Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Η φώτιση κάνει πιο σοφούς τους «κυνηγούς των λύσεων»


Η φώτιση κάνει πιο σοφούς τους «κυνηγούς των λύσεων»

Η πρώτη Δευτέρα του νέου έτους ήταν των Φώτων και ίσως είναι χρήσιμο να αναζητήσουμε εννοιολογήσεις και πρακτικές εφαρμογές του πραγματικού επίδικου της ημέρας, της φώτισης.
του Κώστα Μαρούντα
Η φώτιση, λοιπόν, δεν είναι μία διαδικασία που αποκτιέται έτοιμη από κάποιο βιβλίο. Ούτε αγοράζεται με χρήματα. Δεν προκύπτει καν από θρησκευτικές επιταγές. Είναι το αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών που εμπλουτίζονται από παραστάσεις εμπειρικής ζωής. Είναι το ζητούμενο για εκείνους τους ανθρώπους που συνειδητοποιούν πως τα προσωπικά στοιχήματα πρέπει να είναι και υλικά και πνευματικά. 
Η φώτιση σε βοηθάει να απορρίψεις δοσμένους δρόμους και να ακολουθήσεις εκείνους που θα σε φέρουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στον τελικό προορισμό σου. Η φώτιση είναι μία απαραίτητη συνθήκη για να μπορέσεις να αντέχεις και να προχωράς δίχως να χάνεις τα καλύτερα στοιχεία του εαυτού σου, παρότι οι παγίδες είναι πολλές και βρίσκονται σχεδόν παντού. Η φώτιση είναι εκείνη που συνδέει τον πρακτικισμό με την ποιότητα και την αναβάθμιση.
Η φώτιση είναι σε θέση να μετατρέπει τα προβλήματα και τις κακουχίες σε αφορμές για ενδοσκόπηση και για δημιουργία νέων ευκαιριών. Η φώτιση είναι εκείνη που όταν αισθάνεσαι πως λυγίζεις, θα σε «ντοπάρει» να συνεχίσεις με μεγαλύτερη ένταση. Η φώτιση είναι εκείνη που θα φιλτράρει το ατομικό συμφέρον με την ανθρωπιά και την πολύμορφη «ανοιχτοχεριά». Η φώτιση θα σε κάνει να μη φοβάσαι να διαλέξεις...
Η φώτιση σου επιτρέπει να διερευνάς το βάθος, δίχως να δίνεις αφορμές στους αβαθείς να περάσουν στην επίθεση. Η φώτιση μπορεί να δώσει αξία χρήσης ακόμα και στην πιο χυδαία (συν)ανταλλαγή, ακόμα και στην πιο ευτελή συνθήκη. Η φώτιση είναι αυτό που δεν αφήνει τους υποκειμενισμούς να αγνοήσουν την αντικειμενικότητα, αλλά τους προτρέπει να τη βελτιώσουν.
Η φώτιση είναι ασπίδα προστασίας και δόρυ επίθεσης, συνάμα. H φώτιση είναι εκείνη η παράμετρος που επιτρέπει στη διαφωνία να πάρει τη θέση που της ανήκει. Η φώτιση μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις της μοχθηρίας και σε μάκρος χρόνου να την κάνει αχρείαστη... 
Η φώτιση θα σε φέρει κοντά στο είναι σου και στους σωστούς ανθρώπους. H φώτιση είναι ο μοναδικός τρόπος για να είσαι χρήσιμος στους γύρω σου και ανεκτικός στον εαυτό σου. Η φώτιση είναι βασική προϋπόθεση για οτιδήποτε θετικό λαμβάνει χώρα και επιδιώκει να εδραιωθεί.
H φώτιση είναι εκείνη που κάνει ξεχωριστή την αισθητική και την απομακρύνει από τον ελιτισμό και τη μεγαλομανία. Η φώτιση είναι ένα ζητούμενο που ομορφαίνει όλα τα ζητήματα. Ακόμα και τα πιο δύσκολα. Και κυρίως, η φώτιση κάνει πιο σοφούς τους «κυνηγούς των λύσεων»...
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου