Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Φαγούρα στα κόμματα - Φτώχεια και Μνημόνιο σαρώνουν πολιτικούς


• Στα χαλάσματα του Μνημονίου τα κόμματα ψάχνονται
• Κυοφορείται νέο κόμμα Καρατζαφέρη
• Η διάσπαση στους ΑΝ.ΕΛ. προοιωνίζει εξελίξεις
• Ο Σαμαράς έχει το κλειδί των εξελίξεων στην Κεντροδεξιά
• ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε αναζήτηση


Ο εσωκομματικός πόλεμος που άνοιξε.στους Ανεξάρτητους Ελληνες (και δεν οφείλεται στο δίλημμα Μνημόνιο ή Αντι-μνημόνιο) αποδεικνύει ότι το πολιτικό σκηνικό αναζητά -μέσα στα χαλάσματα του Μνημονίου- νέο ρόλο και προοπτική. Με τα γκάλοπ να δείχνουν ότι μόνο τα «άκρα» επιβιώνουν στην οικονομική κρίση, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή, όλα τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται σε φάση αναζήτησης ρόλου και ταυτότητας.
ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή αντέχουν
Τα μόνα «αντι-μνημονιακά» κόμματα που αντέχουν στις δημοσκοπήσεις και επεκτείνουν μάλιστα την εκλογική τους επιρροή είναι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Μιχαλολιάκου. Με σκληρό αντι-μνημονιακό λόγο και τα δύο απευθύνονται σε εντελώς διαφορετικές κατηγορίες πολιτών και ενστερνίζονται διαφορετικές πολιτικές αρχές.
Η Χρυσή Αυγή επιμένει σε μια ατζέντα που της χάρισε την είσοδό της στη Βουλή στις προηγούμενες εκλογές και δεν είναι άλλη από το ρατσισμό έναντι των μεταναστών και την εχθρότητα σε μια ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αναζητά συμμάχους στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και ποντάρει στην ψήφο εκδίκησης εναντίον του «συστήματος» το οποίο καταγγέλλει συλλήβδην, παρότι επωφελείται συνταγματικά από αυτό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι οφείλει να προτείνει μια συγκροτημένη πολιτική πρόταση και να προετοιμάσει μια κυβερνητική πλατφόρμα κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις για να μετατραπεί από συνοθύλευμα συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα, παρά τις αντιδράσεις από ισχυρές μειοψηφίες που εκπροσωπούν στελέχη όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Πρόβλημα ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί για τον Αλέξη Τσίπρα με ποιά κόμματα θα μπορέσει να σχηματιστεί «κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» αφού μετά την άρνηση του ΚΚΕ και τη διαφαινόμενη διάλυση των ΑΝΕΛ οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι λιγοστεύουν.
Η ΝΔ ανησυχεί και ετοιμάζει αλλαγές
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ρίξει από καιρό στο δημόσιο διάλογο την πρόθεσή του να μετασχηματίσει τη ΝΔ σε μια ενιαία κεντροδεξιά παράταξη, με μεταρρυθμιστική κατεύθυνση, η οποία θα ανταποκρίνεται στην μετά-Μνημόνιο εποχή. Ο Πρωθυπουργός κατόρθωσε ήδη να απορροφήσει το νεοδημιούργητο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και όλα δείχνουν ότι εάν υπάρξει διαρροή στελεχών του Πάνου Καμμένου οι πόρτες της ΝΔ θα ανοίξουν για να τους υποδεχθούν.
Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να προβεί σε πολιτικές κινήσεις πριν από τον προσεχή Μάρτιο, όταν θα εκταμιευθεί και η τελευταία δόση από το πακέτο των 44 δισ. και όταν η ελληνική οικονομία θα δείξει αν μπορεί να σταθεροποιηθεί.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι αντίπαλοί του στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή αφού οι πτωχευμένοι πολίτες θα αναζητήσουν διέξοδο στα εκτός Μνημονιακού τόξου κόμματα. Ασσος στο μανίκι του Πρωθυπουργού θεωρείται η αλλαγή του εκλογικού νόμου η οποία θα έχει στόχο να ανακόψει τη δυναμική του Αλέξη Τσίπρα και να επιτρέψει την είσοδο στη Βουλή και άλλων κομμάτων με τα οποία τα λεγόμενα «ευρωπαϊκά» κόμματα θα μπορούσαν να συνάψουν μελλοντικά κυβερνητικές συμμαχίες.
Αυτό που κυρίως ανησυχεί τον Αντώνη Σαμαρά είναι η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η αντοχή που δείχνει το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου στις δημοσκοπήσεις. Συνεργάτες του τον διαβεβαιώνουν ότι η δυναμική της έχει πιάσει πλαφόν αλλά ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί μια παράμετρο που κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει για τις αντοχές της.
Οι ΑΝ.ΕΛ. σε κρίση
Παρότι θεωρείται αναμενόμενη η κρίση στους Ανεξάρτητους Ελληνες αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος σοβούσαν από καιρό, εντούτοις είναι απορίας άξιον πώς το νεότευκτο κόμμα με την ακραία αντι-Μνημονιακή ατζέντα δεν μπόρεσε να αντέξει τους κραδασμούς που προκαλούν οι προσωπικές φιλοδοξίες και αντιπαραθέσεις.
Ηδη έχουν παραιτηθεί τρία μη εκλεγμένα στελέχη, ο Γιάννης Μανώλης, Χρήστος Ζώης και Δημήτρης Σταμάτης ενώ στην αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος αναμένεται να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο και δεν αποκλείονται και νέες αποχωρήσεις.
«Η μεσαία τάξη δεν υπάρχει πλέον μετά το Μνημόνιο, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν είναι κεντροδεξιό κόμμα» δήλωσε σήμερα ο Πάνος Καμμένος μιλώντας στον ΑΝΤ1, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αλιεύει στελέχη και ψηφοφόρους σε όλο το αντι-μνημονιακό τόξο. Πρόσθεσε ότι οι διαχωριστικές γραμμές κεντροδεξιά-κεντροαριστερά έχουν διαλυθεί μετά την ψήφιση του Μνημονίου.
Καρατζαφέρης και Λοβέρδος

Με τον εμφύλιο στους Ανεξάρτητους Ελληνες να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εμφανίζονται ήδη τα πρώτα σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νέο κόμμα θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο ο Γιώργος Καρατζαφέρης και στο κόμμα αυτό ενδέχεται να καταφύγουν βουλευτές και στελέχη που θα αποχωρήσουν από τους ΑΝ.ΕΛ. αλλά και βουλευτές που διαγράφηκαν από τον Αντώνη Σαμαρά επειδή δεν ψήφισαν το Μνημόνιο 3.
Ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε σήμερα στο υπό εκκόλαψη νέο κόμμα Καρατζαφέρη (ΑΝΤ1) λέγοντας ότι δεν γνωρίζει σε ποιούς θα απευθυνθεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός ο νέος πολιτικός φορέας λίγο πριν τις επόμενες εκλογές, θα διαπραγματευτεί τη συνεργασία του με τη Νέα Δημοκρατία με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτατου κεντροδεξιού μετώπου.
Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Λοβέρδος ετοιμάζεται πυρετωδώς να δημιουργήσει τον δικό του πολιτικό φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς αφού πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε καθοδική πορεία και κινδυνεύει να μη βρίσκεται στη Βουλή στις επόμενες εκλογές.
Ο κ. Λοβέρδος παρακολουθεί προσεκτικά τις διεργασίες στον χώρο της Αριστεράς και εκτιμά ότι υπάρχει πολιτικός χώρος στο Κέντρο για την δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα έχει ευρωπαϊκό, αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα αλλά θα αντιτίθεται στις επιταγές ενός σκληρού Μνημονίου.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε αναζήτηση
Το ΠΑΣΟΚ υφίσταται τη μεγαλύτερη καθίζηση στις δημοσκοπήσεις και δυσκολεύεται να βρει θέση στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό. Η διαβεβαίωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πόλο σταθερότητας πράγματι ισχύει για τη λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης δεν αρκεί ωστόσο για να προσδώσει στο κόμμα ιδεολογικό περίβλημα και υπαρξιακή αιτιολόγηση.
Στελέχη της Ιπποκράτους διαμηνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί πέραν του νέου διπολισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και θα προχωρήσει σε ανοίγματα στην κεντροαριστερά. Αλλά και μόνο αυτή η διατύπωση αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει παραχωρήσει την πρωτοκαθεδρία της κεντροαριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ και κινδυνεύει να χάσει ολοκληρωτικά τα μεσαία στρώματα που έχασε λόγω Μνημονίου.
Σε ιδεολογικό αδιέξοδο βρίσκεται και ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος κάνει προσεκτικά βήματα και δεν προκαλεί με δηλώσεις και κινήσεις αλλά φοβάται περαιτέρω συρρίκνωση της ΔΗΜΑΡ όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση και μεγαλώνει ο δείκτης της ανεργίας.

πηγη  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου