Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Ικανοποίηση για το ξύλο στον δολοφόνο της Ελένης;


Για μεγάλη μερίδα, η είδηση του ξυλοδαρμού στις φυλακές Αυλώνα του 19χρονου κατηγορούμενου για τη φρικτή δολοφονία της 21χρονης Ελένης στη Ρόδο συνοδεύτηκε με ένα αίσθημα ικανοποίησης και δίκαιης τιμωρίας.

Ομάδα 7 νεαρών τροφίμων των φυλακών μπήκαν ανενόχλητοι στο κελί του τον χτύπησαν, ενώ ο ίδιος καταγγέλλει και ενδεχόμενο βιασμό του.

Το θύμα της επίθεσης κατηγορείται για ένα έγκλημα με τεράστια ηθική απαξία και το αίσθημα της οργής για τον δράστη είναι διάχυτο και κατανοητό. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι αν πρέπει να επικροτεί κάποιος την αυτοδικία, πόσο μάλλον να νομιμοποιείται κάποιος να προχωρήσει σε αυτήν.

Σε ένα κράτος δικαίου οι πολίτες δεν θα πρέπει να καθοδηγούνται από τα ένστικτα τους. Για τον κάθε πολίτη, η πολιτεία επιφυλάσσει μια δίκαιη δίκη. Δεν επιτρέπει την αυτοδικία, το λιντσάρισμα, τον βάναυσο παραδειγματισμό, αλλά διαθέτει δικαιοσύνη και σωφρονιστικό σύστημα. Διαφορετικά, όπως επισήμανε και ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη καταδικάζοντας την επίθεση στον δολοφόνο της κόρης του, "αν επιτραπούν αυτές οι αντιδράσεις θα γίνουμε ζούγκλα".


Οι αρχές οφείλουν να διερευνήσουν τις συνθήκες που επέτρεψαν σε άτομα να του επιτεθούν στο κελί του 19χρονου, αλλά και αν κάποιοι διευκόλυναν την επίθεση.  Σε κάθε περίπτωση οι διωκτικές αρχές οφείλουν να προστατέψουν  την έννοια της δικαιοσύνης και να οδηγήσουν τους δράστες σώους στη δικαιοσύνη που θα τους κρίνει. Δεν πρόκειται για προστασία του δράστη, αλλά για προστασία της ίδιας της κοινωνίας.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου