Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Εφαρμόζει... άλλο νόμο!



του Δημήτρη Αγγελίδη
Από την Κω ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης εξήγγειλε ότι... θα εφαρμοστεί ο νόμος, έδειξε όμως ότι δεν είναι καθόλου καλά ενημερωμένος για τον νόμο αυτό.
«Σήμερα, είχαμε -μετά από καιρό- και μία άφιξη λέμβου από Τουρκία. Ζήτησα και θα εφαρμοστεί στην Κω, για πρώτη φορά, η νέα νομοθεσία. Θα κρατηθούν για 25 ημέρες αυτοί που έφθασαν στο νησί. Επιπλέον, ζήτησα από την Υπηρεσία Ασύλου ταχύτατα και κατ' εφαρμογή των νέων διαδικασιών, να ξεχωρίσουν αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας από αυτούς που δε δικαιούνται και να επιστραφούν στην Τουρκία», τόνισε μετά την επίσκεψη στο ΚΥΤ, επαναλαμβάνοντας ότι προτεραιότητα είναι η μείωση των ροών και οι απελάσεις προς την Τουρκία.  
Ωστόσο, τόσο ο τελευταίος νόμος του Μ. Χρυσοχοΐδη, όσο και οι προηγούμενοι τουλάχιστον από το 2016, προβλέπουν ότι ο περιορισμός της ελευθερίας των νεοεισερχόμενων περιορίζεται σε πέντε ημέρες, με απόφαση του διοικητή του ΚΥΤ. Εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υποδοχής, ο διοικητής μπορεί να αποφασίζει παράταση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, που δεν μπορεί να ξεπερνά τις 25 μέρες. Η απόφαση χρειάζεται έγγραφη πραγματική και νομική αιτιολογία (4636/2019, άρθρο 39.4.α).
Πρόκειται δηλαδή για απόφαση που αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποδοχής, θέλει ειδική αιτιολόγηση και δεν μπορεί να τίθεται ως εντολή ενός υπουργού για λόγους που διαφέρουν από τον νόμο, πολύ περισσότερο που ο νόμος προβλέπει ότι είναι έσχατο και συντομότατης διάρκειας μέτρο η κράτηση και ότι δεν κρατούνται όσοι ζητούν άσυλο για τον λόγο ότι ζητούν άσυλο. 
Σε κάθε περίπτωση, η κράτηση για 25 ημέρες των νεοαφιχθέντων δεν είναι καινούργια διαδικασία. Το καινούργιο είναι ότι προβλέπεται να παραμένουν στα νησιά οι ευάλωτοι, στους οποίους περιλαμβάνονται πια και οι οικογένειες με παιδιά, όπως και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, και να ολοκληρώνεται η διαδικασία ασύλου γι' αυτούς μέσα σε μερικές εβδομάδες. Πρόκειται για έργο εξαιρετικά απαιτητικό που απαιτεί ενισχυμένο προσωπικό, το οποίο δεν βρίσκεται σήμερα στη θέση του.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου