Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Το πάρτι των καρτέλ



Το "ξήλωμα" της Επιτροπής Ανταγωνισμού που επιχείρησε εσπευσμένα η νέα κυβέρνηση, έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στη λειτουργία του ανταγωνισμού, χωρίς ελεγκτική αρχή. Η ΝΔ δείχνοντας πολύ γρήγορα την ενόχλησή της για τις ανεξάρτητες αρχές, όταν αυτές δεν στελεχώνονται από "αρεστούς", φρόντισε ήδη να αποτρέψει τη δημοσίευση πορίσματος για το μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου αλλά και να προξενήσει και άλλες σοβαρές παρενέργειες.
Η γαλλικών συμφερόντων Ελμίν Βωξίτες, εκμεταλλεύτηκε το κενό και με αίτηση ακύρωσης, φρόντισε να απαλλαγεί από τα ασφαλιστικά μέτρα που της είχαν επιβληθεί τον Ιούνιο μετά από προσφυγή του Ομίλου Μυτιληναίου για τις αυθαίρετες αυξήσεις στην τιμή του βωξίτη, που την υποχρέωνε στην απρόσκοπτη εμπορεία και την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέα σύμβαση.
Έτσι με προσφυγή της γαλλικής εταιρίας ακυρώθηκε η Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και εκδόθηκε προσωρινή διαταγή αναστολής των ασφαλιστικών μέτρων. Απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη αφού στο Διοικητικό Εφετείο απέναντι από το γαλλικό μονοπώλιο δεν υπήρχε Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως υποχρεώνει ο νόμος, γιατί είχε φροντίσει να την ξηλώσει η Νέα Δημοκρατία! Ίσως η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της γαλλικής εταιρίας και η καταστρατήγηση των αρχών ανταγωνισμού αξιολογούνται υψηλότερα από τις -κακές- σχέσεις του Ομίλου Μυτιληναίου με τη νέα κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, δεν έχει μείνει ασχολίαστη η πληροφορία ότι ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας , απορρίπτει τα ασφαλιστικά μέτρα της Βασιλικής Θάνου για την "καρατόμησή" της, πριν καν λάβει το σχετικό υπόμνημα και τις προτάσεις του Δημοσίου. Κάτι που, αν ισχύει, δείχνει να συμμερίζεται τη βιασύνη της κυβέρνησης για άμεση απομάκρυνση της Θάνου και ορισμό νέας ηγεσίας στην Επιτροπή, παρότι η υπόθεση ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς παραβιάζει την οδηγία 2019/1 της Ε.Ε.
Οι μεθοδεύσεις των τελευταίων εβδομάδων για την Επιτροπή Ανταγωνισμού αποτελούν ένα σαφές δείγμα της αυταρχικής διακυβέρνησης και της αντίληψης της ΝΔ για το δημόσιο συμφέρον. Φαίνεται ότι στόχος είναι να επανέλθει η "κανονικότητα", όπως την εννοεί η κυβέρνηση, και οι επιχειρηματίες δυστροπούν απέναντι στους κανόνες του ανταγωνισμού.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου