Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Κακό και επικίνδυνο μάθημα


Στιγμιότυπο από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας, όπου εκδικάζεται η αίτηση της Ηριάννας για αναστολή

της Πέπης Ρηγοπούλου
Δύο άνθρωποι οδηγήθηκαν με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου στις φυλακές για να εκτίσουν μια βαριά ποινή.
Το γεγονός ότι είναι νέοι με αξιόλογη, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ηριάννας, πορεία στις σπουδές τους ισχύει, ωστόσο δεν είναι το καθοριστικό.
Δικαίωμα σε δίκαιη δίκη έχουν όλοι: και οι λιγότερο νέοι, όπως επίσης και άνθρωποι που δεν είχαν τη δυνατότητα να μορφωθούν.
Τα νιάτα, η μόρφωση και η επισφαλής υγεία του Περικλή είναι παράγοντες που η Δικαιοσύνη πρέπει οπωσδήποτε να συνυπολογίζει, αλλά δεν είναι οι πιο αποφασιστικοί.
Επίσης, δεν είναι δυνατόν να συζητηθούν με λεπτομέρειες οι νομικές πτυχές που οδήγησαν στη βαριά πρωτόδικη καταδίκη τους.
Αυτό που είναι ωστόσο φανερό είναι πως οι νέοι αυτοί δεν είναι εγκληματίες ή φονιάδες ούτε κάποιοι που η φυλάκισή τους επιβάλλεται διότι, δήθεν, αν αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους θα τελέσουν -εκτός από τα υποτιθέμενα από το κατηγορητήριο- και νέα εγκλήματα.
Και η καταδίκη τους με οριακή πλειοψηφία των δικαστών δίνει την εντύπωση ότι υπάρχουν τουλάχιστον ισχυρές αμφιβολίες για την όποια ενοχή τους.
Η καταδίκη τους συνεπώς μοιάζει να εμπνέεται από κάποια άλλα κριτήρια.
Να πρόκειται, άραγε, όντως για ένα σύμπτωμα σύγκρουσης μερίδας της Δικαιοσύνης με τη σημερινή κυβέρνηση, της οποίας ο υπουργός Δικαιοσύνης διαφοροποιήθηκε από την απόφαση;
Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, είναι ακόμη πιο παράδοξη η σκηνοθεσία της δίκης με την προσαγωγή των κατηγορουμένων από μασκοφόρους και οπλισμένους με αυτόματα φρουρούς, κάτι το οποίο αποτελούσε προάγγελο της καταδίκης τους και που την ευθύνη του έχει, αν δεν κάνω λάθος, το υπουργείο της «Προστασίας» του πολίτη.
Εκτός αν συμβαίνει κάτι άλλο: Αν οι καταδίκες αυτές έχουν… παιδαγωγικό χαρακτήρα.
Φιλοδοξούν, δηλαδή, να είναι μάθημα για όσους θα διανοούνταν να αμφισβητήσουν το πλέγμα συμφερόντων που κάποιοι αρέσκονται να ονομάζουν έννομη τάξη, μια τάξη όμως που συχνά μοιάζει να λοιδορεί τη νομιμότητα.
Οι δύο νέοι πορεύτηκαν στη φυλακή. Η συνέχιση της φυλάκισής τους «υπόσχεται» και το ότι θα αντιμετωπιστούν ανελέητα από τους επόμενους δικαστές τους ως κακούργοι.
Ωστόσο, την ίδια ώρα ο αρχηγός των φονικών ταγμάτων των νεοναζιστών κ. Μιχαλολιάκος και ο εγκαλούμενος για την παράνομη διόγκωση των ελλειμμάτων και την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια κ. Γεωργίου μένουν με αποφάσεις της Δικαιοσύνης ελεύθεροι.
Αν με την καταδίκη της Ηριάννας και του Περικλή οι δικαστές τους θέλησαν να δώσουν ένα μάθημα, είναι πιστεύω ένα μάθημα κακό και επικίνδυνο που, σε ώρα που χρειαζόμαστε αγωνιστική ενότητα, δεν αποθαρρύνει την εμφύλια βία, αλλά της προσφέρει επιχειρήματα.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου