Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Η βιασύνη για τον εκλογικό νόμο λέει πολλά...


Ο «άκομψος» και αντιθεσμικός τρόπος με τον οποίο έρχεται στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος μαρτυρά και τους πολιτικούς τακτικισμούς που εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή. Από τη μία προοικονομεί τα πολιτικά σχέδια του Μαξίμου, από την άλλη δείχνει, όπως και με την Προεδρία της Δημοκρατίας, ότι τα πάντα υποτάσσονται στους μικροκομματικούς σχεδιασμούς του Κ. Μητσοτάκη.
Ο εκλογικός νόμος αναρτήθηκε για διαβούλευση Παρασκευή και θα αποσυρθεί  μεσημέρι Δευτέρας, χωρίς να έχει συμπληρώσει καν μία εργάσιμη μέρα σε διαβούλευση, γεγονός απαράδεκτο για ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα, που ρυθμίζει τους όρους του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση κινείται τόσο αντιθεσμικά, μια αντιδημοκρατική και οπισθοδρομική αντίληψή για να προασπίσει τα συμφέροντά της.
Ως προς την ουσία της πολιτικής κίνησης, συνεχίζει μια μεγάλη παλαιοκομματική παράδοση που θέλει την εκάστοτε κυβέρνηση να εργαλειοποιεί τον εκλογικό νόμο για να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά της οφέλη, όχι μόνο σε σχέση με τους αντιπάλους αλλά και σε σχέση με τους εσωτερικούς της συσχετισμούς. Ο τρόπος μάλιστα που κινείται η ΝΔ, γρήγορα και χωρίς να εξασφαλίζει καμία συναίνεση, άρα και αυξημένη πλειοψηφία για άμεση εφαρμογή του από τις επόμενες εκλογές, δείχνει ότι το σενάριο των διπλών εκλογών πολύ σύντομα , είναι αρκετά πιθανό. Χωρίς όμως μία λογικοφανή εξήγηση γιατί πρέπει να "καεί" τώρα η απλή αναλογική.
Ως προς τη φυσιογνωμία του ο νόμος, δεν αλλάζει κάτι δραματικά σε σχέση με το νόμο που εφαρμόστηκε  την τελευταία 15ετία, κυρίως καθορίζει το μπόνους του πρώτου κόμματος κλιμακωτά με βάση την επίδοσή του. Στην πράξη όμως διατηρεί το υπερβολικό μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα με όριο κοντά στο 40%, απόδειξη ότι προσαρμόζει την κατανομή της αυτοδυναμίας στο ακριβές σημείο που η ΝΔ εκτιμά την τρέχουσα εκλογική της επιρροή.
Αυτός ακριβώς είναι ο κίνδυνος και το διπλό ρίσκο για τον Μητσοτάκη. Ότι υποτιμά την αντίδραση των πολιτών, αν προκηρύξει εκλογές, λίγους μήνες αφότου του έχει λάβει καθαρή εντολή και άνετη πλειοψηφία να κυβερνήσει. Και ότι προεξοφλεί τις εκλογικές επιδόσεις του ίδιου και των αντιπάλων του σε ένα νεκρό πολιτικό χρόνο, εκτός αν πιστεύει ότι θα αλλάζει κάθε έξι μήνες εκλογικό νόμο, ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις.
Η ιστορία έχει αποδείξει, ειδικά κατά την πρωθυπουργία του πατέρα Μητσοτάκη, ότι όσα πράττεις όταν αισθάνεσαι ισχυρός πολιτικά, τα "βρίσκεις μπροστά" σου τη στιγμή που έχεις χάσει τα ερείσματά σου...
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου