Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Κώστα… μας πήρανε χαμπάρι !


Όλα τα έχουμε δει στην αυτοδιοίκηση, αλλά οδηγίες «προς ναυτιλομένους» για να στήσουν φωτογραφικούς  διαγωνισμούς να δημοσιεύονται φαρδιά-πλατιά στην Διαύγεια ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Η γκάφα που εξέθεσε το «γαλάζιο» Δήμαρχο του Περιστερίου Α. Παχατουρίδη εκτός από τη  διαφθορά, ανέδειξε και την αντίληψη που ταλαιπωρεί την αυτοδιοίκηση.
Τα τελευταία χρόνια, διαδοχικές νομοθετικές πρωτοβουλίες αυστηροποιήσαν τις διαδικασίες ανάθεσης για έργα και υπηρεσίες και αύξησαν τη διαφάνεια. Το «πάρτυ» περασμένων δεκαετιών όταν με μια υπογραφή ένας Δήμαρχος ανέθετε χωρίς διαγωνισμούς έργα δισεκατομμυρίων δραχμών, έχει παρέλθει αλλά ακόμη και στα στενά περιθώρια που έχουν απομείνει, καταγράφονται υποθέσεις όπως του Περιστερίου.
Άλλωστε, αν πρόσφατα Δήμαρχοι έφτασαν να βγάζουν εκατομμύρια από το Ταμείο του Δήμου και Νομάρχες να κατατέμνουν έργα σε μικρότερα «45άρια», δηλαδή κάτω από το όριο της απευθείας ανάθεσης, φαντάζεται κανείς τι μπορεί να συμβαίνει με διάφορους «βλαχοδήμαρχους» μικρών και μικρότερων Δήμων. Μόνο θετικό, ότι με το αυστηρό πειθαρχικό πλαίσιο, δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι υπάλληλοι για να διευκολύνουν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.
Οι Εκθέσεις των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης δείχνουν διαρκώς ότι η Αυτοδιοίκηση είναι στην κορυφή της διαφθοράς και της δυσπιστίας. Γι’ αυτό και δεν εξέπεμψε ποτέ αυτόνομο πολιτικό στίγμα αλλά αποτελεί πελατειακό δίκτυο και παρακολούθημα των παλαιών κομμάτων ως πόλος αναφοράς στην (κακο)διοίκηση. 
Παρά τη βελτίωση του πλαισίου με σημαντικό σταθμό τον Καλλικράτη, η αυτοδιοίκηση παραμένει ένα πεδίο διαφθοράς και καθιστά επιβεβλημένη την ποινική και πειθαρχική διερεύνηση των υποθέσεων σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, όπως η πρόσφατη που «βγάζει μάτι». Χαμένη είναι η κοινωνία πάντως, καθώς η διαφθορά κοστίζει αρκετά στην εθνική οικονομία. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου