Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Μετά τα «γαλάζια παιδιά» έρχονται και οι «γαλάζιοι παππούδες»


Επιστροφή στην «κανονικότητα» για τη Νέα Δημοκρατία σημαίνει επιστροφή σε περιοριστικές πολιτικές που παραπέμπουν σε μνημόνια αλλά  και συνειδητή επιστροφή στις «παθογένειες» που οδήγησαν στην κρίση και αναπαρήγαγαν, διαχρονικά, το πολιτικό κατεστημένο.
Καθώς το πελατειακό καθεστώς κλονίστηκε στη διάρκεια των μνημονίων, η κυβέρνηση επιχειρεί πάση θυσία να το αναβιώσει και να καλύψει το χαμένο έδαφος. Χαρακτηριστικό και υψηλά συμβολικό παράδειγμα είναι η τροπολογία που μεθοδεύει, και μάλιστα διαφημίζει, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου οι συνταξιούχοι του δημοσίου να διορίζονται σε διάφορες πολιτικές θέσεις με δεύτερο μισθό χωρίς καμία περικοπή στη σύνταξη!
Πρόκειται για μια από τις πλέον επαίσχυντες διατάξεις που ίσχυαν τις προηγούμενες δεκαετίες και καταργήθηκαν άμεσα με το πρώτο μνημόνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τότε, συνταξιούχοι που μονοπωλούσαν διάφορες θέσεις, ειδικά στην αυτοδιοίκηση, σχεδόν εξαφανίστηκαν και ξέχασαν την «προσφορά στον τόπο», μόλις έπαψαν να είναι έμμισθοι.
Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα, μετά το διπλασιασμό των μετακλητών υπαλλήλων, τις αυξήσεις στις αποδοχές και την υπονόμευση των προσόντων. Τώρα η ΝΔ φιλοδοξεί να επαναφέρει το παρωχημένο καθεστώς, στο οποίο οι συνταξιούχοι και αργόσχολοι κομματάρχες εξασφάλιζαν πολύ σημαντικές θέσεις με διπλομισθίες και τριπλομισθίες. Έχοντας την ασφάλεια τη σύνταξης και τον ανελέητο παραγοντισμό, παραμέριζαν σε δεύτερη μοίρα τους νέους, τους καταρτισμένους και επαγγελματίες κάθε τομέα, που πρέπει να βιοποριστούν και να διακριθούν μέσα από τις επιδόσεις τους.
Η κυβέρνηση των «αρίστων» και της «ελεύθερης αγοράς», συνεχίζει να αντιμετωπίζει ως «λάφυρο» το δημόσιο τομέα, ενώ ο υπουργός-πρώην συνδικαλιστής του δημοσίου, εξυπηρετεί κακώς εννοούμενα συντεχνιακά συμφέροντα.
Η ΝΔ «κλείνει το μάτι» στη διαχρονική φαυλότητα, αποκαθιστώντας τους «γαλάζιους παππούδες». Μια ολόκληρη αντίληψη για τη διαιώνιση της αναξιοκρατίας και του σκληρού κομματισμού, που διέλυσε τη χώρα αλλά διέσωσε την παλιά Δεξιά, η οποία έχει «ρίζες» στο κράτος.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου