Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Ποιους συμφέρει το πολεμικό κλίμα στο Αιγαίο;


Το περιστατικό με το τουρκικό ελικόπτερο στη νήσο Ρω,  κυριάρχησε χθες στην επικαιρότητα. Τελικώς η κυβέρνηση υποβάθμισε το περιστατικό, που δεν είχε την σημασία που του δόθηκε αρχικά, αλλά το κακό είχε γίνει: οι πολίτες αρχίζουν να αισθάνονται σαν να βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Τουρκία.
Το τελευταίο καιρό, με τα επεισόδια στο Αιγαίο και τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο, η καλλιέργεια πολεμικού  κλίματος  αρχίζει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Ο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση, γιατί είναι υποχρεωμένος να προσφέρει στο κοινό του κάθε μέρα και έναν νέο εχθρό. Χθες τα έβαλε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, με την οποία υποτίθεται ότι έχει συμμαχήσει στο συριακό πρόβλημα. Τις προάλλες έστρεψε τα πυρά του κατά των ΗΠΑ, της Γερμανίας, των Κούρδων, αύριο θα βρει μια άλλη αφορμή για να φανατίσει τους οπαδούς του.
Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται πραγματικά επικίνδυνη όταν από ελληνικής πλευράς, άλλοτε με  ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί Σουλτάνου και άλλες φορές με τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, κόβονται οι όποιοι δρόμοι επικοινωνίας με την Άγκυρα και η διπλωματία πάει περίπατο. Και είναι επικίνδυνη γιατί το κενό από την έλλειψη διπλωματίας καλύπτουν οι εξαλλοσύνες πολλών  ΜΜΕ. Δεν έχουν γίνει μαθήματα τα παθήματα  από την κρίση στα Ίμια, όταν δύο Τούρκοι  δημοσιογράφοι ανύψωσαν στη βραχονησίδα την τουρκική σημαία,  παρασύροντας τους θερμοκέφαλους της ελληνικής πλευράς σε μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να καταλήξει σε θερμό επεισόδιο.
Ο χθεσινός πανικός που προκλήθηκε για ένα περιστατικό, που  δεν αποτελεί παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, υπενθυμίζει την ανάγκη για ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η τρομοκράτηση της κοινής γνώμης δεν συμφέρει κανένα. Ούτε τη χώρα, ούτε τη κυβέρνηση.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου