Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Κάν’ το όπως ο Τσίπρας (και στο προσφυγικό)


του Γιάννη Σιδηρόπουλου

Η (επαν)ίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν συνιστά μόνο ομολογία ήττας στη διαχείριση του προσφυγικού αλλά και μια -ακόμη- πικρή επιβεβαίωση ότι παρά την αλαζονεία τους, η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν όσα καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο χειρισμό κρίσιμων θεμάτων.
Μετά την προτροπή του φιλοκυβερνητικού τύπου προς τον πρωθυπουργό, να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα στην εξωτερική πολιτική, υπονοώντας ότι η χώρα στερείται διεθνούς κύρους,  όπως αποδείχτηκε και με τις εξελίξεις για το Λυβικό, τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί όσα ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλάμβανε εδώ και καιρό για τη διαχείριση του προσφυγικού και να αποφασίσει τη σύσταση του αντίστοιχου υπουργείου, που είχε καταργήσει!
Η ΝΔ προκάλεσε μια μεγάλη καταστροφή με την κατάργηση του υπουργείου που είχε ιδρύσει ο ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς αξιοποιώντας την εμπειρία και τη γνώση που αποκτήθηκε στη διαχείριση της οξείας κρίσης του 2015 και έπειτα. Μάλιστα, επηρμένη από την προεκλογική εύπεπτη ρητορική  περί «ανοιχτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ»  που «προσκαλούσε τους πρόσφυγες», η κυβέρνηση επιχειρηματολογούσε, από τον πρωθυπουργό μέχρι τους συναρμόδιους υπουργούς, για την ενδεδειγμένη λύση της υπαγωγής της μεταναστευτικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Έκτοτε αναγκάστηκε να διαπιστώσει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος το οποίο επιβάρυνε,  να παραδεχτεί τους γεωπολιτικούς λόγους των ροών, να δεχθεί τη μήνη των τοπικών κοινωνιών που είχε ποτίσει με ρατσισμό και ξενοφοβία, ώστε πλέον να πράξει το αυτονόητο. Όμως η ζημιά δεν διορθώνεται με μια απλή απόφαση αφού θα χρειαστεί μεγάλος γραφειοκρατικός και πολιτικός φόρτος για να επανασυσταθούν και να στελεχωθούν οι κρίσιμες υπηρεσίες ενώ αρκετές αρμοδιότητες παραμένουν διάσπαρτες σε άλλα υπουργεία ακόμη και τώρα.
Αλλά και σε όσα διακηρύσσει την ημέρα που ανακοινώνει την επανίδρυση του υπουργείου, η κυβέρνηση έχει ήδη αποτύχει παταγωδώς: «Φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα» είναι οι τέσσερις άξονες όπου η ΝΔ βρίσκεται σε χειρότερο σημείο από τα μεγέθη που παρέλαβε από το ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για τα κλειστά κέντρα-φυλακές έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι βρίσκουν την αντίδραση της ΕΕ ενώ έχει επέλθει οριστικό ναυάγιο στο θέμα της χρηματοδότησης.
Άρα δεν αρκεί μόνο να ακολουθήσει το παράδειγμα του Τσίπρα στην οργάνωση και διαχείριση, οφείλει τώρα να αντιμετωπίσει τις πραγματικές διαστάσεις του προσφυγικού προβλήματος και να αποκτήσει ρεαλιστικές θέσεις. Η ρητορική του Όρμπαν μπορεί να είναι ανέξοδη στην Ουγγαρία που δεν υποδέχεται πρόσφυγες αλλά όχι στην Ελλάδα που είναι το επίκεντρο του προβλήματος.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου