Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Θυμήθηκαν την κοινωνική συνοχή... για τη μπάλα!


Ποτέ μια κυβέρνηση δεν κατάφερε να βάλει τόσα αυτογκόλ σε τόσο λίγες ώρες, όσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσπαθώντας να εξευμενίσει ταυτόχρονα τους ολιγάρχες-μιντιάρχες - ιδιοκτήτες ΠΑΕ, Μαρινάκη και Σαββίδη. Το κατόρθωμα βέβαια είναι διπλό γιατί η ίδια η κρίση δημιουργήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, που έχει μπλέξει με τα συμφέροντα των ολιγαρχών, οι οποίοι βέβαια ιεραρχούν διαφορετικά τις προτεραιότητές τους.
Οι παλινωδίες που ξεκίνησαν από τον Υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, συνεχίστηκαν με την εντολή του πρωθυπουργού για την τροπολογία σκάνδαλο, μετά την παράτυπη αλλαγή σύνθεσης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που οδήγησε σε μια απόφαση, κατά τον ίδιο υφυπουργό που διόρισε τα μέλη της, «χωρίς τεκμηρίωση». Μοιραία εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τον ΠΑΟΚ, καθώς η εισήγηση προέβλεπε τον αποκλεισμό του από το πρωτάθλημα, ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παρέμβει για να διαχειριστεί τη ζημιά. Εξάλλου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργούσε στη Βουλή ως συνήγορος ή κατήγορος ολιγαρχών κατά περίπτωση.
Η παλαιοκομματική μεθόδευση αλλαγής του νόμου, κατόπιν εορτής, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη κριτική, τόσο από τον Ολυμπιακό που μιλάει για «ξέπλυμα» του ΠΑΟΚ, όσο και από τη διοίκηση της ομάδας της Θεσσαλονίκης, που καθώς αρνείται όλες τις κατηγορίες για πολυιδιοκτησία καταγγέλλει κυβερνητική «μεθόδευση» ώστε να αφαιρεθούν βαθμοί, όπως προβλέπει η τροπολογία, και να πάρουν οι ερυθρόλευκοι το πρωτάθλημα στα «χαρτιά». 
Η αποθέωση των παρωχημένων κλισέ είναι η διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου, ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την «εξυγίανση» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ο ισχυρισμός αυτός έρχεται ενώ ο αρμόδιος Υφυπουργός, έχει καταφέρει να εξεγείρει ακόμη και τους ουδέτερους φιλάθλους και παράγοντες, και κατηγορείται από τον ΠΑΟΚ αλλά και από στελέχη της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα ότι είναι εντολοδόχος του Βαγγέλη Μαρινάκη ή ότι χειραγωγεί κρίσιμες αποφάσεις. Παράλληλα ο Ολυμπιακός και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει, κατηγορούν την κυβέρνηση πως λειτουργεί ως όργανο του Ιβάν Σαββίδη. 

Πέρα από τη σύγκρουση συμφερόντων των ολιγαρχών και τα «γραμμάτια» του πρωθυπουργού, για την κοινωνία είναι πρόκληση η δικαιολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η τροπολογία - εξπρές εφευρέθηκε με γνώμονα την προστασία της «κοινωνικής συνοχής». Δηλαδή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφού κατεδάφισε όλα τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, επιδόματα, εργασιακά, μερίσματα, 13η σύνταξη, δημόσια υγεία, αύξησε την ανεργία, μείωσε τις επενδύσεις, τίναξε τα δημόσια έργα και σάπισε στο ξύλο ανυποψίαστους πολίτες, ανακάλυψε τον κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή στο...  ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα!
Μάλιστα, εκτός από τους ολιγάρχες, η ΝΔ τις τελευταίες ώρες επιδόθηκε σε «μασάζ» και στους βουλευτές της αφού ο ελιγμός του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα καθώς οι μεν προσκείμενοι στο Μαρινάκη θεωρούν λίγες τις ποινές, οι δε προσκείμενοι στο Σαββίδη, γνωρίζουν ότι θα δυσκολευτούν να περάσουν τα Τέμπη, αν τις υπερψηφίσουν. Ο δε Υφυπουργός-πέτρα του σκανδάλου δεν τόλμησε ούτε να εμφανιστεί στη Βουλή για να εισηγηθεί την τροπολογία, η οποία τελικά υπερψηφίστηκε με μοναδική - και αδικαιολόγητη - απώλεια τον Αντώνη Σαμαρά!
Σε ένα πλήρως προστατευμένο περιβάλλον, απόλυτης μιντιακής κάλυψης και ισχυρών κοινοβουλευτικών συσχετισμών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει να τη βρίζουν όλοι. Είναι σε μεγάλο αδιέξοδο χωρίς ελπίδα διαφυγής και το προκάλεσε μόνη της.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου