Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Ποια «αριστεία»; Η φαυλότητα επελαύνει!


του Γιάννη Σιδηρόπουλου
Το κόμμα που μιλούσε για «αριστεία» και καλούσε σε εξέγερση εναντίον των μετακλητών του Τσίπρα, και είχε ως προεκλογικό της αφήγημα ότι πληρώνονται από τους αυξημένους φόρους στην τιμή των καυσίμων, είναι πλέον κυβέρνηση. Και τι κάνει για να προωθήσει την αριστεία; Σίγουρα δεν έριξε την τιμή των  καυσίμων, αντιθέτως ίσως χρειαστεί να την αυξήσει για να πληρώσει το στρατό των κομματικών εγκάθετων που έχουν διεισδύσει στο κράτος. Αυτό που κάνει η ΝΔ αντί της πολυδιαφημισμένης «αριστείας» είναι να επαναφέρει τη φαυλότητα που ρήμαξε τη δημόσια διοίκηση και δηλητηρίασε την κοινωνία για δεκαετίες. Μια επιστροφή στην «κανονικότητα» στην οποία το ΑΣΕΠ, καθίσταται διακοσμητικό και οι «ημέτεροι» επανέρχονται. 
H κυβέρνηση φρόντισε με την ανάληψη των καθηκόντων της να καταργήσει τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και διέγνωσε την ανάγκη να προσλάβει άμεσα 1.500 ειδικούς φρουρούς. Χωρίς διαγωνισμούς, ΑΣΕΠ και άλλες ενοχλητικές διαδικασίες αλλά από την πίσω πόρτα. Μάλιστα, ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης διαπιστώνει ότι για την πρόσληψή τους η κυβέρνηση καταργεί αντίστοιχο αριθμό οργανικών θέσεων αστυφυλάκων από τις Σχολές Αστυνομίας. Δηλαδή, υπονομεύει τις διαχρονικές προσπάθειες εκδημοκρατισμού και ενίσχυσης της Αστυνομίας, δαιμονοποιεί τον αστυνομικό που πέτυχε στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και κατέκτησε μόρφωση και προσόντα από μια παραγωγική Σχολή, για να επιστρέψει στον«χωροφύλακα» της παλιάς εποχής, που διορίζουν οι κομματάρχες και αναπαράγει, μοιραία, το παρωχημένο μετεμφυλιακό κλίμα. 
Στο Νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος προστίθενται περίπου 5.000 μετακλητοί υπάλληλοι, ένας ολόκληρος στρατός κρατικοδίαιτων που θα καταπολεμήσουν τον… κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα το κόμμα που επαίρονταν για την αριστεία, καταργεί την υποχρέωση κατοχής πανεπιστημιακού τίτλου και προσλαμβάνει με απολυτήριο Λυκείου ενώ αυξάνει και τις αποδοχές τους. Πρώτος έσπευσε ο Άδωνις Γεωργιάδης να κάνει χρήση των νέων διατάξεων ώστε να τοποθετήσει διευθυντή στο υπουργικό του γραφείο ένα απόφοιτο Λυκείου, που κατά σύμπτωση απασχολούσε και στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος μάλιστα θα λαμβάνει 2150 ευρώ αντί 858 που ήταν το «ταβάνι» για ΔΕ. Ένας απόφοιτος Λυκείου που θα χειρίζεται το πλέον νευραλγικό υπουργείο για την ανάπτυξη της χώρας, τη βιομηχανία, το εμπόριο, τις ξένες επενδύσεις. Ένας «άριστος» από αυτούς που λοιδορούσαν τον... Καρανίκα.
Σε άλλη διάταξη νομοσχεδίου επιχειρήθηκε να γίνει μονιμοποίηση από το παράθυρο υπαλλήλων που μεταφέρονται από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο Ψηφιακής Πολιτικής. Οι βουλευτές της ΝΔ υπεραμύνθηκαν της διάταξης στη Βουλή, ίσως γιατί θα ήθελαν να ανοίξει μια «πίσω πόρτα» αντισυνταγματικών μονιμοποιήσεων, πλην όμως ο αρμόδιος Υπουργός αναγκάστηκε σε αναδίπλωση και απέσυρε τη διάταξη, μετά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ.  Αντίστοιχες ρυθμίσεις έχουν γίνει ήδη από τα πρώτα νομοσχέδια πλήττοντας τη διαφάνεια στο καθεστώς μετατάξεων και κινητικότητας του προσωπικού ενώ σε όλες τις επιλογές σημαντικών θέσεων ευθύνης, η βαρύτητα της «συνέντευξης» υπερκαλύπτει τα τυπικά προσόντα, δίνοντας τον τόνο της «αριστείας». 
Αφού λοιπόν εγκαταστάθηκε στην κυβέρνηση, η ΝΔ θυμήθηκε τον κακό παλιό εαυτό της και την ΕΡΕ και όσα θα έπρεπε να έχουν λήξει δεκαετίες πριν: Διορισμοί χωροφυλάκων (και αγροφυλάκων ενίοτε), μονιμοποιήσεις από την πίσω πόρτα, παχυλές αμοιβές για τα «γαλάζια παιδιά» χωρίς προσόντα, μετατάξεις, αποσπάσεις και εξυπηρετήσεις στο κράτος - φέουδο. 
Και όμως, στην κοινή γνώμη θα μείνει ο Καρανίκας... 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου