Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Χτες σωτήρες, σήμερα εγκληματίες



του Τάσου Παππά
Κάποιοι εξεπλάγησαν με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Αδωνις Γεωργιάδης στο γερμανικό περιοδικό Focus. Το άρθρο τον εμφάνισε να υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παραβίασε τους κανόνες της για να ευνοήσει τον Αλ. Τσίπρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε κρίσιμες περιπτώσεις τον άφησε να κάνει ό,τι θέλει.
Η Ευρώπη είναι συνυπεύθυνη για το ότι η χώρα δεν ανακάμπτει». Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη ότι «ξεπερνά ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα δικά του όρια της φαιδρότητας». Ο Αδ. Γεωργιάδης είναι εύκολος στόχος. Δίνει βεβαίως πολλές αφορμές.
Στη συγκεκριμένη πάντως περίπτωση, η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι άδικη. Δεν είπε κάτι καινούργιο ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Επανέλαβε με δικά του λόγια όσα έχουν αναφέρει πρωτοκλασάτα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μηδέ του κ. Μητσοτάκη εξαιρουμένου. Ηταν ωμός ο κ. Γεωργιάδης, αλλά αυτό είναι το στιλ του.
Ωστόσο, είχαν προηγηθεί άλλοι. Ο σοβαρός και συνήθως μετρημένος Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ (10-10-2017) είχε πει: «Δεν πρέπει να ξεχνούμε άλλωστε ότι είναι συνυπεύθυνοι οι εταίροι μας για τη συμφωνία την οποία συνομολόγησαν με την ελληνική κυβέρνηση και τα αδιανόητα μέτρα φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν σε μια ημιθανή πραγματική οικονομία».
Ποιοι όμως ευθύνονται για το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι ημιθανής; Η υπόθεση μυρίζει μπαρούτι και δεν είναι εύκολο να χρεωθούν τα πάντα στις κυβερνήσεις από το 2015 και μετά. Δεν θα τους πιστέψουν ούτε οι φανατικοί δεξιοί.
Λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Μίλησε στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αντιγράφω από το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του «Βήματος» (18-11-2017):
Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προσπάθησε να γίνει αρεστός στους ευρωβουλευτές που τον άκουγαν, ούτε στους επιτρόπους και στους δύο αντιπροέδρους, τον Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Γίρκι Κατάινεν, που βρίσκονταν στην αίθουσα.
Απέδωσε ευθύνες στους πιστωτές επειδή δέχθηκαν να υπερφορολογήσει η κυβέρνηση τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα ώστε να μείνει άθικτος ο δημόσιος τομέας: "Αυτή ήταν μια καταστροφική επιλογή που δέχθηκαν, δυστυχώς, και οι πιστωτές μας, χωρίς να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή στην πραγματική οικονομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή".
Επιπλέον άσκησε κριτική γιατί ακόμα και σε πιο απλά, σε σχέση με το δημοσιονομικό, ζητήματα, όπως είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, επέτρεψαν στην κυβέρνηση χωρίς καμία αντίδραση να οπισθοχωρήσει από όσα είχαν κατακτηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Εξίσου ενδιαφέρον ήταν ότι κανένας από τους παρισταμένους δεν σχολίασε αυτά τα θέματα
Η σιωπή των παρισταμένων εισπράχθηκε από την ηγεσία της Ν.Δ. ως ένδειξη αναγνώρισης της εγκυρότητας των επιχειρημάτων της. Ωστε λοιπόν οι δανειστές, στηρίζοντας τις επιλογές Τσίπρα, είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή της μεσαίας τάξης.
Ωραία (τρόπος του λέγειν). Με τη διαφορά ότι η καταστροφή της μεσαίας τάξης δεν ξεκίνησε το 2015 με το τρίτο Mνημόνιο. Για να μην ξεχνιόμαστε, είχαμε άλλα δύο μνημόνια τα οποία υπέγραψαν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτά μήπως δεν προκάλεσαν σοβαρές βλάβες στη μεσαία τάξη για την οποία κόπτεται σήμερα η Νέα Δημοκρατία; Γι' αυτήν τη λεηλασία ποιος ευθύνεται; Ο Θεός; Η κακή μας μοίρα;
Οι συνθήκες; Η Αριστερά που ζητούσε τον ουρανό με τ’ άστρα; Οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης ευθύνονται και προφανώς οι δανειστές που επέβαλαν διά ροπάλου τα γεμάτα κατασκευαστικά λάθη και ταξική μεροληψία σχέδιά τους.
Γιατί δεν το λέει καθαρά η αξιωματική αντιπολίτευση; Μα πώς να το πει. Θα ακυρώσει τον προηγούμενο εαυτό της. Τότε διατυμπάνιζε ότι οι εταίροι έχουν δίκιο, ότι η χώρα, με την υλοποίηση των διαρθρωτικών (τι ευφημισμός!) μεταρρυθμίσεων (εμπνευστές οι εταίροι), μπαίνει επιτέλους σε τροχιά κανονικότητας και ασκούσε σκληρή κριτική στην Αριστερά επειδή με τις κραυγές της εναντίον των θεσμών ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα.
Ακόμη κι όταν οι ίδιοι οι δανειστές σε μια εκ του ασφαλούς και εκ των υστέρων αυτοκριτική παραδέχθηκαν τις χοντρές αστοχίες τους, η Ν.Δ. δεν έβγαλε κιχ. Σφύριζε αδιάφορα και πίεζε ασφυκτικά τον Τσίπρα να πειθαρχήσει για να μην μπλέξει η χώρα σε περιπέτειες.
Την πάπια έκανε επίσης και πρόσφατα όταν ο πολύς Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε με θράσος χιλίων πιθήκων ότι το πρώτο μέλημα των δανειστών ήταν η διάσωση των τραπεζών και είχαν δίκιο που διαμαρτύρονταν οι πολίτες. Τώρα μούγκα, τότε «βάστα γερά, Γερούν». Βγήκε στα κεραμίδια όμως η Ν.Δ. όταν ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις πρόωρες κάλπες. Εκανε λόγο για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε.
Απαράδεκτο; Χωρίς καμιά αμφιβολία. Οι δηλώσεις Σόιμπλε, Ραχόι, Βέμπερ και πολλών άλλων εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015 και οι προτροπές τους στους πολίτες να μαυρίσουν τον Τσίπρα δεν συνιστούσαν παρέμβαση; Δεν θυμάμαι κάποια αντίδραση από την πλευρά της Ν.Δ. Τότε οι εταίροι ήταν σωστοί, ενώ σήμερα διαπράττουν εγκλήματα;
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου