Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Νίκη Κεραμέως: Μισό υπουργείο κι αυτό κεραμιδαριό



του Γιώργου Λακόπουλου
Δουλειά δεν είχε η υπουργός Παιδείας, αλλάζει τις αργίες. Η Νίκη Κεραμέως αποφάσισε να καταργήσει  την υπερ- αιωνόβια σχολική αργία της 30ης Ιανουαρίου- όταν η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Τριών Ιεραρχιών, κατά το τυπικό της. Για να τους τιμήσουν οι μαθητές στο σχολείο  … περισσότερο. Άλλωστε ως πολιτικός θεωρείται «θεούσα».
Εδώ αρχίζουν τα παράξενα. Το πρώτο είναι ότι μοιράσθηκε τη δημόσια διαχείριση αυτής της σπουδαίας ανακοίνωσης με την υφυπουργό της.  Όπως μοιράζεται και το υπουργείο: και τα ντουβάρια του γνωρίζουν ότι η Σοφία Ζαχαράκη συνυπουργεύει. Είναι πιο «κομματική» και πιο «μητσοτακική», ενώ η Κεραμέως μπήκε στην πολιτική ως εκλεκτή Επικρατείας του Σαμαρά.
Το θέαμα των δυο κυριών που προσπαθούν να ισορροπήσουν προσφέρει συγκινήσεις στους παροικούντες. Έχουν φτάσει στο σημείο να …συνυπογράφουν δελτία Τύπου.
Το δεύτερο παράδοξο είναι ότι υπουργός και υφυπουργός έσπευσαν να τη μαζέψουν την απόφαση, επειδή  προκάλεσε εξέγερση στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Προφανώς υποκινούμενη από κάποιους – ονόματα και μη χωριό. 
Το τρίτο παράδοξο είναι ότι θα καταργηθεί η αργία, αλλά δεν θα καταργηθεί η παρουσία στο σχολείο: οι μαθητές θα εκκλησιάζονται.
Εδώ μπλέξαμε. Όλοι οι μαθητές; Και όσοι ασπάζονται άλλα δόγματα; Και όσοι δεν το επιτρέπουν οι γονείς τους; Με ποιο τρόπο θα οδηγούνται στη Θεία Λειτουργία;
Οι αντιδράσεις των δεξιών και των εκκλησιαστικών κύκλων διασκεδάστηκαν. Με τις αντιδράσεις των οργανώσεων για τα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες τι θα γίνει;
Η Κεραμέως βρέθηκε άλλη μια φορά σε δύσκολη θέση. Όπως όταν έλεγε ότι θα αλλάξει το μάθημα της Ιστορίας για να γίνει πιο αποτελεσματική στη διαμόρφωση «εθνικής συνείδησης».
Έτη φωτός μακριά από την θέση του υπουργείου επί Γ. Παπανδρέου -και Μαριέττας Γιαννάκου εν μέρει- για συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες, ώστε να αναμορφωθούν εκατέρωθεν τα σχολικά βιβλία Ιστορίας και τουλάχιστον να μην καλλιεργούν το μίσος μεταξύ των λαών- δεκαετίες η αιώνες από τότε που βρέθηκαν εμπόλεμοι.
Η κυρία με το βαρύ όνομα και τις στενές αντιλήψεις, ονειρεύεται τη δική της εκπαιδευτική μεταρρύθμιση -όπως κάθε υπουργός που σέβεται τον εαυτό του  και συχνα την πασπαλίζει με χρυσόσκονη.
Όπως π.χ. προ ημερών που βρέθηκε στην  συνοδεία του Μητσοτάκη στη Βοστώνη. Είχε, λέει , συναντήσεις με αμερικανικά πανεπιστήμια, αλλά δεν πήρε είδηση τα  2,2 εκατομμύρια ευρώ που θα στερείται ο προϋπολογισμός της για ενισχύεται ένα εκκλησιαστικό κολέγιο στη Βοστώνη.
Συμπαθής, ευγενέστατη, με προσωπική αγωγή, απόγονος παλιάς οικογενείας και κόρη ισχυρού πατρός, με σπουδές στη Σορβόννη και το Χάρβαρντ, εξαίρετη στο πολιτικό μάρκετινγκ, η Νίκη Κεραμέως  πήρε το  υπουργείο Παιδείας ενδεχομένως  με καλές προθέσεις.
Βρήκε προβλήματα, αλλά αντί να τα λύσει επιχειρεί να αλλάξει τους εκπαιδευτικούς συσχετισμούς υπέρ του ιδιωτικού τομέα και της  Εκκλησίας και στο τέλος θα αφήσει κεραμιδαριό στη δημόσια εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου