Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Οι Κερκυραίοι ανταλλάσσουν τους σπόρους τους για 9η χρονιά!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Εννιά χρόνια ουσιαστικής συνεργατικής δράσης στον στρατηγικό για την τοπική αγροτική οικονομία και τη βιοποικιλότητα τομέα της συλλογής-καταγραφής, ανταλλαγής και αναπαραγωγής των σπόρων κερκυραϊκών ποικιλιών γιορτάζει φέτος ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας. 
Η φετινή «Ανταλλαγή Σπόρων Ντόπιων Ποικιλιών» διοργανώνεται όπως πάντα από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Οικολογικών Προϊόντων «Οικοζωή», με βάση τις αρχές της Εναλλακτικής Κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ. Η «γιορτή των σπόρων» πραγματοποιείται με συμμετοχή και στον χώρο του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου (1ο/5ο Γυμνάσιο), την 1η Απριλίου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
5.00 μ.μ. Συζήτηση με θέμα: «Οι παραδοσιακές ποικιλίες και η διατήρησή τους».
Εισηγητής: Φώτιος Α. Μπλέτσος, γεωπόνος MSc. PhD., τακτικός ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ
7.00 μ.μ. ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΣΠΟΡΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ
Από το 2007, οπότε και ξεκίνησε αυτή τη δραστηριότητα βάσει των αρχών της Εναλλακτικής Κοινότητας «ΠΕΛΙΤΙ», ο Σύλλογος έχει φτάσει σήμερα να συνεργάζεται με πάνω από εκατό (100!) καλλιεργητές, καθένας από τους οποίους κρατάει σπόρους ντόπιων ποικιλιών και τους αναπαράγει για την επόμενη χρονιά. Στη φετινή Ανταλλαγή Σπόρων θα ανταλλάξουμε και θα μοιράσουμε δωρεάν στους Κερκυραίους σπόρους και στελέχη από συνολικά 100 περίπου ντόπια είδη. Είναι η «δική μας», όλων μας, ζωντανή τράπεζα σπόρων, στην οποία η καλλιέργεια και ανταλλαγή γίνεται από τους ίδιους τους παραγωγούς, όπως τα παλιά χρόνια. Στις μέρες μας η πρακτική αυτή είναι πράξη ελευθερίας. Με το να κρατάμε δικούς μας σπόρους, να τους μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους που αγαπάμε, να συνεχίζουμε να καλλιεργούμε τις παλιές ποικιλίες, αψηφούμε τη «δικτατορία» πολυεθνικών που θέλουν συγκεντρωτικό έλεγχο των διατροφικών πόρων του πλανήτη με «πατέντες» σπόρων και καλλιέργεια ελάχιστων, γενετικά τροποποιημένων, ειδών (που θέτουν σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα). Εμείς, αντίθετα, φιλοδοξούμε να κάνουμε ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ, ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΡΩΝ!
Σημειώνουμε ότι η πολυετής συλλογική, ανοιχτή προσπάθειά μας δεν πρέπει να συγχέεται με άλλες «πρωτοβουλίες» δήθεν «διάσωσης σπόρων της Κέρκυρας» κ.τ.τ. Η προσπάθειά μας δεν εκφράζεται ούτε αντιπροσωπεύεται από μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά μόνο από τους νομιμοποιημένους από συλλογικές αποφάσεις εκπροσώπους του Συλλόγου και συνεργαζόμενων συλλογικοτήτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου