατρίδες κάποιων ανθρώπων.
Υπήρξαν αποικιοκράτες, επέβαλαν δικτατορίες ή στήριξαν φονταμενταλιστικά καθεστώτα από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου έως και σήμερα. Τους διέλυσαν τις πατρίδες τους και σήμερα τους ζητούν να τραφούν με τα συντρίμμια!
Ούτε οι πληθυσμοί της Ασίας ούτε της Αφρικής θα περιμένουν στωικά τον θάνατο στις διαλυμένες πατρίδες τους για να μην ταράξουν την ευημερία της Δύσης που στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στις δικές τους πλουτοπαραγωγικές πηγές τις οποίες τους στέρησε!
Αρα, για να περιοριστούν οι ροές, η διεθνής κοινότητα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να ανοικοδομήσει τις χώρες που επί αιώνες οι ισχυροί απομυζούν. Μέχρι να ολοκληρωθεί το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο, πρέπει να υπάρξει μια διεθνής, αλλά και στο εσωτερικό της Ευρώπης, συμφωνία για την αναλογική κατανομή των πληθυσμών και για γενναία χρηματοδότηση για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.
Ποιοι είναι όμως αυτοί που αντιδρούν στη λύση; Οσοι στην Ευρώπη έκλειναν τα σύνορά τους. Οσοι αρνούνται το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση που, αν και μη δεσμευτικό, καταρτίστηκε για να συμβάλει στη ρύθμιση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών. Οσοι υπήρξαν θύτες και σήμερα κατηγορούν τα θύματα. Γιατί η καλλιεργούμενη ξενοφοβία ενισχύει την εκλογική επιρροή τους. Αυτός είναι ο κόσμος μας και αποτελεί χρέος των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων να συμμαχήσουν για να τον εξανθρωπίσουν!
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου