Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Μακαριότατε, οι παραδόσεις είναι για να σπάνε


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, δήλωσε: «Όλα αυτά είναι παιχνιδίσματα. Η Εκκλησία έχει τις δικές της τις θέσεις. Η πατρίδα μας έχει τις παραδόσεις, έχει την οικογένεια. Όλα τα άλλα είναι εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας και τον χρόνο μας»
Ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο ψύχραιμες φωνές της εκκλησίας…
Όμως, είναι στα αλήθεια «παιχνιδίσματα» και «εφευρήματα» τα ανθρώπινα δικαιώματα; Γιατί δυστυχώς για κάποιους συνανθρώπους μας, μόνο «παιχνιδίσματα» δεν είναι τα όσα βιώνουν λόγω του στιγματισμού και της έλλειψης νομοθετικού πλαισιού. Και ευτυχώς, μόνο «εφευρήματα» δεν είναι οι λύσεις που επιχειρεί να προωθήσει η πολιτεία.
Ίσως για την εκκλησία να είναι αδύνατο να σκεφτεί μια άλλη κοινωνία, πέρα από το πλαίσιο που η ίδια επιθυμεί να επιβάλει. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τους πολίτες που έχουν ανάγκη αυτές τις αλλαγές για να αναπνεύσουν. Αυτό μαρτυρά για παράδειγμα και η σύναψη άνω των 200 συμφώνων συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, μόνο στον πρώτο χρόνο εφαρμογής.
Στην Ελλάδα δεν θα υπήρχε ούτε πολιτικός γάμος αν οι κυβερνήσεις ζητούσαν τη συγκατάθεση την Ελλαδικής Εκκλησίας για να νομοθετήσουν. Κάποιες το έκαναν βέβαια και κράτησαν την Ελλάδα θεσμικά πίσω από την εξέλιξη της κοινωνίας, σε αρκετές περιπτώσεις.
Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε, ειδικά όταν καταπιέζουν τους πολίτες: Έτσι συμβαίνει όσο κι αν ενοχλεί πολλούς, στη χώρα που η υποκρισία μας πνίγει… παραδοσιακά!
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου