Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Αντώνης Σαμαράς, εν ενεργεία εφιάλτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη



Η Δικαιοσύνη τον «ψάχνει» για δωροληψία. Το Σκοπιανό φέρνει μνήμες του 1993 όταν ο ανατραπείς Κώστας Μητσοτάκης τον κατήγγειλε ως ενεργούμενο των «διαπλεκόμενων συμφερόντων» που έβλαψε και τη ΝΔ και τη χώρα. Αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει ένα εμφανίζεται ως διεκδικητής της… επιστροφής του.
Του Γιώργου Λακόπουλου
Με άρθρο του στην «Καθημερινή» ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε υποψηφιότητα για …ανατροπέας και του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να πάρει τη θέση του ως διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία. Το εμφανίζει περίπου ως ιστορική αναγκαιότητα που θα δικαιώσει την «επιτυχή» πολιτική που άσκησε το 2012-14 ως μνημονιακός πρωθυπουργός. Και ταυτόχρονα την πολιτική του στο διάστημα 2010 -12 ως… αντιμνημονιακός αρχηγός της ΝΔ.
Οίκοθεν νοείται ότι σ’ αυτό μεγαλειώδες εγχείρημα συμπεριλαμβάνει και τον .. Βαγγέλη Βενιζέλο. Προκύπτει από τα συμφραζόμενα της ευρύτερης λειτουργίας αμφοτέρων το τελευταίο διάστημα. Περιμένει να του φέρει τη… Φώφη και το κόμμα της στην «υπέρβαση» που ετοιμάζει. Κατά το πρότυπο του 2012 όταν «πριν συγκλίνουμε τότε, είχαμε προηγουμένως συγκρουστεί». Έτσι ορίζει τη χρεοκοπία στην οποία έφεραν η χώρα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Και ταυτόχρονα δικαιολογεί το 19% που έχει πάρει ο ίδιος και το 13% του Βενιζέλου τον Μάιο του 2012..
Με την πρώτη ματιά φαίνεται σαν ένα παραλήρημα – συνέχεια της αποκρουστικής ομιλίας του στη Βουλή για τη Novartis. Με το συνήθη ρηχό καφενειακό λόγο του αποφαίνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα είναι το πιο πειθήνιο όργανο ενός συστήματος που χρεοκόπησε, ο πιο πιστός εκφραστής ενός συστήματος που αργοπεθαίνει».
Το νέο σύστημα που γεννιέται είναι ο… ίδιος. Ρωτήστε και τον Παύλο Μελά, ή τον Μεγαλέξανδρο που κρύβονται μέσα του και τους μετεμψυχώνει… «Η υπέρβαση που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μεταρρυθμιστική, πατριωτική, δημοκρατική και αξιακή». Με αξίες σαν αυτές τον κάνουν να κομπάζει ότι «καθάρισε το κέντρο της Αθήνας» από τους «λαθρομετανάστες». «Επί δικής μας διακυβέρνησης ο Ερντογάν δεν είχε αυτό το «όπλο» να εκβιάζει την Ελλάδα και να πιέζει την Ευρώπη, όπως τώρα»... Άλλα αντ’ άλλα, της Βασιλικής το γάλα….
Στην ουσία είναι εμφανής προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών πολιτικής ανωμαλίας, αρχής γενομένης από την ακύρωση του αποτελέσματος των αρχαιρεσιών του 2016 στη ΝΔ που ανέδειξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ηγεσία της. Τότε τον στήριξε -άλλωστε τον είχε δελεάσει ως πρωθυπουργός με υπουργείο για να διασπάσει την οικογένεια και να τιμωρήσει τη Ντόρα. Αλλά σήμερα τον αποκηρύσσει, υποδηλώνοντας ότι και στα εσωκομματικά είχε τη θεωρία της «παρένθεσης». Σαν αυτή με τον Τσίπρα, που δεν του βγήκε.
Προκύπτει, όχι από αυτά που λέει στο άρθρο του, αλλά από αυτά που δεν λέει. Ένας κανονικός πολιτικός που τιμήθηκε από το κόμμα του, παρότι το έβλαψε στο παρελθόν, θα υποστήριζε τη σημερινή ηγεσία ως φορέα επιστροφής του κόμματος στην εξουσίας. Ο Σαμαράς δεν λέει ούτε λέξη για τον Κυριάκο. Δεν τον αναφέρει, ούτε καν υπαινίσσεται ότι μπορεί να γίνει πρωθυπουργός, νικώντας τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν υπάρχει γι’ αυτόν Μητσοτάκης, πρόεδρος της ΝΔ που διεκδικεί την πρωθυπουργία.
Αντίθετα διατυπώνει την προοπτική επικράτησης επί του Τσίπρα με δυνάμεις, ιδέες και στόχους που κάνουν μπαι-πας τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ και εκπροσωπούνται από τον ίδιο. Το περιγράφει με κυνισμό. Π.χ. μιλάει για «υπέρβαση που χρειαζόμαστε σήμερα , μεταρρυθμιστική, πατριωτική, δημοκρατική και αξιακά» -ορίζοντας την αφετηρία της στον .. εαυτό του».
«Όλα έχουν ήδη ξεκινήσει, την περίοδο 2012-14″. Και εδώ βάζει και τον Βενιζέλο στο έργο: ,» Το Κίνημα Αλλαγής είναι απαραίτητος εταίρος αυτής της μεγάλης σύγκλισης. Αλλωστε, έχουμε πια κοινό έργο να υπερασπιστούμε». Απαριθμεί , με αυθαιρεσίες, αυτό το «έργο» και αναλαμβάνει «να ξανακτίσουμε, στα ερείπια που αφήνει πίσω του, ο ΣΥΡΙΖΑ και να οικοδομήσουμε πάλι τις απαραίτητες συγκλίσεις».
Ποιος Κυριάκος; Για τον εαυτό του προορίζει το ρόλο. «Η μεγάλη σύγκλιση έχει ήδη ξεκινήσει! Την περίοδο 2012-14, στα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησής μας, αρχίσαμε να την κάνουμε πράξη μαζί με πολλούς άλλους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, που πίστεψαν κι εκείνοι στην υπέρβαση… Τότε ξαναστήσαμε τη χώρα στα πόδια της και της ξαναδώσαμε το δικαίωμα στην Ελπίδα».
Προνουντσιαμέντο
Δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σ’ αυτό ιδιότυπο προνουντσιαμέντο από έναν πολιτικό που έβλαψε όσο κανείς άλλος τον πατέρα του και την αδελφή του και ετοιμάζεται να βλάψει και τον ίδιο -μετά τη παραπλανητική φιλία που του πούλησε για μερικά χρόνια.
Είναι φανερό ότι ο Σαμαράς αφού τον εκμαύλισε, τον χειραγώγησε και τον καπέλωσε, τώρα ετοιμάζεται και να τον αποκαθηλώσει. Είναι επισήμως πλέον εν ενέργεια εφιάλτης για το πολιτικό μέλλον του Κυριάκου.
Ίσως αν, αντί να αποκεφαλίζει τη Ντόρα, έβαζε στη θέση του τον πρώην «μέντορα» του -και τους ανθρώπους του που έχει φυτέψει δίπλα του- θα μπορούσε να ανακτήσει μέρος της συμπάθειας που είχε στην κοινή γνώμη όταν εξελέγη…
Από την πλευρά του ο Μεσσήνιος πολιτικός δικαιώνει απλώς την κακή φήμη του «ιντριγκαδόρου» που τον συνοδεύει. Ετοιμάζεται να εμφανισθεί επί σκηνής ως «πρωταγωνιστής».Το έκανε ήδη με τη διοργάνωση την συλλαλητηρίων των οποίων εμφανίζεται ως «εντολοδόχος».
Τώρα δεν έχει να υπερασπιστεί μόνο το τραγικό κυβερνητικό «έργο» του που αποδοκιμάσθηκε ήδη από τους πολίτες τουλάχιστον δυο φορές, αλλά και τον εαυτό του. Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής είναι επίσημη δικαστική αρχή της ελληνικής Πολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου