του Τάσου Παππά
Πολλοί έχουν μπερδευτεί το τελευταίο διάστημα με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αναρωτιούνται πού το πάει και τι ακριβώς θέλει στο επίπεδο των πολιτικών συμμαχιών. Αντιφατικές προσεγγίσεις, δηλώσεις από τα ίδια πρόσωπα με απόσταση λίγων ημερών που κονταροχτυπιούνται, τα δειλά ανοίγματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ συνυπάρχουν με τις σφοδρές καταγγελίες κατά της ηγεσίας του. Εχουμε και λέμε:
-Στην ομιλία της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τον εκλογικό νόμο: «Οι πολίτες στις εκλογές θα δώσουν τη δική τους απάντηση, θα ακυρώσουν με την ψήφο τους την προσπάθεια για κατασκευασμένες πλειοψηφίες και θα ανοίξουν τον δρόμο για πραγματικά προοδευτικές λύσεις, με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή». Αν οι λέξεις δεν έχουν χάσει το νόημά τους κι αν πάρουμε υπόψη μας την κριτική που ασκεί εσχάτως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην κυβέρνηση για διάφορες επιλογές της, τότε δικαιούμαστε να υποθέσουμε ότι για την κ. Γεννηματά οι προοδευτικές λύσεις δεν περιλαμβάνουν τη Δεξιά.
-Μία μέρα μετά, ο στενός συνεργάτης της κ. Γεννηματά, πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας, μέσω του News 247, θύμισε στον πρωθυπουργό τη λαϊκή παροιμία «αυτός που ανοίγει τον λάκκο του άλλου μπορεί να πέσει ο ίδιος μέσα». Και έσπευσε να συμπληρώσει: «Προφανώς πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη εκλογή». Κάτι ανάλογο έχει υποστηρίξει και ο Αλ. Τσίπρας. Τι είδους κυβέρνηση θα είναι αυτή; «Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν είναι πολιτικό εκκρεμές ή δεκανίκι». Παρέπεμψε στις συνεδριακές αποφάσεις για «κυβερνητικές συνεργασίες με καθαρά προοδευτικό στίγμα».
-Η συνέχεια όμως ήταν σε άλλο μήκος κύματος. Η κ. Γεννηματά επέστρεψε στην παλιά ρητορική της. Στη συνέντευξή της στο «Βήμα» (19-1-2020) αμφισβήτησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί προοδευτικές συμμαχίες και συνεργασίες. Για ποιους λόγους; Για τη στάση του στο παρελθόν, αλλά και για την τακτική του σήμερα:
● «Ηταν δική του επιλογή να συγκυβερνήσει με ένα ακροδεξιό μόρφωμα που τελικά αφομοίωσε στους κόλπους του».
Ξεχνάει η κ. Γεννηματά ότι το δικό της κόμμα συμμετείχε στην ίδια κυβέρνηση με τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη; Ξεχνάει επίσης η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι ούτε τον Ιανουάριο του 2015 ούτε τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου προσφέρθηκε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να γίνει κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ; Αλλος διαθέσιμος πέραν του κ. Καμμένου δεν υπήρχε. Τι έπρεπε να κάνει ο Αλ. Τσίπρας; Πάλι εκλογές; Και σε τελική ανάλυση ο Τσίπρας πέτυχε αυτό που ευχόταν η κ. Γεννηματά: εξαφάνισε το ακροδεξιό μόρφωμα. Αυτό δεν πρέπει να του πιστωθεί; Εκτός αν πιστεύει η αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ. που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τον τόνο στο εσωτερικό του. Τραβηγμένο από τα μαλλιά αυτό το επιχείρημα.
● «Ηταν δική του απόφαση να εφαρμόσει τις πιο σκληρές συντηρητικές πολιτικές, για αυτό άλλωστε, ευχαρίστως, τις συνεχίζει κατά γράμμα η σημερινή κυβέρνηση».
Ξεχνάει η κ. Γεννηματά ότι οι σκληρές πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο τρίτο Μνημόνιο το οποίο ψήφισε και το δικό της κόμμα; Επιπλέον, παράγοντες της παράταξής της πίεζαν τον Τσίπρα να αφήσει κατά μέρος τους τσαμπουκάδες με τους εταίρους και να υπογράψει ό,τι του έδιναν. Χθες σύνεση, σήμερα μαγκιές εκ του ασφαλούς;
● «Το αποτέλεσμα ήταν να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στην επάνοδο της Δεξιάς πάνω σε άσπρο άλογο, την οποία υποτίθεται τώρα κόπτεται να αναχαιτίσει αναζητώντας συμμάχους».
Ξεχνάει η κ. Γεννηματά τη γραμμή που είχε το κόμμα της, την οποία υπηρέτησαν με πάθος όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του; Αν δεν με απατά η μνήμη μου, κεντρικός στόχος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις εκλογές του Ιουλίου ήταν «η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογική ταπείνωσή του». Μήπως λοιπόν έβαλε το χεράκι του και το δικό της κόμμα για να επιστρέψει η Δεξιά πάνω σε άσπρο άλογο;
● «Ηταν καθαρά δική του επιλογή να μαζέψει αποστάτες από τα αζήτητα της Κεντροαριστεράς, μια τακτική που συνεχίζει και μετά τις εκλογές».
Αποστάτες; Πολύ βαριά κουβέντα. Κοντή και βολική μνήμη από την επικεφαλής ενός κόμματος που είχε κάνει στο παρελθόν, τότε που ήταν στις μεγάλες δόξες του, επιστήμη τη λεηλασία γειτονικών περιοχών. Οταν ήταν το ΠΑΣΟΚ ο χώρος υποδοχής προσώπων από την Αριστερά, όλα ήταν καλώς καμωμένα; Τότε μπορούσαν να λένε το προσβλητικό «ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» και να μην τρέχει τίποτε, ενώ τώρα που ο θύτης έγινε θύμα πρόκειται για έγκλημα καθοσιώσεως; Επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγαν μόνο πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πήγαν και κυρίως έμειναν οι περισσότεροι ψηφοφόροι του. Αυτό κάτι πρέπει να λέει στην ηγετική ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Ανάγωγα
Απορώ πώς, με τόσα σαΐνια που έχει η Δεξιά στα εκλογομαγειρέματα, δεν σκέφτηκε να επαναφέρει το λεγόμενο τριφασικό σύστημα του 1956. Τι έκανε αυτό; Παπάδες! Οπου η ΕΡΕ -η Δεξιά της εποχής- δεν είχε μεγάλη δύναμη εφαρμόστηκε απλή αναλογική και όπου ήταν κυρίαρχη εφαρμόστηκε πλειοψηφικό. Το αποτέλεσμα; Η ΕΡΕ με λιγότερες ψήφους από το δεύτερο κόμμα (Δημοκρατική Ενωση) πήρε περισσότερες έδρες και κέρδισε την αυτοδυναμία. Να μαθαίνουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες της χώρας από τους προγόνους τους πώς γίνονται οι σωστές δουλειές!
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου