Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Τον λόγο σου τον χόρτασα...



της Κάκης Μπαλή
Ευγενικό "βρείτε τα" από τον Μαϊκ Πομπέο - Πώς διαβάζουν οι πολιτικές δυνάμεις την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών
Εν αναμονή της συνάντησης της επιτροπής “5+5” στη Γενεύη, των εκπροσώπων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη δηλαδή, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνευση στη διαλυμένη χώρα Γκασάν Σαλαμέ αποκάλυψε χθες στη γερμανική εφημερίδα “Welt” πώς έγινε εφικτή η διάσκεψη του Βερολίνου και γιατί ο πρωθυπουργός Σαράτζ και ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έκατσαν στο μεγάλο τραπέζι:
«Ο στόχος μου ήταν να φέρω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις άλλες εμπλεκόμενες χώρες. Για παράδειγμα κάθισαν για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια στον ίδιο χώρο Αιγύπτιοι και Τούρκοι παρά το ότι στηρίζουν διαφορετικές πλευρές. Αλλά και με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους δεν ήταν εύκολο. Για μας ήταν επίσης μεγάλη πρόκληση να φέρουμε στην ίδια γραμμή Γάλλους και Ιταλούς. Υπ’ αυτήν την οπτική γωνία η διάσκεψη του Βερολίνου ήταν μια επιτυχία» υποστηρίζει.
Ο Λιβανέζος αξιωματούχος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά η εκεχειρία θα κρατήσει για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων και η κόντρα Τουρκίας - Ελλάδας για τα θαλάσσια σύνορα: «Βλέπουμε γεωγραφική εξάπλωση της διένεξης σε περιοχές που δεν έχουν σχέση με το λιβυκό πρόβλημα, μέχρι το Αιγαίο και τη διένεξη για τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα συνειδητοποιεί πλέον πως, εάν αφήσει αυτή την πληγή ανοιχτή, δεν βλάπτεται μόνο η Λιβύη».
Η ανάλυση του Σαλαμέ μπορεί να διαβαστεί και ανάποδα. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, οι εμπλεκόμενες πλευρές να ζητήσουν ανταλλάγματα για την... προσφορά τους στον βωμό της ειρήνης. Εν προκειμένω η Τουρκία τη μη ακύρωση του μνημονίου της με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Αυτό το έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους και κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα, αν και εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η άνευ όρων πρόσδεση στο άρμα των ΗΠΑ θα το αποτρέψει.
Το αν ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μένει να φανεί. Πάντως, για να πείσει την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής -και βεβαίως το πανελλήνιο- ότι οι Αμερικανοί είναι στο πλευρό της χώρας, παρουσίασε χθες την επιστολή του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια επιστολή, η οποία επί της ουσίας επαναλαμβάνει αυτό που λένε πάντα οι ΗΠΑ: Βρείτε τα. Με περισσότερα λόγια ο Πομπέο γράφει:
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και παραμένουν σταθερές στην πεποίθησή τους ότι όσοι έχουν συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο θα έπρεπε να επιδιώξουν λύσεις μέσα από ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και να απέχουν από κάθε πράξη ή διακήρυξη που θα ήταν προκλητική. Δεν χρειαζόμαστε μία κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, αλλά αντίθετα ειλικρινή διάλογο που θα οδηγήσει σε αποτελέσματα που θα σέβονται το Διεθνές Δίκαιο”.
Μετά τους πρώτους πανηγυρισμούς για την επιστολή από την κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της -του στυλ “είδατε τι καλά που τα πήγε ο Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον”, - τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να τη... γειώσουν.
“Η επιστολή Πομπέο δεν λέει κάτι ριζικά καινούργιο και σίγουρα δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς, ειδικά μετά την αποτυχία του ταξιδιού Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου” επισήμανε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. “Είναι μία θετική, αλλά γενικόλογη επιστολή, που κινείται στο πλαίσιο της συγχαρητήριας επιστολής Τραμπ για την επίλυση του ονοματολογικού, της διακήρυξης του Δεκεμβρίου του 2018 για τον Στρατηγικό Διάλογο και άλλων δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων” συνεχίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει: “Μετά και την επιστολή μένει να δούμε τι σηματοδοτεί για την ουσία της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Ο' Μπράιαν, σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, όχι απλά δεν κράτησε ίσες αποστάσεις, αλλά νουθετεί την Ελλάδα να μην προβαίνει σε κινήσεις που απομακρύνουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ”.
Συνέχεια στους υψηλούς τόνους που έχει υιοθετήσει απέναντι στην κυβέρνηση στα εθνικά θέματα έδωσε η Φώφη Γεννηματά δηλώνοντας ότι η καθαρή θέση και έμπρακτη στήριξη που απαιτεί η χώρα από τους συμμάχους “δεν επιτυγχάνεται όταν η κυβέρνηση εμφανίζεται ως ‘προβλέψιμα δεδομένη’”.
Σχολίασε ειδικότερα πως προβληματίζει “η σπουδή της κυβέρνησης να παρουσιάσει μια τυπική, διπλωματική, ευχαριστήρια επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (για την αμυντική συμφωνία) ως απόδειξη της επιτυχίας του πρόσφατου ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη” και επισήμανε ότι ενώ “τα ευχολόγια και οι συστάσεις περισσεύουν, απουσιάζουν εντελώς συγκεκριμένες αναφορές για τις πρόσφατες προκλητικές, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας” και “εξισώνεται ο θύτης με το θύμα”.
Η επιστολή Πομπέο “όχι μόνο δεν προσφέρεται για υπερφίαλους πανηγυρισμούς, στους οποίους επιδίδεται η κυβέρνηση, αλλά αναπαράγει τη γνωστή στάση ‘Πόντιου Πιλάτου’ που τηρούν οι ΗΠΑ σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας”, σχολίασε το ΚΚΕ. Πρόσθεσε ότι απεστάλη “για να στηρίξει την ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις βάσεις, την οποία προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επικυρώνει η κυβέρνηση της Ν.Δ.” και ότι “το μόνο που επιβεβαιώνει είναι η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην περιοχή”.

Κρίσιμες επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το λιβυκό ζήτημα

Τρία πράγματα επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου.
* Πρώτον, ότι ο υπουργός Εξωτερικών, αν και τόνισε ότι η Ελλάδα «αναμένει» την πρόσκλησή της στη Διαδικασία του Βερολίνου, φαίνεται ότι δεν έλαβε καμία διαβεβαίωση γι’ αυτό. Αντιθέτως, τα Συμπεράσματα της Διαδικασίας αναφέρουν ρητά (άρθρο 54) ότι στη διεθνή επιτροπή που ιδρύεται υπό τον ΟΗΕ για την παρακολούθηση της εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων (και στις σχετικές υποεπιτροπές) θα συμμετάσχουν «όλες οι χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί που συμμετείχαν στη σημερινή διάσκεψη του Βερολίνου».
* Δεύτερον, ότι η Ελλάδα βιάστηκε να συναινέσει στη συνέχιση της επιχείρησης “Sophia” για την επιτήρηση του εμπάργκο έξω από τη Λιβύη, αντί να αξιοποιήσει την ανωτέρω συζήτηση, όπως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να πιέσει τους εταίρους μας υπέρ των συμφερόντων της χώρας, αλλά και να ζητήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Αντ' αυτού ο πρωθυπουργός προτίμησε να διατυμπανίσει ότι θα «βάλει βέτο» εάν φτάσουμε στο σημείο οι Ευρωπαίοι να καλωσορίσουν λύση του Λιβυκού που ενσωματώνει τα παράνομα μνημόνια.
* Τρίτον, ότι, σε αντίθεση με την ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η ευρωομάδα της Αριστεράς -με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ- εξέφρασε σαφώς την αντίθεσή της στη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διαδικασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε επαφές την επόμενη περίοδο με ευρωπαϊκές δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, για να υποστηρίξει τη συμμετοχή της Ελλάδας σε όλες τις επερχόμενες πρωτοβουλίες για το λιβυκό ζήτημα.
αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου