Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Ο άνεμος «αισιοδοξίας» ΝΔ, τσουνάμι για τη κοινωνία


Μόλις τα βγάζουν πέρα 2 στα 3 νοικοκυριά
του Γεράσιμου Μπαλαούρα
Παρά το κλίμα ευφορίας που καλλιεργείται επικοινωνιακά από τη κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ, για την πορεία της οικονομίας, η πραγματικότητα για την μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη, καθώς το 60% δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα». (έρευνα ΙΟΒΕ, επιστημονικό ινστιτούτο του ΣΕΒ). Στην ίδια έρευνα αποτυπώνεται το κλίμα απαισιοδοξίας στα νοικοκυριά, τόσο για τη δική τους οικονομική κατάσταση, όσο και για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Και πως να μη καταγραφεί αυτή η απαισιοδοξία όταν αυξάνεται η ανεργία το τελευταίο εξάμηνο.
Ο Δεκέμβρης με αρνητικό ρεκόρ εξαετίας στην απασχόληση
Σύμφωνα με τα στοιχεία «ΕΡΓΑΝΗ», με αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο περασμένος Δεκέμβριος (2019) στην εργασία, καταγράφοντας μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 3.666 θέσεις εργασίας, έναντι θετικού ισοζυγίου 5.970 θέσεων τον Δεκέμβριο του 2018. Έτσι, το 2019 έκλεισε με  13.500 λιγότερες νέες θέσεις εργασίας σε σχέση με πέρυσι, ενώ, κατά το ίδιο έτος, αυξήθηκαν οι ελαστικές μορφές εργασίας.
Απολύσεις στις τράπεζες για πρώτη φορά μετά τη χούντα.
Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε απολύσεις, παραβιάζοντας τη συμφωνία διοίκησης-εργαζομένων. Επί 6 μήνες το υπουργείο Εργασίας, σφύριζε αδιάφορα, τώρα έλυσε τη σιωπή του,  καλύπτοντας τις παράνομες πρακτικές της Πειραιώς σε  βάρος των εργαζομένων,
Απολύσεις στον ΟΤΕ-σύλληψη απεργών
Η Ομοσπονδία των εργαζόμενων του ΟΤΕ ζήτησε διάλογο για σύναψη ΣΣΕ και αντί αυτού εισέπραξαν απολύσεις. Και δε σταμάτησαν μόνο σε αυτό έφεραν την αστυνομία, που σύλλαβε τους εργαζόμενους με ψευδείς καταμηνύσεις.
Σημειωτέον, ότι ο ΟΤΕ ενώ καταγράφει τεράστια κερδοφορία, παραδίδει εργαζόμενους σε εργολάβους με τον βασικό 650 €! 
Σε 6 μήνες ΝΔ: απολύσεις, αυθαιρεσίες, μη μέρισμα= κάθισμα αγοράς
Οι πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν το ξηλώμα των νομοθετήματων του ΣΥΡΙΖΑ,  όπως η κατάργηση: του αιτιολογημένου των απολύσεων, βασικών αρχών των Συλλογικών
Διαπραγματεύσεων, της συνευθύνης αρχικού εργοδότη –εργολάβου, της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία!
Το κράτος είστε εσείς, κάντε ότι γουστάρετε: Με τα παραπάνω έδωσε γραμμή γενικευμένης αυθαιρεσίας των εργοδοτών. Τη κυβερνητική γραμμή άρχισαν να εφαρμόζουν, όχι τα μαγαζάκια της γειτονιάς, αλλά οι μεγάλοι πυλώνες της βιομηχανίας, όπως  η ΔΕΗ, που με  νόμο πέρασαν ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα είναι με τον κατώτατο μισθό, την Χαλυβουργική που έκλεισε, τα Φωσφορικά Λιπάσματα Καβάλας, που εκβιάζει τους εργαζόμενους με απολύσεις, για να τους μεταφέρει σε εταιρείες “φαντάσματα” με μειωμένους μισθούς και δικαιώματα….
Το τσουνάμι ξεκίνησε για τους εργαζόμενους, με πρώτες οδυνηρές συνέπειες τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών. Επιπλέον, στέρησαν από την αγορά τη ζήτηση πετσοκόβοντας το κοινωνικό μέρισμα, δημιουργώντας κλίμα απαισιοδοξίας, με προφανή συνέπεια, ο τζίρος της αγοράς  για την περίοδο των εορτών να μειωθεί ως και 40%..
left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου