Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Ο Λούκυ Λουκ της πολιτικής έχασε το άλογό του



Κάποιες φορές στην πολιτική, κάποια γεγονότα είναι καθοριστικά και αξεπέραστα, για τις κυβερνήσεις που τα διαχειρίζονται. Σηματοδοτούν το μέλλον τους. Μετά από αυτά τα γεγονότα, τα πράγματα είναι πλέον αλλιώς. Η μάχη του βούρκου του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι μια τέτοια περίπτωση για την κυβέρνηση της ΝΔ. Μία περίπτωση lose-lose για την κυβέρνηση.
του Ορέστη Μεταξά
Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναλύσεις δημοσιογράφων που πρόσκεινται στη ΝΔ  και ούτε λίγο ούτε πολύ θαυμάζουν και εξυμνούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι λένε καβάλα στο  άλογο της πολιτικής. Ελέγχει τις πολιτικές καταστάσεις.  Ειδικά τώρα που άλλαξε και τον εκλογικό νόμο, θα είναι στο χέρι του να διαμορφώσει τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Με διπλές εκλογές κάποια στιγμή μέσα στο 2020. Τις οποίες φυσικά θα κερδίσει και έτσι θα ηγεμονεύσει πολιτικά στη χώρα. 
Όμως ο  Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι πάνω στο άλογο. Ο Λούκυ Λουκ της πολιτικής έχασε το άλογο του. Τρέχει απεγνωσμένα μήπως και το προλάβει. Κάθε μέρα που περνά το άλογο απομακρύνεται. 
Στους επτά σχεδόν μήνες της διακυβέρνησης του, κατάφερε με ιλιγγιώδη ταχύτητα να απαξιωθεί και να απαξιώνει καθημερινά κάθε τι με το οποίο καταπιάνεται. Μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ποτέ δεν υπήρξαν τόσοι αρνητικοί πρωταγωνιστές στα όρια του τραγικού με το γελοίο. Οι κύριοι Λούλης, Διαματάρης, Κοντολέων, Πατέρας, Τσαχουργιανίδης, Στεφανίδης, Σκαλούμπακας είναι κάποιοι από τους ήρωες των επτά αυτών μηνών. Ένα δείγμα. Αν τους ψάξουμε έναν-έναν, θα θυμηθούμε τα κατορθώματα τους. Ήρθαν θριαμβευτικά ως εκπρόσωποι της δεξαμενής των αρίστων και έφυγαν μέσα στη χλεύη και την απαξίωση. Κάποιοι που παραμένουν ακόμη, είναι τόσο απαξιωμένοι που είναι σαν να μην υπάρχουν.
Πέρα από τα πρόσωπα όμως, υπάρχουν και οι πολιτικές. Ένα χάος...
Μακεδονικό. Προσφυγικό. Εθνικά θέματα. Οικονομία. Η αγορά “έκατσε” τα Χριστούγεννα. Κοινωνικό επίδομα: Το πήρε ένας στους επτά από όσους το πήραν πέρυσι με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κόπηκε η δέκατη τρίτη σύνταξη. Ψηφίστηκε αναγνώριση των πτυχίων κολεγίων, για τον διορισμό των κατόχων τους, μέσω ΑΣΕΠ, στη δημόσια εκπαίδευση. Τα πτυχία κολεγίων ίδια κι όμοια με τα πτυχία των πανεπιστημίων μας. Τελευταίο κατόρθωμα αυτής της κυβέρνησης η μάχη των βάλτων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ψηφίδες που συνθέτουν το παζλ της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πέρα από το χάος υπάρχει χάος. 
Κι οι δημοσκοπήσεις γιατί λένε άλλα; 
Αυτό που συμβαίνει με αυτή την κυβέρνηση είναι κάτι μοναδικό. Απαξιώνεται τόσο γρήγορα που ο κόσμος δυσκολεύεται να το αντιληφθεί και να το πιστέψει. Η απαξίωση είναι πιο γρήγορη και από τη σκέψη. Η ταχύτητα της απαξίωσης της είναι τέτοια, που ο μέσος νους  αδυνατεί να το αντιληφθεί, ή αν το αντιληφθεί δεν το πιστεύει και δεν το παραδέχεται. Νομίζει ότι κάνει λάθος. Όταν κάποια στιγμή θα συνειδητοποιηθεί το τι ακριβώς συμβαίνει, θα υπάρξει κατάρρευση. 
Οι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η κυβέρνηση αυτή μπορεί να πάει σε διπλές εκλογές. 
Όχι, δεν μπορεί να πάει σε διπλές εκλογές, διότι δεν ελέγχει τις εξελίξεις. Στην πραγματικότητα τις κυνηγά. Μετά από επτά μήνες διακυβέρνησης, με τι συνθήματα να κατεβεί στον κόσμο; Ποιος θα την πιστέψει; Ποιος να την ξαναψηφίσει και γιατί; Τι μπορεί να περιμένει; Εκτός από τους γνωστούς δεξιούς οπαδούς της. 
Η κυβέρνηση αυτή θα παραμείνει στην εξουσία όσο πάει. Χωρίς πρόωρες εκλογές. Πιθανώς δε θα βρεθεί ποτέ σε πλεονεκτική θέση για να τις προκαλέσει. Είναι ίσως υπερβολικό να το λέμε αυτό σήμερα. Τόσο νωρίς  χρονικά, σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας της που απομένει. Όμως αυτό κραυγάζουν τα μέχρι τώρα γεγονότα. Και το φωνάζουν τόσο δυνατά, που είναι απίθανο αυτή η ροή κυβερνητικής ανεπάρκειας να αλλάξει.  Δεν έτυχε. Είναι δομική. Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει ξαφνικά καλός πρωθυπουργός, ούτε, αυτοί οι απίθανοι τύποι που εμφανίζονται με τρομακτική συχνότητα και ταράζουν το πολιτικό σκηνικό, θα πάψουν να υφίστανται. Είναι οι “ήρωες” του μέλλοντος μας. Έχουμε πολλά να δούμε ακόμα. Υπομονή να κάνουμε...
Το πλεονέκτημα της κυβέρνησης αυτής, είναι ότι έχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα αρκεστεί σ’ αυτήν και δεν θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Έχει άλλα τριάμισι χρόνια ζωής. Εκτός κι αν καταρρεύσει. Μέχρι τότε, δεν μπορούμε όπως και ο πολύς κόσμος να πιστέψουμε αυτό που βλέπουμε. Προσπαθούμε  να μην τους υποτιμήσουμε. Φανταζόμαστε ότι όλο αυτό το μπάχαλο εντάσσεται μέσα σε έναν  ιδιοφυή πολιτικό σχεδιασμό, που αδυνατούμε να τον αντιληφθούμε, να τον ερμηνεύσουμε και να τον αναλύσουμε. 
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια παραίσθηση. Ένας αντικατοπτρισμός. Είμαστε μέσα στην έρημο διψασμένοι, ταλαιπωρημένοι και ονειρευόμαστε οάσεις με φοίνικες και δροσερό νερό. Πολλοί ακόμη  αντέχουν να φαντασιώνονται. Όμως η έρημος συνεχίζεται, η όαση απομακρύνεται,το καραβάνι διψά κι ο καμηλιέρης κυνηγά το άλογο μήπως και το προλάβει για να  το καβαλικέψει. Έχει παρατήσει της καμήλες... 
Τετέλεσται. 
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου