Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Πόσο παραπάνω γυναίκα


Πόσο παραπάνω γυναίκα

της Εβίτας Καραγιώργου*
Ως γυναίκες ξέρουμε τι αξίζουμε. Το αξίωμα το κατακτάμε με την αξία μας και όχι με ειδική μεταχείριση.
Πόσο παραπάνω γυναίκα με κάνει να αισθάνομαι η πρόταση του κ. Μητσοτάκη; Μάλλον καθόλου. Γιατί  δεν κάνει τίποτα άλλο από το να μου προσάπτει το στίγμα... Για να πιστώνεται την τάχα αλλαγή.

Γιατί κανένας Πρόεδρος, καμιάς Δημοκρατίας, δεν αλλάζει με την ανάληψη των καθηκόντων του, τη θέση των  συμπολιτών του.

Και με γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι ζωές εκατομμυρίων γυναικών θα εξακολουθήσουν να συνθλίβονται στην καταπίεση, στην εξάρτηση, στη δυσκολία να τα βγάλουν πέρα με πολλούς δύσκολους ρόλους.

Μακάρι η επιτυχημένη θητεία μιας γυναίκας Προέδρου να ισχυροποιήσει στις πεποιθήσεις των νεοελλήνων, το αυτονόητο αίτημα της ισότητας των πολιτών.

Δεν θα πανηγυρίσω όμως, για νίκη του φύλου μου ένα παράσημο στο πέτο που μου κρεμάει ο πρωθυπουργός, με τους προβολείς στο δικό του πανίσχυρο χέρι, ευαγγελιζόμενος ξανά και ξανά τη δική του υπεροχή.

Όσο θα λειτουργούμε με την έπαρση των συμβολισμών, τόσο η πραγματικότητα θα αντιστέκεται ανέγγιχτη.

Ως γυναίκες ξέρουμε τι αξίζουμε. Το αξίωμα το κατακτάμε με την αξία μας και όχι με ειδική μεταχείριση. Από τις καθαρίστριες του αεροδρομίου στις τουαλέτες, μέχρι τις εκπροσώπους στις ύπατες πολιτειακές θέσεις, το φύλο μας δίνει έναν αγώνα μόχθου για να επιβιώσουν ο σεβασμός, τα δικαιώματα, τα αισθήματα.

Δεν εθελοτυφλούμε σε μία κοινωνία βίαιων διακρίσεων, με βαθιά ριζωμένα τα στερεότυπα της ανδροκρατίας και πανίσχυρο το γόητρο της εξουσίας.

Αν η κ. Σακελλαροπούλου αισθάνεται την ευχέρεια στην ευθύνη του προεδρικού αξιώματος, είμαι μαζί της.

*φιλόλογος, δρ Κοινωνιολογίας
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου