Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Η ΝΔ δεν μιλά για λογαριασμό της Δημοκρατίας. Περίπου αυτό είπε.



του Γιώργου Βεργόπουλου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για το σύνθημα της Χρυσής Αυγής «Η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία» ως εξής:
«Εμείς δεν προδώσαμε κανέναν, άλλοι ψήφισαν τη Συμφωνία και όταν είχαν την ευκαιρία να ρίξουν την κυβέρνηση, με την πρόταση μομφής που καταθέσαμε, σφύριζαν αδιάφορα, γιατί ήθελαν να μείνουν ορισμένους μήνες ακόμα στις καρέκλες τους. Η ΝΔ μιλά μόνο για λογαριασμό της ΝΔ και των βουλευτών της ΝΔ». 
Δηλαδή η μισή Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία; Ολόκληρη η Δημοκρατία αλλά η ΝΔ δεν ασχολείται με τέτοιες αόριστες έννοιες όπως η Δημοκρατία; Δεν φταίει ο Εορδαϊκός για την μη αναβολή της διεξαγωγής;
Ωστόσο, το πολιτικό σκεπτικό της δήλωσης του κ. Μητσοτάκη είναι δυστυχώς σαφές. Ήθελε να ξεκαθαρίσει προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής ότι η ΝΔ είναι μαζί τους στο «Μακεδονικό». Οπότε χαρακτήρισε το σύνθημα τους λανθασμένο μόνο ως προς το σκέλος που τον ενδιαφέρει. Ας λένε ότι «η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» αν δεν εννοούν και την ΝΔ, αυτό τον νοιάζει.
Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας ως πολίτευμα και πανανθρώπινη αξία έρχεται δεύτερη και καταϊδρωμένη, προηγείται το κομματικό συμφέρον της ΝΔ.
Πίσω από αυτή την λογική βρίσκεται ο παραδοσιακός λόγος της «βαθιάς δεξιάς» από τα μετεμφυλιακά χρόνια ακόμη. Που θεωρούσε την συντηρητική παράταξη ως τον αυθεντικό εκφραστή του πολιτεύματος. Που στην πράξη θεωρούσε πολιτικό αντίπαλο της τότε συντηρητικής παράταξης το ίδιο το αίτημα πλήρους αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Γι αυτό το  τότε Κέντρο είχε υιοθετήσει τον όρο «δημοκρατική παράταξη», γιατί η συντηρητική ήταν … κάτι λιγότερο από δημοκρατική.
Εν έτει 2018 ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει την διάκριση Δημοκρατίας και ΝΔ. Αυτός  μιλάει για λογαριασμό της ΝΔ, όχι γενικά της Δημοκρατίας. Επιλέγει να κινηθεί σε μια γκρίζα πολιτική περιοχή, να εκπροσωπεί πολίτες που (προφανώς) πιστεύουν στη Δημοκρατία, αλλά και άλλους που δεν πολυπιστεύουν.
Προφανώς η δική του εκδοχή και ερμηνεία θα είναι ότι η ΝΔ είναι το κατεξοχήν δημοκρατικό κόμμα και άρα όποιος είναι με τη ΝΔ είναι με τη Δημοκρατία κλπ. Αυτό όμως ακριβώς είναι ο πυρήνας της αντιδημοκρατικής λογικής ! Η Δημοκρατία μας δεν είναι άθροισμα κομμάτων, πόσο μάλλον ιδιοκτησία τους. Ή την υπερασπίζεσαι ως πολίτευμα ή την θεωρείς καλή μόνον όταν κυβερνάς. Οπότε αν τυχόν βρεθείς να μην κυβερνάς, δεν σε πολυνοιάζει κιόλας αν της επιτίθεται ο φασισμός.
Από τις αρχές του 2018 έχει φανεί ότι  ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει την εκλογική νίκη του με το να καλύψει μέρος του χώρου της Χρυσής Αυγής. Όσο περνάει ο καιρός οι πολιτικές και ιδεολογικές παραχωρήσεις του προς την ακροδεξιά αυξάνονται.
Δεν κερδίζει εκλογικά από αυτές τις παραχωρήσεις, οι ακροδεξιοί κερδίζουνόσο η ΝΔ προσφέρει νομιμοποίηση στις απόψεις τους.  Δεν είναι λοιπόν μικροκομματικός ο λόγος που διαμαρτυρόμαστε, τα μάτια του βγάζει εκλογικά. Η ίδια η Δημοκρατία είναι το θέμα,  που προηγούμενες γενιές πάλεψαν για να μην είναι ανάπηρη στον τόπο μας. Άρα κανένας δεν δικαιούται να την παζαρεύει μήπως και πάρει καμιά ψήφο.
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου