Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Κουρελόχαρτο η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης


Κουρελόχαρτο η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης

της Άντας Ψαρρά
Χωρίς καμία ανακοίνωση -αυτή τη φορά- οι εισαγγελικές και δικαστικές Ενώσεις και παρά την εύλογη διαμαρτυρία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών παρέμειναν βουβές μπροστά στην πρωτοφανή εκστρατεία παρεμβάσεων σχετικά με τις κατηγορίες που αποδόθηκαν στους καταληψίες.
Η αρχή έγινε από το δημοσιογραφικό επιτελείο του ΣΚΑΪ και των άλλων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ που με συνεχείς αναφορές εξέφραζαν τις «απορίες» τους γιατί οι κατηγορίες ήταν σε βαθμό πλημμελήματος. Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η Ενωση των Ειδικών Φρουρών διά του προέδρου της, Β. Ντούμα.
Ομως οι παρεμβάσεις από εκεί και πέρα πήραν πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας από τους υπουργούς της κυβέρνησης που έφτασαν στο σημείο να εισηγούνται τον τρόπο που θα όφειλαν να κινηθούν οι εισαγγελικές αρχές.
Το ίδιο έκανε φυσικά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη που εκτελεί πλέον (μετά την αποψίλωση του αρμόδιου υπουργείου) και χρέη υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά σε κάποιο βαθμό συντάχτηκε μαζί του και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας με χθεσινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.
Η προσπάθεια παρέμβασης, που αντικειμενικά φτάνει πλέον σε σημείο εκφοβισμού, κορυφώθηκε με την πρωτοφανή παρέμβαση αστυνομικών στον Αρειο Πάγο με αίτημα να μετατραπούν οι κατηγορίες κατά των καταληψιών σε κακουργήματα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα μεθαύριο πρόκειται να διεξαχθούν οι δίκες (22.1, 23.1 και 24.1), ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς την πίεση που ασκείται στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που θα δικάσουν τους συγκεκριμένους ανθρώπους.
Η αφωνία των συνδικαλιστικών ενώσεων μπροστά στο μπαράζ παρεμβάσεων είναι όχι μόνο ανησυχητική αλλά και παράξενη δεδομένου ότι στο πρόσφατο παρελθόν με το που ξεστόμιζε κάποιος κυβερνητικός παράγοντας μια προσωπική άποψη γινόταν ολόκληρο επεισόδιο με ισχυρισμούς περί «βίαιης» παρέμβασης στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν από τη ρίψη των αντικειμένων την ώρα της αστυνομικής επέμβασης υπήρξαν σύμφωνα με την αστυνομία ελαφρείς τραυματισμοί αστυνομικών, υπάρχουν σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο της Ελλάδας ξεκάθαρες διατάξεις για το πώς τιμωρούνται με μειωμένη ποινή οι απόπειρες σε όλη την κλίμακα και πώς τιμωρούνται οι πράξεις όταν το κάθε έγκλημα της ίδιας κλίμακας έχει ολοκληρωθεί.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου