Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Σάντουιτς ανάμεσα στη Ντόρα και τον Άδωνι


του Γιώργου Λακόπουλου
Ερώτηση κρίσεως: τι μένει από τον πολιτικό που έκανε την έκπληξη τον Ιανουάριο του 2016  και πήρε το τιμόνι της ΝΔ από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη; Ανεξάρτητα από τα παιχνίδια που έπαιξε το σύστημα Σαμαρά -με τη ακύρωση των εκλογών του Νοεμβρίου που θα κέρδιζε Μεϊμαράκης-  πόσα από όσα επαγγέλθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στο πεδίο του εκσυγχρονισμού της ΝΔ  ισχύουν σήμερα, υπάρχουν στο δημόσιο λόγο του και ορίζουν τον τρόπο που προσεγγίζει τις  επιδιώξεις του;
Πόσο η ΝΔ είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής  και με το οποίο κυβέρνησε ο Κώστας Καραμανλής,  αλλά και ο πατήρ Μητσοτάκης;  Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ  βάζει το όνομά του στη λίστα που περιλαμβάνει εκτός από τους Καραμανλήδες, τον Ράλλη και τον Έβερτ, ή σε εκείνη με τα ονόματα του Αβέρωφ και του Σαμαρά;
Όταν ρωτήθηκε για τον Άδωνι τον χρεώθηκε και κάλυψε τη συμπεριφορά και τις απόψεις  του βρίσκοντας μόνο “υφολογικές” διαφορές. Συγκρινόμενος με ποιον άραγε; Ποιο άλλο στέλεχος της ΝΔ πληρώνει σε περιθωριακά κανάλια  χιλιάρικα -κατά την κατάθεση του Γ. Κουρή στη Βουλή- για να αγοράζει χρόνο στον οποίο υποτίθεται πουλάει βιβλία, ενός συγκεκριμένου περιεχομένου, για βιοπορισμό, αλλά κάνει πολιτική και προβάλλεται με το γνωστό ύφος του και χωρίς αντίλογο;
Ο σούπερ σταρ
Για πολλούς ο Αδωνις είναι πραγματικός αρχηγός της ΝΔ σήμερα. Ο Μητσοτάκης απλώς προεδρεύει. Ο Γεωργιάδης ορίζει τη θεματολογία και την ένταση της αντιπολίτευσης, φτιάχνει την καθημερινή ατζέντα προσανατολίζει την κομματική βάση στους στόχους. Δεν υπάρχει Νεοδημοκράτης χωρίς σέλφι με τον Άδωνι. Στις συγκεντρώσεις του γίνεται πανζουρλισμός και στις κομματικές συσκέψεις  με τον  Μητσοτάκη συμπεριφέρεται σαν συναρχηγός, όταν δεν κρατάει και τον τελευταίο λόγο.
Όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει ο ίδιος  και ας μην ανησυχούν οι υπόλοιποι. Το παίρνει απάνω του.  Όσοι  δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό είναι αμήχανοι. Η Ντόρα  δεν μιλάει. Ο φιλόδοξος Δένδιας απλώς τον αφήνει  ακάλυπτο. Ο σεμνός Κωστής Χατζηδάκης  θυμίζει στον Κυριάκο ότι η πολιτική δεν γίνεται με κραυγές από τον έτερο αντιπρόεδρο.
Αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει. Ο Άδωνις είναι ο σούπερ σταρ του κόμματος: θυελλώδης, επιδεικτικός, ασυμβίβαστος μπροστά στο γυαλί, αλλά συγκαταβατικός και συζητήσιμος όταν σβήσουν τα φώτα.  Ένας επαγγελματίας περφόρμερ που έχει αφήσει στον  Μητσοτάκη  μόνο τον τίτλο και την υποχρέωση να διαβάζει τα επίσημα κείμενα. Η ΝΔ είναι δική του… Από αυτή την άποψη είναι λογικό ότι η Πρωθυπουργία Μητσοτάκη δεν εξυπηρετεί τον Άδωνι, αν θέλει αν τον διαδεχθεί. Τον αγκαλιάζει για να τον πνίξει, όχι για να τον στηρίξει.
Η συναρχηγός
Η συνειδητοποίηση του κίνδυνου που τον απειλεί εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ ίσως έκανε το θαύμα της στο ενδοοικογενειακά του Μητσοτακέικου. Η Ντόρα Μπακογιάννη, πολιτικό μέγεθος υπέρτερο του αδελφού της, άλλαξε συμπεριφορά πλέον. Είναι μαζί του- για πρώτη φορά. Τον είδε να μην την ακολουθεί όταν της έδειξε την πόρτα ο  Σαμαράς και να γίνεται υπουργός του οικογενειακού εχθρού που κατέστρεψε τον πατερά τους χάριν των “διαπλεκόμενων συμφερόντων “ – και στο τέλος να της στερεί το δικαίωμα σε δεύτερη ευκαιρία.
Η χόλωση της εκφράζονταν για καιρό στις συζητήσεις με  συγκεκριμένο λεξιλόγιο, στην πολιτική δράση με αγρανάπαυση και λευκή απεργία. Ειδικά όταν την αποτελείωσε, βγάζοντας την από το πλάνο δίπλα του και στερώντας της το χαρτοφυλάκιο της εξωτερικής πολιτικής. Η κατάσταση μεταξύ τους αποτυπώθηκε στην υπόθεση της μετακόμιση του γιου της στη Αθήνα.
Ωστόσο η Ντόρα το τελευταίο καιρό ξαναπήρε το όπλο της. Τα βρήκαν- και σε κάτι κληρονομικά που τους χώριζαν. Δραστηριοποιείται μέσα και έξω από τη Βουλή, μιλάει στα κανάλια και τίθεται επικεφαλής βουλευτών. Γενικά δείχνει να δέχεται τελεσίδικα τη μοίρα της- άρα προσπαθεί να επωφεληθεί όσο γίνεται περισσότερο.
Για όσους γνωρίζουν όμως πρόσωπα και καταστάσεις αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό για τον πρόεδρο της ΝΔ. Με τον  καταβροχθιστικό χαρακτήρα που  έχει η κυρία, μπαίνει στο παιχνίδι για να  κατακτήσει ρόλο συμπροεδρεύουσας  σήμερα και  της Πρωθυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ αύριο-, αν ο Κυριάκος πετύχει το στόχο του.
Ισορροπίες τρόμου
Με εκπεφρασμένες αρνητικές απόψεις για τον Άδωνι, αλλά με καλές σχέσεις με τον έτερο αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη -που μένει σταθερός  στην ευπρεπή και την πολιτική με ουσία-,  η δραστηριοποίηση της  Ντόρας  μετακινεί το κέντρο βάρους σ’ αυτό το  επίπεδο. Στην  ουσία δημιουργεί νέες ισορροπίες-τρόμου.
Η ρυμούλκηση της ΝΔ  προς τα Δεξιά που πήρε εργολαβικά ο Άδωνις και αποδέχεται ο Κυριάκος, υιοθετώντας και τη ρηχή ρητορική Σαμαρά για τον εαυτό του- θα έχει τώρα ως αντίβαρο τον άξονα Ντόρας -Χατζηδάκη. Είναι μια νέα κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση όμως με τον Γεωργιάδη αεικίνητο επί σκηνής χωρίς συμβιβασμούς στο ύφος και τις ιδεολογικές προτιμήσεις του, και με την Ντόρα σε άλλη γραμμή, με άλλο ύφος και με άλλες επιδιώξεις, η ΝΔ γίνεται σάντουιτς με τον Κυριάκο ανάμεσα στην αδελφή του και τον αψίκορο αντιπρόεδρό του .
Δεν είναι καλός οιωνός. Η  Μπακογιάννη, για έναν περίεργο λόγο, μίλησε για εκλογές την άνοιξη, κάτι που δεν υπήρχε στο επίσημο κομματικό ρεπερτόριο μετά τη χρεοκοπία της γραμμής  “εκλογές εδώ και τώρα” στην οποία εξώθησαν τον  Κυριάκο αμέσως μετά τη εκλογή του δυο συγκεκριμένοι μιντιάρχες  για να πιέσουν τον Τσίπρα. Λίγες ημέρες αργότερα ο αδελφός της είναι στη γραμμή “οι εκλογές θα γίνουν σύντομα”.
Την ίδια στιγμή Άδωνις ψάχνει και βρίσκει ευκαιρίες για να επιβάλλει τη λογική του, το ύφος και το λεξιλόγιο του, να μεταφέρει την αναμέτρηση σε πρόσωπα και καταστάσεις στα μέτρα του και να επιβάλλει την καταλυτική παρουσία του στο αμήχανο νεοδημοκρατικό κοινό, που αλλιώς τα περίμενε με τον νεώτερο Μητσοτάκη κι αλλιώς του βγαίνουν.
Ουσιαστικά η προεδρία Μητσοτάκη ξαναρχίζει από την αρχή- εκτός από Άδωνι έχει και Ντόρα πλέον. Έτσι στη ΝΔ διαμορφώνεται νέο  εσωκομματικό τοπίο και αν ήθελε το αποτυπώσει κανείς σχηματικά, θα χρειαζόταν μια αλατιέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου