Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Στο «κόκκινο» η Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Κέρκυρας



Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου της Κέρκυρας, όπως τονίζει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας(ΕΓΕΣΥΚ). «Η υποστελέχωση σε συνδυασμό με την αυξημένη κίνηση ασθενών έχει οδηγήσει το προσωπικό, τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό, στα όρια της εξουθένωσης», αναφέρει στο κείμενό της.

Το πλήρες κείμενο της ΕΓΕΣΥΚ τονίζει τα εξής:
"Παρά τον ολοένα αυξανόμενο φόρτο εργασίας τον νυν διοικητικό συμβούλο χωρίς να ρωτήσει το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου αιτήθηκε τη μείωση των θέσεων των γιατρών. Έτσι οι επτά θέσεις παιδιάτρων που προβλέπονταν από το οργανόγραμμα μειώθηκαν σε έξι. Η παρούσα κατάσταση υποστελέχωσης όμως φαίνεται ότι παρά τα νούμερα αυτά. Έτσι σήμερα είναι καλυμμένες μόνο οι τρείς θέσεις. (στελέχωση 42%). Οι τρεις αυτοί παιδίατροι καλούνται να εξυπηρετήσουν την παιδιατρική κλινική, τα εξωτερικά ιατρεία, τακτικά και επείγοντα, τη μαιευτική κλινική με τα νεογέννητα, το χειρουργείο σε περίπτωση καισαρικής και όλα τα παιδιατρικά περιστατικά που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές.
Η νεογνολογική κλινική δε λειτούργησε ποτέ και έτσι τα επείγοντα περιστατικά διακομίζονται στις μονάδες νεογνών των Ιωαννίνων ή της Αθήνας με κόστος πολλαπλάσιο της πρόσληψης γιατρών στην Κέρκυρα. Επιπλέον καθώς το ΕΚΑΒ δεν στελεχώνεται με γιατρό, οι παιδίατροι της κλινικής αναλαμβάνουν και τη διακομιδή των μικρών ασθενών και επιστρέφουν για να συνεχίσουν συνεχόμενες εικοσιτετράωρες εφημερίες.
Η διοίκηση προσπαθεί να ανιμετωπίσει εμβαλωματικά τη δυσλειτουργία μετακινώντας επί σειρά ετών τους δύο παιδίατρους από τα Κέντρα Υγείας. Αυτό το γεγονός όμως οδηγεί στην αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και στην πλημμελή παροχή υπηρεσιών υγείας στους μικρούς ασθενείς της περιφέρειας και την υπερφόρτωση των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου.
•    Απαιτούμε άμεση στελέχωση της κλινικής. 
•    Να απαιτηθεί επιτέλους από τη διοίκηση η πρόσληψη επικουρικών ιατρών και να ζητηθούν οι προσλήψεις μόνιμων στις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο. Είναι αδύνατο τόσα χρόνια να μην απαιτείται μόνιμο προσωπικό με τη λογική της κάλυψης από τους παιδιάτρους των κέντρων υγείας που έχουν τεράστιες περιοχές ευθύνης στην περιφέρεια του νησιού.
•    Να δημιουργηθεί ένα χρονοδιάγραμμα με τους αρμόδιους φορείς για τη δημιουργία μονάδας φροντίδας νεογνών και στην Κέρκυρα"

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου