Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Μουχλιασμένη παράσταση


Επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

του Τάσου Παππά
Οι πυροβολισμοί έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Είχαμε τις συνήθεις αντιδράσεις και τις συνήθεις απαιτήσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για το άβατο των Εξαρχείων, την ανομία που είναι ανεξέλεγκτη, για πλήγμα κατά της δημοκρατίας και φυσικά ζήτησε την παραίτηση Τόσκα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΠΑΣΟΚ. Δύο κόμματα με κοντή μνήμη. Λες και δεν κυβέρνησαν ποτέ, λες και οι πολίτες δεν θυμούνται ούτε τις χαμηλές επιδόσεις τους στο πεδίο αυτό τα προηγούμενα χρόνια ούτε τις χολερικές επιθέσεις που εκτόξευε το ένα εναντίον του άλλου με βαριές κατηγορίες περί ηθικής αυτουργίας, περίεργης ανοχής και συγκοινωνούντων δοχείων.
Το ενδιαφέρον όμως προκύπτει από την προσέγγιση του Μεγάρου Μαξίμου και ορισμένων υποψηφίων για την αρχηγία του νέου σχήματος της Κεντροαριστεράς. Εκαναν λόγο για προβοκατόρικη ενέργεια. Δεν πρόκειται φυσικά για πρωτότυπη θέση. Την έχουμε ξανακούσει από κυβερνήσεις και κόμματα.
Δεν νομίζω ότι αντέχει στην κριτική η άποψη ότι ο στόχος ήταν η Κεντροαριστερά, επειδή το χτύπημα έγινε τη βραδιά της τηλεμαχίας και λίγες μέρες πριν από τις κάλπες. Αλλη καούρα δεν είχαν οι ένοπλοι, από το πώς θα δυναμιτίσουν τη διαδικασία!
Ομως αξίζει να σχολιαστεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η ενέργεια ήρθε σε μια στιγμή που στην επικαιρότητα υπήρχε ο απόηχος της αποτυχημένης παρουσίας του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή για τα φαινόμενα ανομίας και ταυτοχρόνως έσκαγε το θέμα των Paradise Papers, το οποίο στην ανάπτυξή του -πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι- θα φέρει σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία.
Αρα, το χτύπημα προσφέρει χείρα βοηθείας στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία αντιμετωπίζει εσωκομματικά προβλήματα (Αυγενάκης κ.λπ.). Τραβώντας αυτήν την, έτσι κι αλλιώς ακραία, λογική στην έσχατη συνέπειά της μπορούμε να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για παρακρατική πράξη με δράστες ανθρώπους που δουλεύουν για λογαριασμό της Δεξιάς.
Λείπουν οι αποδείξεις, έστω οι ενδείξεις, που θα καταστήσουν το συγκεκριμένο επιχείρημα σοβαρό. Οφείλουν να τις προσκομίσουν όσοι το υιοθετούν. Διαφορετικά είναι ευάλωτοι στην υποψία ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
Εχουμε δει το έργο πολλές φορές στο παρελθόν. Εχει αποδειχτεί πως ήταν ερασιτεχνικά σκηνοθετημένο από ιδιοτελείς συντελεστές. Ανεβάζοντάς το ξανά με τα ίδια φθαρμένα υλικά δεν μπορείς να περιμένεις ότι θα πάει καλύτερα.
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όσοι επιστρατεύουν τις θεωρίες συνωμοσίας είναι ότι με διαφορετική αντίληψη προσεγγίζουν τη συγκυρία τα κόμματα και οι ομάδες αυτού του είδους. Για τη Ν.Δ. στη συγκυρία δεσπόζουν η ανομία, το άβατο των Εξαρχείων, οι ουρές στο μετρό.
Για την κυβέρνηση η Siemens, τα σκάνδαλα στην Υγεία, ο Αυγενάκης, τα Paradise Papers. Για τις ένοπλες ομάδες το κυρίαρχο ζήτημα είναι η σύλληψη του 29χρονου.
Το πιθανότερο είναι πως έχουμε να κάνουμε με ένα χτύπημα-απάντηση της οργάνωσης στην πρόσφατη επιτυχία της Aντιτρομοκρατικής. Το μήνυμα είναι σαφές: Υπάρχουμε παρά τις ήττες μας και συνεχίζουμε.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου