Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Οι ασύντακτοι



Πώς θα εκπροσωπηθεί αυτός ο νέος χειμαζόμενος κόσμος στην καθημερινότητά του; Πού θα βρεί στήριγμα, εκπροσώπηση, διεκδίκηση; Ποια συλλογικότητα, ποια συγκολλητική ουσία θα ενώσει και θα αναδιατάξει παλιούς και νέους κολασμένους;
του Ανδρέα Πετρόπουλου
Η καθημερινότητα είναι αποκαλυπτική και κυρίως αδυσώπητη. Τα γεγονότα ξεροκέφαλα, όπως και οι πραγματικές ειδήσεις. Αυτό που καταγράφεται στον έξω κόσμο "βγάζει μάτι".
Βάλτε κάτω μολύβι και χαρτί και σημειώστε. Κάντε μια σούμα των τελευταίων έξι μηνών και, ναι -μη φοβηθείτε-, λαϊκίστε:
* Οι πρώτες απολύσεις στις τράπεζες μετά τη Χούντα είναι γεγονός. Έστω και αν αυτό επιχειρείται να συγκαλυφθεί με ένα μορατόριουμ που καταλήγει από άλλη οδό στο ίδιο αποτέλεσμα: εθελούσια (με το ζόρι) ή μετάθεση καμιά διακοσαριά χιλιόμετρα από το σπίτι. Έχουν και οι μονόδρομοι τις εναλλακτικές τους.
* Οι πρώτες συλλήψεις απεργών είναι επίσης γεγονός. Πάλι καλά που η αρμόδια εισαγγελέας όρισε δικάσιμο και γλίτωσαν το κάζο τα "λευκά κολλάρα" - εγχώριοι εκπρόσωποι της γερμανικής (δημόσιας ακόμα κατά 15%) πολυεθνικής.
* Σε μια μεγαλομεσαία επιχείρηση "κούριερ", κερδοφόρα τα τελευταία χρόνια και νούμερο δύο πλέον στην κατάταξη του κλάδου, τη "Γενική Ταχυδρομική", κάθε Παρασκευή ανακοινώνονται απολύσεις. Όχι παράνομες. Νόμιμες. Τι γίνεται η κερδοφορία; Μεγαλώνει!
* Και τώρα ας σπάσουμε το "ταβάνι" του λαϊκισμού: Πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας; Κοντά 174.000! Εντάξει, αλλά αυτό συμβαίνει κάθε τέλος της τουριστικής περιόδου. Ναι, αλλά έχουμε ρεκόρ εικοσαετίας!
* Ας πανηγυρίσουμε τέλος λίγο... εκδικητικά, ως θεριακλήδες και δικαιωματιστές: Πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν λόγω της ισοπεδωτικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου; Υπολογίζεται πως θα υπάρξουν περίπου 50.000 απολύσεις, ενώ θα βάλουν λουκέτο περίπου 3.000 - 4.000 επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης, μέσα στο χειμώνα!
Πάμε τώρα στα πιο κομβικά:
Ποιος θα οργανώσει αυτό το ασύντακτο πλήθος των νέων πληβείων;
Τους νέους απολυμένους από τις τράπεζες, τους εργολαβικούς με τα μισά μεροκάματα και την ψυχή στο στόμα για την επί τρίμηνο (!) ανανέωση της σύμβασής τους; Πώς θα υπογράφονται συμβάσεις συλλογικές, επιχειρησιακές, κλαδικές, όταν διά της νομίμου οδού ο εργοδότης, κρατικός, ημικρατικός, και κυρίως ιδιώτης, αρνείται να καταδεχθεί ακόμα και τη συζήτηση, αφήστε τη διαπραγμάτευση...
Πώς θα εκπροσωπηθεί αυτός ο νέος χειμαζόμενος κόσμος στην καθημερινότητά του; Πού θα βρει στήριγμα, εκπροσώπηση, διεκδίκηση; Τα συνδικάτα έκλεισαν. Και έκλεισαν από μέσα, οικειοθελώς και ορισμένα με το αζημίωτο! Ποια συλλογικότητα, ποια συγκολλητική ουσία θα ενώσει και θα αναδιατάξει παλιούς και νέους κολασμένους;
Αν υπάρχει μια πρόχειρη απάντηση, που ίσως ακούγεται σαν ευχή, είναι μία: Μόνοι τους! Αλλά όλοι μαζί και χωρίς αναθέσεις. Δίπλα τους ας συμπαραταχθεί το συλλογικό υποκείμενο. Δεν υπάρχει πια Κορώνη ούτε (επίδοξοι) μπαρμπάδες
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου