Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Στρατηγοί και πιόνια σε θέση (εσωτερικής) μάχης



του Ρένου Γεωργίου
Όταν ένα κόμμα είναι κυρίως εκφραστής οργανωμένων συμφερόντων, είναι οι εκπρόσωποι αυτών των συμφερόντων που καθορίζουν και την πολιτική του κόμματος και τους ανθρώπους που θα τα εκφράσουν. Οι παρεκκλίσεις είτε αποτυπώνουν ενεργές και άλυτες συγκρούσεις, είτε λειτουργούν ως άλλοθι δημοκρατικότητας, υπό το μανδύα της οποίας μπορεί να καλυφθούν τα μεγαλύτερα πολιτικά όργια.
Στο κομφούζιο που επικρατεί σήμερα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην έχει πολιτική να επιβάλει, και την εσωτερική αντιπολίτευση να ασκεί κριτική σε προσωπικό και όχι πολιτικό επίπεδο, οι διάφορες φατρίες που νέμονται το κόμμα της λαϊκής δεξιάς, βάζουν τα πιόνια τους σε θέσεις μάχης. Ως πολύ καλοί στρατηγοί, σε αυτή τη φάση χρησιμοποιούν αναλώσιμα ονόματα, η σφαγή των οποίων δεν θα κοστίσει σε κανένα. Σε αυτή τη λογική εντάσσεται η κατανάλωση του ονόματος του Πέτρου Τατσόπουλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει πόσο ισχυρά είναι τα πυρά των εσωκομματικών αντιπάλων του και τι εμβέλεια έχουν. Τα χτυπήματα αυτών που τον αμφισβητούν ή θέλουν να τον εκθέσουν, θα φθάσουν μέχρι τον Τατσόπουλο, όχι όμως και στον ίδιο.
Αυτή η τακτική, βέβαια, μπορεί να φέρει και αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που θα ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως, για παράδειγμα, έναν Όμιλο να ανακοινώνει, 2,5 χρόνια πριν τις δημοτικές εκλογές, το δικό του υποψήφιο για τη δημαρχία των Αθηνών. Πρόκειται για τον «Όμιλο Ενεργών Πολιτών», του οποίου φέρεται να ηγείται ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, και ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για το μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Κατά την παρουσίαση, ο Γιώργος Πατούλης ερωτηθείς αν ο Όμιλος στηρίζεται από κάποιο κόμμα και, κυρίως, από τη ΝΔ, στην οποία και ο ίδιος ανήκει, ο Πατούλης είπε: «Είμαστε πάνω από κόμματα. Όποιο κόμμα θέλει, ας έρθει» και σίγουρα δεν του ξέφυγε, δεν επρόκειτο για γλωσσικό ολίσθημα. Με εκκρεμή ζητήματα, όπως αναπλάσεις σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας και δημιουργία πολυκαταστημάτων τύπου Mall, ένας ακόμα μεγάλος «Όμιλος» μπαίνει στο παιχνίδι.
Πρόβλημα πάγκου
Οι έως τώρα διαρροές ονομάτων για τη δημαρχία των Αθηνών, όπως του Κώστα Μπακογιάννη ή της Όλγας Κεφαλογιάννη, πιο πολύ γίνονται για να φανεί ότι δεν υπάρχει έλλειψη στελεχών στη Νέα Δημοκρατία, παρά διότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Άλλωστε, οι φιλοδοξίες και των δύο γόνων μεγάλων οικογενειών είναι πολύ πιο μεγάλες από το δημαρχιακό θώκο και πιθανή αποτυχία τους σε αυτή τη μάχη θα περιορίσει σημαντικά τις πιθανότητες τους για τη συνέχεια της καριέρας τους. Επίσης, ειδικά η Όλγα Κεφαλογιάννη, αν και στελέχη του κόμματος της θεωρούν ότι πληροί όλα τα στερεότυπα του εκλογικού σώματος στο οποίο απευθύνεται, δεν βρίσκεται ακόμα στην πρώτη θέση της επετηρίδας του δικού της «Ομίλου».
Γιατί το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να ανοίξει, έστω και έμμεσα, από τώρα το θέμα των δημοτικών εκλογών, είναι σαφές: Κάθε μάχη με την κυβέρνηση έχει χαθεί και οι εσωκομματικές αντιδράσεις γι’ αυτό δεν θα πρέπει να επικεντρωθούν στον -ούτως ή άλλως υπό αμφισβήτηση- αρχηγό, αλλά να εκτονωθούν μέσα από την αντιπαράθεση ονομάτων υποψηφίων δημάρχων. Να φύγουν, δηλαδή, από τα φώτα της δημοσιότητας οι δηλώσεις Γεωργιάδη και οι κινήσεις Βορίδη -τους οποίους ούτε ελέγχει, αλλά ούτε θέλει να καταστήσει αντιπάλους του αυτή τη στιγμή ο Μητσοτάκης- και οι οποίες θίγουν το κόμμα και αποσυσπειρώνουν τους ψηφοφόρους, και στο τραπέζι να πέσουν πρόσωπα είτε για να καούν, είτε για να ενισχυθούν. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο στόχος του Κ. Μητσοτάκη με την ανάδειξη νέων προσώπων και την παράλληλη αποστρατεία παλαιοτέρων.
Συνάντηση κατευνασμού
Η τακτική αυτή συναντά σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των «καραμανλικών», και την κατάσταση αυτή επιχείρησε προφανώς να διευθετήσει η συνάντηση του νυν με τον τέως πρόεδρο του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η συνάντηση έγινε μια μόλις μέρα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης της ΝΔ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τον Πάνο Καμμένο, με αφορμή το Noor 1.
Από το περιβάλλον Μεϊμαράκη δεν υπήρξε κάποια διαρροή για το περιεχόμενο της συνάντησης, αν και στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στον τέως πρόεδρο αναφέρουν ότι ακόμη και αν η συνάντηση είχε επίκεντρο τα εσωκομματικά, η παρέμβαση Μεϊμαράκη δεν μπορεί παρά να ήταν κατευναστική. Από την Πειραιώς πάλι ανακοινώθηκε ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών των δύο ανδρών, οι οποίες, όμως, μόνο τακτικές δεν είναι. Η προηγούμενη, και πρώτη μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, έγινε προ μηνών για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι περιβόητες δηλώσεις Μεϊμαράκη για «τζάμπα μάγκες».
Από τρίτη πλευρά διακινείται η πληροφορία ότι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχει προταθεί η υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ο αριθμός της σειράς στο ψηφοδέλτιο.
εποχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου