Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Γενικευμένη απαισιοδοξία και κρίση εμπιστοσύνης καταγράφει νέα δημοσκόπηση, δίνοντας προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ


 

Κλίμα διάχυτης απαισιοδοξίας, απογοήτευσης και κρίσης εμπιστοσύνης καταγράφει στην κοινωνία η εξαμηνιαία έρευνα «Τάσεις» της εταιρείας MRB που πραγματοποιήθηκε για το Mega από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου, το διάστημα δηλαδή μετά τις αποφάσεις του κρίσιμου Eurogroup για τη δόση και το ελληνικό χρέος.
Ως προς την εικόνα του πολιτικού σκηνικού, η δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με δύο ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, αλλά και εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου, δεδομένου του γεγονότος ότι έχουν περάσει μόλις έξι μήνες από τις εκλογές.
Eνδεικτικό του κλίματος που καταγράφει η δημοσκόπηση στην ελληνική κοινωνία είναι ότι στην ερώτηση «ποιες λέξεις εκφράζουν καλύτερα τα προσωπικά σας αισθήματα;», οι πολίτες δηλώνουν «απογοήτευση» σε ποσοστό 65,6%, «οργή» σε ποσοστό 64,1%, «φόβο» σε ποσοστό 48,1% και «ντροπή» σε ποσοστό 38,4%.
Το 20,2% των ερωτώμενων δηλώνουν πως αδυνατούν πλήρως να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις, το 23,7% μόλις που τα καταφέρνει και το 49,4% δηλώνει ότι ανταποκρίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία στις βασικές του υποχρεώσεις. Μόλις το 4,7% απαντά πως δεν έχει πρόβλημα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Η απαισιοδοξία είναι εμφανής και στις απαντήσεις που δίνονται στο ερώτημα για το πότε πιστεύουν οι πολίτες πως η χώρα θα ανακάμψει από την κρίση: Το 25,5% θεωρεί ότι αυτό θα συμβεί μέσα στα επόμενα 5 με 10 χρόνια, ενώ το 22,3% εκτιμά ότι θα χρειαστούν περισσότερα από δέκα χρόνια και το 12,8% απαντά αφοπλιστικά «ποτέ». Οι πιο αισιόδοξοι (3,9%) πιστεύουν ότι η ανάκαμψη θα έρθει σε ένα χρόνο. Το 22,1% εκτιμά ότι αυτό θα γίνει στα επόμενα 2-5 χρόνια.
Επίσης, σε ποσοστό 71% οι ερωτώμενοι απαντούν ότι στο επόμενο διάστημα περιμένουν και άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Το 65,1% θεωρεί ότι μάλλον και σίγουρα οι θυσίες των πολιτών δεν θα πιάσουν τελικά τόπο, ενώ το 55,9% εξακολουθεί να θεωρεί πολύ και αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το 64,2% απαντά ότι μάλλον και σίγουρα δεν εμπιστεύεται την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (70,9%) επιθυμεί -μάλλον και σίγουρα- να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Ένας στους δύο, όμως, διατηρεί αμφιβολίες για το εάν ήταν σωστή η απόφαση για ένταξη στο ευρώ.
Πρόθεση ψήφουΩς προς το πολιτικό σκηνικό, η έρευνα της MRB δίνει την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της ΝΔ, και επιβεβαιώνει τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, η οποία αναδεικνύεται δημοσκοπικά σε τρίτο κόμμα. Σε πολύ υψηλά επίπεδα, όμως, και συγκεκριμένα στο 22,9%, ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Συγκεκριμένα, τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής: ΝΔ 20,1%, ΣΥΡΙΖΑ 22,1%, ΠΑΣΟΚ 6%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,5%, Χρυσή Αυγή 9,3%, Δημοκρατική Αριστερά 4,4%, ΚΚΕ 4,2%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,4%, Άλλο κόμμα 3,1%. Στην εκτίμηση ψήφου (αναγωγή στη διευκρινισμένη ψήφο) τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΝΔ 26,1%, ΣΥΡΙΖΑ: 28,7%, ΠΑΣΟΚ 7,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,1%, Χρυσή Αυγή 12,1%, Δημοκρατική Αριστερά 5,7%, ΚΚΕ 5,4%, Άλλο κόμμα 7,1%.
Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 46,2% και ακολουθεί η ΝΔ με 29,5%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς, με ποσοστό 34,8% έναντι 31,1% του Αλέξη Τσίπρα. Εντούτοις, ποσοστό 33,6% απαντά «κανένας από τους δύο». Επίσης, οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο της ΝΔ για τη σταθεροποίηση της οικονομίας από τον ΣΥΡΙΖΑ (27% έναντι 26,1%). Όμως η πλειοψηφία των ερωτώμενων (41,6%) απαντά ότι δεν εμπιστεύεται «κανένα κόμμα» για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται στις θετικές κρίσεις (25,2%) και ακολουθούν: ο Αντώνης Σαμαράς με 21%, ο Φώτης Κουβέλης με 17,9%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 12,9%, ο Πάνος Καμμένος με 12,5%, ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 9,2% και η Αλέκα Παπαρήγα με 7,6% θετικές κρίσεις.

πηγη www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου