Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Η "Συμπαράταξη Ευθύνης" για τα επεισόδια στο Δημοτικό Συμβούλιο


Η «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ» καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012.
Οι ανταλλαγές ύβρεων , οι απειλές, οι προπηλακισμοί και οι χειροδικίες, από όπου και αν προήλθαν, είναι καταδικαστέες και απαράδεκτες. Διότι τέτοιου είδους πρακτικές -ειδικά στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, με μια κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά καθώς αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα πρωτόγνωρα για τον τόπο μας και την Ελλάδα-, καταδεικνύουν έλλειψη δημοκρατικής αντίληψης και ψυχραιμίας. Κυρίως όμως αυτό που αναδεικνύουν, είναι φασίζουσες και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας αποτελεί έναν κορυφαίο πολιτικό θεσμό για τον τόπο μας. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να λειτουργεί συνεκτικά προς την κοινωνία, αλλά και ταυτόχρονα να παραδειγματίζει με την εν γένει συμπεριφορά των μελών του.  Η δημοκρατικότητα, η ευγένεια , η ψυχραιμία και η ηρεμία  από όλους και προς όλους, πρέπει να αποτελούν θεμελιώδη κανόνα της λειτουργίας του.
Το Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική Αρχή πρέπει να σέβονται τους δημότες, αλλά και αντίστροφα. Οι συνεδριάσεις πρέπει να είναι πάντα δημόσιες, αλλά και ανοιχτές προς όλους τους δημότες. Ταυτόχρονα όμως και οι δημότες πρέπει να σέβονται το θεσμό, διότι τόσο τα μέλη του οργάνου όσο και η Δημοτική Αρχή έχουν εκλεγεί απ ευθείας από το λαό και στο όνομά του ασκούν εξουσία
Μπορεί βέβαια όλες αυτές οι αρχές λειτουργίας του θεσμού να θεωρούνται ως αυτονόητες, τις υπενθυμίζουμε και τις τονίζουμε ωστόσο, επειδή με τέτοιου είδους συμπεριφορές και πρακτικές, τείνουν να γίνουν ζητούμενες. Διότι ούτε οι αυταρχικές συμπεριφορές, ούτε οι ύβρεις και οι προπηλακισμοί αποτελούν στοιχεία που τιμούν το θεσμό, αλλά και όσους χρησιμοποιούν αυτές τις πρακτικές. 
Τεράστια είναι η ευθύνη που φέρουν μερικοί δημότες, οι οποίοι προέβησαν σε ύβρεις, προπηλακισμούς και χειροδικίες κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  καλυπτόμενοι πίσω από την ιδιότητα των εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων της Κέρκυρας.
Μεγάλη είναι όμως και η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, διότι αγνόησε τα θεσμικά όργανα του επιχειρηματικού κόσμου της Κέρκυρας, αποφεύγοντας το διάλογο μαζί τους πριν από τη συνεδρίαση του Σώματος, για μείζονα ζητήματα που αφορούν στην ίδια την υπόσταση του κλάδου τους.
Η κατασκευή κτιρίου 2.236 τ.μ. μαζί με περιφερειακό πάρκιγκ μέσα σε ακίνητο ιδιοκτησίας των αδελφάτων στις Κουλίνες, είναι πασιφανές ότι μπορεί να αποτελέσει ένα «εν δυνάμει» νέο Εμπορικό Κέντρο, το οποίο θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς την αγορά της πόλης. Κατά συνέπεια, η γνώμη των φορέων του επιχειρηματικού κόσμου, έπρεπε να παίξει βαρύνοντα λόγο στη λήψη της όποιας απόφασης για την εκτέλεση ενός τέτοιου έργου, διότι μπορεί να οδηγήσει σε «ασφυξία» την ήδη χειμαζόμενη τοπική αγορά και μάλιστα με πρωτοβουλία του ίδιου του Δήμου της Κέρκυρας.
Η αγνόησή τους από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, ήταν ευνόητο ότι θα δημιουργούσε τέτοιου είδους παρενέργειες, τις οποίες όμως προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν ορισμένοι, για να τραυματίσουν το κύρος και τη λειτουργία του θεσμού, χρησιμοποιώντας απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Διότι κανείς δεν έχει δικαίωμα, στο όνομα της όποιας πλειοψηφίας που εκφράζει και εκπροσωπεί, να αποφασίζει για μείζονα και καθοριστικά ζητήματα, ερήμην των ενδιαφερομένων κοινωνικών τάξεων.
Ούτε φυσικά και καμιά επαγγελματική η κοινωνική τάξη -και κυρίως μεμονωμένοι δημότες, όπως οι εν προκειμένω-, έχουν το δικαίωμα, στο όνομα των συμφερόντων τους που πιστεύουν ότι πλήττονται, να επιβάλλουν δια της βίας τις απόψεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τέλος, η «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ», αφού καταδικάσει για μια ακόμα φορά τα όσα συνέβησαν επισημαίνει, ότι στις δύσκολες εποχές που ζούμε απαιτείται από όλους σύνεση και δημοκρατικό πνεύμα, διότι σε αντίθετη περίπτωση οι μέρες που ακολουθούν, μπορούν να επωάσουν και να γεννήσουν εκτρωματικές πολιτικές καταστάσεις, οι οποίες θα μας οδηγήσουν στον αλληλοσπαραγμό και τη διάλυση της κοινωνίας.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου