Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Πόλωση στα όρια του… ποινικού νόμου


Πόλωση μέχρις εσχάτων είναι το μήνυμα που αφήνει ως υποθήκη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Βουλή και τα απόνερά της – μία πόλωση, που έχει πλέον έως σαφή πολιτικό ορίζοντα τον καταλύτη της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, και πήρε τοξικά χαρακτηριστικά μετά την τρομοκρατική επίθεση στον Σκάι.
Η επιλογή Μητσοτάκη να υιοθετήσει επί της ουσίας την θέση της ιδιοκτησίας του Σκάι περί «ηθικής αυτουργίας» της κυβέρνησης στην επίθεση ήταν το βήμα που οδήγησε αυτήν την πόλωση σε τοξικές σφαίρες, με αποκορύφωμα την πλήρη πλέον εκτροπή από την πλευρά του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη. «Προφανώς και θα έχει ευθύνη ο Τσίπρας εάν κάποιος με πυροβολήσει αύριο» δήλωσε στο «Κόντρα» ο Αδωνις Γεωργιάδης, για να προσθέσει ότι «εάν ήμουν Αλαφούζος, θα έκανα αγωγή στον ΣΥΡΙΖΑ για αποζημίωση και θα την κέρδιζα κιόλας».
Η αντίδραση του Μαξίμου ήταν οξεία με την σύσταση στον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μαζέψει τον αντιπρόεδρό του», αλλά και με την αιχμηρή επισήμανση ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης κινείται πλέον «εντός της επικράτειας του ποινικού νόμου». «Νομίζουμε ότι πλέον έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου, ο κ. Μητσοτάκης να μαζέψει τον Αντιπρόεδρο που διόρισε ως «δική του επιλογή», όπως έχει καυχηθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Ο κ. Γεωργιάδης γίνεται συχνά καταγέλαστος. Με την τελευταία του δήλωση όμως ξεπέρασε για ακόμη μία φορά τα όρια της γελοιότητας και κινήθηκε εντός της επικράτειας του ποινικού νόμου».
Την θεωρία της «ηθικής αυτουργίας» υιοθέτησε πλήρως και ο Μάκης Βορίδης, ενώ η απάντηση που έδωσε στην επιχείρηση σπέκουλας και στοχοποίησης της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Βουλή πυροδότησε νέο γύρο σύγκρουσης. «Θυμίζετε τις εποχές που κάποιοι ακραίοι της ΝΔ κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγό της 17Ν», είπε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, αποδομώντας πλήρως και όλο το επικίνδυνο αφήγημα της ΝΔ, καθώς και μιντιακών παραγόντων, που επιχειρούν από την πρώτη στιγμή να συνδέσουν την κυβέρνηση με την βομβιστική επίθεση στον Σκάι.
Οι δηλώσεις Τσίπρα ωστόσο προκάλεσαν νέο κύμα συντονισμένων πυρών από ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, με αμφότερους να υποστηρίζουν ότι «ο ακραίος της ΝΔ» που στοχοποιούσε κάποτε τον Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγό της 17 Νοέμβρη ήταν ο νυν κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος. «Αυτό το έλεγε και το είχε γράψει ο Πάνος Καμμένος, για τον οποίο λένε ότι δεν είναι ακραίος», έγραψε στο twitter ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης σχολίασε: «Το πιστόλι που χρησιμοποίησε η Δεξιά για να χτυπήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου και να τον συνδέσει με τη 17Ν, σήμερα το έχει ο κ. Τσίπρας στο δικό του θηκάρι και λέγεται Πάνος Καμμένος».
Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος διέψευσε ότι είχε συνδέσει τον Ανδρέα Παπανδρέου με την 17 Νοέμβρη, η ΝΔ όμως συνέχισε την κόντρα επικαλούμενη βιβλίο που είχε γράψει το 1992 ο νυν υπουργός Αμυνας – «Τρομοκρατία. Θεωρία και πράξη» - στο οποίο υποδείκνυε συγκεκριμένα πρόσωπα από την αριστερά και τον τότε Συνασπισμό ως «τρομολάτρες συμπαθούντες».
Το κλίμα της έντασης έρχεται να επιτείνει η παράλληλη σύγκρουση της ΝΔ με τον πρόεδρο της Βουλής, μετά την πρωτοφανή επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά του Νίκου Βούτση στην διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Το επεισόδιο ακολούθησαν διαρροές από την Πειραιώς σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Βούτσης  «πολύ συχνά συγχέει το ρόλο του βαρόνου του ΣΥΡΙΖΑ, με εκείνον του πρόεδρου του Βουλής». Απαντώντας σήμερα, ο πρόεδρος της Βουλής πέταξε το γάντι στην ΝΔ καλώντας την, ουσιαστικά, να καταθέσει πρόταση μομφής εάν το επιθυμεί και τονίζοντας ότι «όλα τα άλλα και μάλιστα με διαρροές, επιβαρύνουν το κλίμα και δεν επιτρέπουν την επίλυση ζητημάτων που υπάρχουν».
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου