Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Αναμέτρηση Σαμαρά – «δελφίνων» στην κοινοβουλευτική ομάδα



«Στρίβειν» δια της... συνδιάσκεψης θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η γραμμή άμυνας του Αντώνη Σαμαρά στο πρώτο crash test εσωκομματικής αμφισβήτησης μετά την εκλογική ήττα.
Πάνω από ένα μήνα μετά τις εκλογές και περίπου 2,5 χρόνια αφότου οι «γαλάζιοι» βουλευτές μίλησαν για τελευταία φορά δημόσια σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το κεφάλαιο της κριτικής και της απόδοσης ευθυνών ανοίγει το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ αναμένεται αρκούντως ηχηρή, παραμένει όμως άκρως αμφίβολο εάν θα δρομολογήσει και διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας. Το θέμα θα τεθεί μεν, ωστόσο ούτε οι δυνάμεις της αμφισβήτησης έχουν, ακόμη, αποκτήσει ενιαία στρατηγική και ισχυρό εν δυνάμει ηγέτη, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς βεβαίως δείχνει διατεθειμένος να αποχωρήσει αυτοβούλως.
Το βέβαιο είναι πως τουλάχιστον μία βουλευτής, η Ντόρα Μπακογιάννη, θα ανοίξει θέμα ηγεσίας όπως η ίδια έχει προαναγγείλει. Επίσης η ίδια όμως έχει διαμηνύσει πως προσωπικά δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει ξανά την αρχηγία του κόμματος και πως ό,τι πράξει θα το πράξει ενώπιον της ανάγκης «ανασύνταξης» της κεντροδεξιάς παράταξης.
Έντονη κριτική αναμένεται και από άλλους βουλευτές – Νίκο Δένδια, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Ολγα Κεφαλογιάννη κ.λ.π. -, αναζητείται όμως ακόμη ο κοινός τόπος και προσανατολισμός μεταξύ των δελφίνων και «βαρόνων» του κόμματος.
"Οχι, εγώ δεν θέτω θέμα ηγεσίας. Είμαι απολύτως σαφής. Το θέμα αυτό το θέτει ο ίδιος ο πρόεδρος, ο οποίος φαντάζομαι θα τοποθετηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πρώτος, ώστε να τον ακούσουμε, θα κάνει κι αυτός υποθέτω την αυτοκριτική του και από κει και πέρα θα γίνει μία γόνιμη συζήτηση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας και το στίγμα της αμήχανης αμφισβήτησης.
Στα, ουκ ολίγα, δείπνα και τις διεργασίες του τελευταίου διαστήματος έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, το οποίο είναι και ο μόνος δρόμος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουσιαστικές διαδικασίες και αποφάσεις αλλαγής ηγεσίας. Όμως, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός των 26 βουλευτών που, με βάση το καταστατικό του κόμματος, απαιτούνται για να κατατεθεί «δήλωση αμφισβήτησης» - πόσο μάλλον ο αριθμός των 39 που είναι στη συνέχεια αναγκαίος για να δρομολογηθεί το έκτακτο συνέδριο. Ο Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζοντάς το αυτό, εμφανίζεται έτοιμος να «ντριπλάρει» το αίτημα για συνέδριο αντιπροτείνοντας «εθνική συνδιάσκεψη» - δηλαδή, μια διαδικασία μη καταστατική και εκτονωτική μεν πολιτικά αλλά χωρίς δυνατότητα λήψης δεσμευτικών αποφάσεων.
Στην αμυντική τακτική του προέδρου της ΝΔ εντάσσεται και η «επιχείρηση ανακωχής» με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Στην τελευταία συνάντησή τους, την οποία επεδίωξε ο ίδιος, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να απέσπασε την διαβεβαίωση ότι ο κ. Καραμανλής θα παραμείνει αποστασιοποιημένος, επί του παρόντος τουλάχιστον, και δεν θα στηρίξει ανοιχτά τους βουλευτές που του ζητούν να πάρει πρωτοβουλίες για την επόμενη ημέρα στο κόμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, ο πρώην πρωθυπουργός θα πάει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα ακούσει την ομιλία Σαμαρά και θα αποχωρήσει. Σε ανάλογη γραμμή φέρεται να κινείται και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καίτοι στην δική του περίπτωση δεν αποκλείεται κάποια αλλαγή τακτικής την τελευταία στιγμή.
Με τα δεδομένα αυτά, και όσο σιωπά ο Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται πεπεισμένος ότι οι άμυνές του θα αποδώσουν, διαμηνύει ότι δεν υπάρχει δυναμική ανατροπής του και εξακολουθεί να επενδύει στην «αριστερή παρένθεση». Παραμένει άγνωστο όμως εάν στις εν λόγω πεποιθήσεις του έχει προσμετρήσει και τις κινήσεις που ζυγίζονται εντός και πέριξ του κόμματός του για την ευρύτερη αναδιάταξη του χώρου της κεντροδεξιάς...

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου