Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Δεν κερδίζεις τις εκλογές με μόνο όπλο τον Mητσοτάκη


Για την κυβέρνηση, η δημοσκόπηση της Palmos analysis για το Tvxs φέρνει καλά και κακά νέα.

Tα καλά νέα είναι η ΝΔ πέφτει, προφανώς έχει πιάσει «ταβάνι» όπως ομολογούν πλέον και νεοδημοκράτες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει ελαφρώς. Αλλά υπάρχουν και κακά μαντάτα, που ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μελετήσει με προσοχή.
Στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση θα τα κατάφερνε καλύτερα» ο  ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της ΝΔ όχι μόνο στους τομείς όπου η συντηρητική παράταξη διαχρονικά προηγείται, όπως της ασφάλειας, αλλά και στους τομείς της πρόνοιας, της υγείας ή της αντιμετώπισης της διαφθοράς, που ήταν προνομιακά του πεδία.
Οι μετρήσεις αυτές φανερώνουν μια γενικευμένη δυσαρέσκεια που έχει ασφαλώς να κάνει με την δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και την απογοήτευση τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αλλάξει τα πράγματα, παρά τις υποσχέσεις της. Θα μπορούσαν να  εξισορροπηθούν με εντυπωσιακή βελτίωση των οικονομικών  και ραγδαία ανάπτυξη, που όμως είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί άμεσα.
Άρα απαιτούνται ξεκάθαρες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε  άλλους τομείς της καθημερινότητας με σαφές πλάνο και στόχους και όχι με αποσπασματικές αλλαγές χωρίς σχεδιασμό και με επικοινωνιακά κίνητρα. Η υστέρηση παραδείγματος χάριν του ΣΥΡΙΖΑ στο τομέα της παιδείας, έχει ασφαλώς να κάνει με τα θέματα της αριστείας ή της κλήρωσης των σημαιοφόρων στα σχολεία, τα οποία η αντιπολίτευση φρόντισε να εκμεταλλευθεί χάρις και στην υπεροχή της στα ΜΜΕ.
Το ίδιο ισχύει και για τις κυβερνητικές διαρροές περί κατάργησης των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια, θέμα στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου πίεζε  το υπουργείο Παιδείας για εξαγγελίες, εν όψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.  Τελικώς καμία ουσιαστική αλλαγή δεν εξαγγέλθηκε, δίνοντας την εντύπωση στη κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση κινείται με προχειρότητα.
Εν όψει των εκλογών του 2019, η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποφασίσει σε ποια κοινωνικά στρώματα απευθύνεται. Για παράδειγμα, η δημοσκόπηση δείχνει ότι η κοινωνία, παρά τις υστερίες στη Βουλή και τα ΜΜΕ, τάσσεται υπέρ των αλλαγών της ταυτότητας φύλου. Όμως το όριο ηλικίας των 15 ετών μπορεί να ικανοποίησε μικρές ομάδες ακτιβιστών που το ζήτησαν, αλλά δεν επικροτείται  από την μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών της νομικής αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Η εικόνα της κυβέρνησης σαφώς έχει βελτιωθεί. Όμως για να γυρίσει το παιχνίδι, δεν αρκούν οι γκάφες και οι τρανταχτές αδυναμίες  του Μητσοτάκη ή τα ακροδεξιά κηρύγματα του Άδωνι Γεωργιάδη. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου