Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Στην ανάκληση συντάξεων όσων έχουν υπερβεί το όριο πλασματικών χρόνων προχωρά το ΙΚΑ

Στην ανάκληση των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί με την αναγνώριση χρόνου πλασματικής ασφάλισης μεγαλύτερου από αυτόν που προβλέπει ο νόμος (ν. 3996/2010), προχωρεί, το ΙΚΑ, ζητώντας επιστροφή καταβλειθησών συντάξεων. Το μόνο παρήγορο ότι, βάσει του ΙΚΑ, δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη τέτοιες περιπτώσεις.
Σε νέο έγγραφο -που πάλι όμως δεν αποσαφηνίζει πλήρως την κατάσταση- ορίζεται ότι στις περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί αποφάσεις συνταξιοδότησης με υπέρβαση του «κατά περίπτωση ανώτατου ορίου αναγνωριστέου χρόνου» πρέπει να ανακληθούν και στη συνέχεια, είτε να απορριφθεί το αίτημα συνταξιοδότησης ελλείψει χρονικών προϋποθέσεων είτε -έπειτα από γραπτή συναίνεση του ενδιαφερομένου- να ξεκινήσει προαιρετική ασφάλιση από την ημερομηνία της αίτησης για συνταξιοδότηση προκειμένου να συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις.
Απαραίτητη όμως προϋπόθεση, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, για ξεκινήσει η προαιρετική ασφάλιση ή για να εκδοθεί νέα απόφαση συνταξιοδότησης είναι η εξόφληση των συντάξεων που πρέπει να επιστραφούν.
Τα ποσά που καταβλήθηκαν, αναφέρεται ακόμη, θα πρέπει να επιστραφούν ακόμη και στις περιπτώσεις που απορριφθεί η αίτηση συνταξιοδότησης και δεν υπάρχει η δυνατότητα της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων με προαιρετική ασφάλιση όπως συμβαίνει για παράδειγμα λόγω ύπαρξης ποσοστού αναπηρίας 67%.

ΠΗΓΗ www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου