Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Δεν είναι απλά "αγανακτισμένος πολίτης" όποιος ζητά να καούν άνθρωποι ζωντανοί



Πρόκειται πια για επαναλαμβανόμενο μοτίβο: Κάποιοι, που δεν είναι καθόλου άγνωστοι, εκμεταλλεύονται τυχόν δυσαρέσκεια τοπικών κοινωνιών και προσπαθούν να εμφανίσουν τη δική τους ακροδεξιά ατζέντα ως "αυθόρμητη αντίδραση της κοινωνίας"
της Βίκυς Σαμαρά
Η ακροδεξιά βία κατά προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη, ακόμη και με πιστόλια φωτοβολίδων, επιβεβαιώνει ένα επαναλαμβανόμενο και επικίνδυνο μοτίβο.
Συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και βουλευτές που υιοθετούν την ατζέντα ακραίων με μόνη έγνοια τους την επανεκλογή τους, εκμεταλλεύονται τυχόν δυσαρέσκεια των τοπικών κοινωνιών και προσπαθούν να εμφανίσουν τη δική τους ακροδεξιά ατζέντα ως "αυθόρμητη αντίδραση της κοινωνίας". (Τα ίδια κάνουν και παρεισφρύοντας σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, για να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα.) Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.
Καταρχήν όποιος ζητά να καούν άνθρωποι ζωντανοί (και αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια αυτό ακριβώς φώναζαν και μάλιστα σε γυναίκες και παιδιά), δεν είναι απλά "αγανακτισμένος πολίτης". Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους...
Οι κάτοικου του Ανατολικού Αιγαίου αντιμετωπίζουν υπαρκτά προβλήματα. Για αυτό και είναι μεγάλος ο κίνδυνος προβοκάτσιας από ακροδεξιούς κύκλους. Και την ανησυχία εντείνουν οι πληροφορίες πως η ΕΛΑΣ είχε ενημερώσει τις τοπικές αρχές ότι το πρωί της Δευτέρας θα προχωρούσε σε "επιχείρηση - σκούπα" με στόχο τη σύλληψη συγκεκριμένων προσώπων μεταξύ των μεταναστών- προσφύγων, και πως μετά από αυτή την ενημέρωση τοπικά στελέχη της ΧΑ οργάνωσαν την επίθεση κατά των προσφύγων, παρεισφρύοντας σε έτερη συγκέντρωση.
Εξυπακούεται πως ορθώς η Αστυνομία σχεδίαζε να συλλάβει και συνέλαβε πρόσωπα μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, τα οποία είχαν προβεί σε παράνομες πράξεις. Κανένας πρόσφυγας δεν είναι εκ προοιμίου άγγελος- ούτε όμως και εκ προοιμίου διάβολος. Όπως και κανένας Έλληνας δεν είναι εκ προοιμίου άγγελος, ούτε εκ προοιμίου διάβολος. Βασικά, η εθνικότητα ενός ανθρώπου δεν αποδεικνύει ούτε την ενοχή ούτε την αθωότητα του. Κάτι που λησμονούν οι ρατσιστές.
Σε κάθε περίπτωση όμως προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι μετά τα σοβαρά επεισόδια, ουδείς εκ των ακροδεξιών επιτιθέμενων είχε συλληφθεί. Δεν είχαν ρίξει δα και το άγαλμα του Τρούμαν...
Όσο για την επίκληση του Χαράλαμπου Αθανασίου πως δεν ήταν ακροδεξιοί αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια, επειδή ήταν και ο ίδιος ανάμεσα τους και επειδή υπήρχαν και οργανωμένοι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, φαίνεται πως το να είναι κανείς βουλευτής της ΝΔ ή οπαδός μίας ομάδας δεν τον εμποδίζει από το να είναι ακροδεξιός.
Χώρια που είναι παράλογο να φωνάζει κανείς πρώτα "έξω οι μετανάστες από τα νησιά μας" και όταν αυτοί οι άνθρωποι διαδηλώνουν ακριβώς με αίτημα τη μεταφορά του από το εν λόγω νησί, να τους επιτίθεται.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου